Corona: Maak hier een afspraak voor bezoek aan winkel of bel 035 69 18 115 voor product advies. Wij bezorgen en installeren bij u thuis, ook op verdieping. Meer info bezorging/reparatie

1-18 of 119

1-18 of 119

Een goede afzuigkap is belangrijk in uw keuken

Aan het goed afzuigen en afvoeren van kooklucht wordt bij de aankoop van een keuken vaak weinig aandacht besteed. Echter blijkt uit onderzoek dat vieze kooklucht en herrie van een afzuigkap de grootste ergernissen in een keuken zijn. Genoeg reden om voor aankoop hier aandacht aan te besteden. Vooraf is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de situatie in de keuken. Heeft u de mogelijkheid om met een afvoer door een muur of het dak naar buiten te kunnen? Of bevindt u zich in een appartement met centrale afzuiging? Aan de hand van de situatie kunt u enigszins de benodigde capaciteit van de afzuigkap bepalen. Naast de capaciteit is de keuze voor het juiste model, goede verlichting en eenvoudige reiniging belangrijk.

Afzuigkappen in verschillende soorten

In ons assortiment vindt u verschillende soorten afzuigkappen. Ook leveren wij ze van diverse merken en in allerlei maten. Wij bieden u de volgende afzuigkap soorten aan:
 • Eiland kappen
 • Plafond afzuigkappen
 • Inbouw modellen
 • Onderbouw modellen
 • Vlakscherm kappen
 • Wand afzuigkappen

Eilandkap en plafond afzuigkap

De eiland afzuigkap wint de laatste jaren enorm aan populariteit. Deze wordt gemonteerd boven een kookeiland en hangt dus helemaal vrij. De plafond afzuigkap is ook ideaal voor boven een kookeiland. Deze wordt ingebouwd in het plafond en biedt het voordeel dat u uw hoofd niet kan stoten tegen de kap.

Inbouw en onderbouw

Een inbouwmodel wordt weggewerkt in de keukenkasten die boven het werkblad hangen. Een onderbouwmodel wordt onder een keukenkast gemonteerd. Het afzuigscherm steekt dan wel uit onder de kast. Vaak is deze onderbouw afzuigkap motorloos en kan deze dus alleen worden gebruikt wanneer u de beschikking heeft over een centraal afzuigsysteem.

Vlakschermkap

Een vlakscherm is een zeer platte uitvoering van een onderbouw model. Bovendien is het afzuigscherm uitschuifbaar. Door zijn platte bouw is deze kap vrijwel onzichtbaar te integreren in de keuken. Daarmee is het ideaal wanneer u deze een minder prominente plek wilt geven in uw keuken. Het afzuigscherm is uitschuifbaar en daarom neemt de kap weinig ruimte in beslag als hij niet in gebruik is.

Kenmerken

Het is belangrijk dat hij over voldoende capaciteit beschikt om de keuken vrij te houden van kookluchtjes en vochtige lucht. Hoe hoger de capaciteit, hoe beter de kap in staat is om alles snel af te voeren. Bij een kleine keuken heeft u bijvoorbeeld niet zo’n grote capaciteit nodig. De sterkte van het afzuigen is meestal regelbaar. De huidige modellen zijn gemakkelijk uitneembaar en eenvoudig schoon te maken. Ook beschikken vrijwel alle afzuigkappen over ingebouwde verlichting. Zo wordt uw fornuis ook nog eens voldoende belicht.

Vroeger waren ze vooral functioneel vormgegeven, maar tegenwoordig mogen ze ook gezien worden. Er worden diverse materialen toegepast zoals aluminium, RVS en glas. Ook worden de afzuigkappen steeds kleiner van formaat en zijn de materialen makkelijker schoon te maken. Bovendien worden ze ergonomisch gezien steeds geschikter door de toepassing van tiptoetsen en betere verlichting.

De juiste afzuigcapaciteit

Indien u een afzuiging met motor nodig heeft is het bepalen van de juiste capaciteit belangrijk. Onderstaand een aantal aandachtspunten die u hiermee kunnen helpen:
 • Bij een afvoer met een doorsnede van 150 mm. heeft u een rustige luchtstroom naar buiten. Dit zal het geluidsniveau ten goede komen. Gaat u echter halverwege over naar bijvoorbeeld 120 mm. doorsnede dan zal de lucht daar geknepen worden wat meer geluid geeft
 • Een afzuigkap is een beetje vergelijkbaar met de motor van een auto. Koopt u een auto die maximaal 120 km/uur kan en u gaat vervolgens ook 120 km/uur rijden dan zal deze veel herrie maken. Koopt u echter een auto welke 180 km/uur kan en u gaat daarmee 120 km/uur rijden, dan zult u merken dat deze veel stiller en mooier loopt. Het is dus verstandig om ook een overcapaciteit in te calculeren
 • Bij het afzuigen van lucht door het afvoer kanaal geldt: hoe langer de weg naar buiten, hoe meer weerstand dus hoe hoger de capaciteit. Elke 90 graden bocht komt hierbij overeen met de weerstand van 1 meter buis.
 • Indien u een woonkeuken heeft en dus ook gaat dineren op dezelfde plek waar u dit bereid heeft is het verstandig om voor een hogere capaciteit te kiezen. De kooklucht is dan eerder afgezogen.
 • Hoe meer vermogen het kookgedeelte heeft (denk bijvoorbeeld aan de wokbrander), hoe meer kooklucht er vrij komt. Pas hierop de capaciteit aan.
 • Kooklucht maakt een omgekeerde kegelvormige beweging. Concreet zou dit betekenen dat u boven een kookvlak van 60 cm. breed het beste een afzuigkap van 80 cm. breed zou kunnen ophangen.

Diverse merken

Novy is de specialist op het gebied van afzuigkappen. De verschillende ontwerpen bieden oplossingen voor een specifieke situatie. Bovendien hebben deze een aantal basiskenmerken. Ze zijn erop gericht om uw comfort en kookplezier in de keuken te verhogen. Kwaliteit van het hoogste niveau is hierbij het uitgangspunt. De producten van Smeg staan bekend om zowel de goede kwaliteit als het strakke design. De meeste overige merken in ons assortiment hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Afzuigkap kopen

Bij ons heeft u een enorm aanbod aan verschillende afzuigkappen. Bekijk nu al onze afzuigkappen en laat uw keuze gratis bij u thuis bezorgen. Meer informatie over afzuigen vindt u op de pagina van Wikipedia.

ADVIES & TIPS

Verschillende soorten afzuigkappen?

Verschillende soorten afzuigkappen

Voor iedere keuken is een passende afzuigkap te bestellen. De geintegreerde afzuigkap wordt alleen nog in bestaande keuken geplaatst, terwijl in moderne keukens vooral wand, eiland, inbouw, vlakscherm en plafond afzuigkappen gekozen worden.

Nieuw: downdraft afzuigkap
Nieuw in de moderne keuken is de downdraft afzuigkap. Deze zit verwerkt in het aanrecht. De downdraft afzuigkap is tegenwoordiger ook al geintegreerd leverbaar met een inductie kookplaat.

De juiste soort afzuigkap

Bepaal de juiste afzuigkap voor uw situatie

Elk huis is anders en elke keuken is persoonlijk. Zodoende is de afzuigkap afhankelijk van uw eigen situatie. Er zijn naast de stadaard afzuigkappen met motor welke in verschillende varianten leverbaar zijn, ook speciale recirculatie afzuigkappen.

Wanneer recirculatie?
In woningen met mechanische ventilatie of op plekken waar het kanaal niet naar buiten toe weggeleid kan worden is een recirculatie afzuigkap nodig. Bij mechanische ventilatie zou een motorloze afzuigkap ook nog kunnen, maar deze zuigt eigenlijk niet goed af.

Alternatief: een recirculatie afzuigkap

Recirculatie afzuigkappen

Bij een recriculatie afzuigkap zorgt een filter voor de reiniging van de geur van het kooklucht, terwijl het metaalfilter het vet filtert. De gereinigde lucht wordt vervolgens weer in de ruimte teruggeblazen.

Plasmafilter en monoblock
Standaard worden koolstoffilters gebruikt. Er zijn echter betere opties welke niet elk jaar vervangen hoeven te worden. De specialist Novy biedt een monoblock optie, terwijl diverse specialistische merken kiezen voor een plasmafilter.Meer info over plasmafilter en monoblock

Hoe bepaal je de juiste afzuigcapaciteit

Juiste afzuigcapaciteit voor uw afzuigkap

Elke afzuigkap met motor heeft een afzuigcapaciteit welke uitgedrukt wordt in m3 per uur. Dit is de hoeveelheid kuub lucht welke de afzuigkap in een uur tijd kan afzuigen. Logischerwijs geldt dat hoe hoger deze waarde, hoe hoger het vermogen van de afzuigkap.

Meer capaciteit is niet altijd beter afzuigen
Een hoger vermogen betekent niet altijd een betere afzuiging. Er zijn ook andere redenen welke ook bepalend zijn voor het rendement van afzuiging. Denk aan de vangcapaciteit, lengte van het kanaal, randafzuiging etc.Hoe bepaal je de juiste afzuigcapaciteit ?

Tips

1. Kooklucht maakt een omgekeerde kegelvormige beweging: het waaiert uit. Indien u de ruimte heeft om een bredere afzuigkap dan het kookvlak zelf kwijt kunt, adviseren wij u dit.

2. Een afzuigkap met randafzuiging heeft 26% hoger rendement. Dit komt omdat de lucht geconcentreerd op de randen wordt afgezogen.

3. Een recirculatie afzuigkap met koolstoffilters blijft een oplossing. Dit werkt beter dan een motorloze afzuigkap welke op mechanische ventilatie wordt aangesloten. Echter adviseren wij u een monoblock of plasmafilter. Deze verwerken de kooklucht veel beter en houden - t.o.v. een afzuigkap welke alle lucht naar buiten blaast - de warmte van uw huis binnen.