Vind in 3 stappen de juiste vaatwasser

Artikel geplaatst op: 28-02-2021 | update datum: 05-04-2021
Het vervangen van uw huidige vaatwasser of de aankoop van een geheel nieuwe als u nog nooit een vaatwasser gehad vereist enige aandacht. Naast het feit dat u - afhankelijk van de soort vaatwasser - rekening moet houden met afmetingen, soort en type zijn ook diverse specificaties van groot belang. Zo staat een vaatwasser veelal in de keuken waar u vaak aanwezig bent en zijn aspecten als geluidsniveau e.d. dus ook zeer voornaam. Maar hoe weet je nu welke vaatwasser je het beste kunt kopen?


Overzicht van de verschillende stappen:
 • Bepalen van het juiste model
 • Verdiepen in het aanbod
 • Bepalen van gewenste kwaliteit en merk
 • Het maken van de uiteindelijke keuze • Bij de aankoop van een nieuwe vaatwasser is het goed eerst te bepalen wat u nodig heeft.

  Stap 1: het bepalen van het juiste model

  Voor het vervangen of het nieuw plaatsen van een vaatwasser is het belangrijk te weten welk type vaatwasser u momenteel heeft. U kunt dit uitzoeken door bijvoorbeeld het typenummer van uw huidige model door te geven aan een winkel, maar - indien u eerst zelf rond wil gaan kijken - is het prettig hier direct achter te kunnen komen.

  Op het gebied van vaatwassers zijn de volgende modellen beschikbaar:
  • Vrijstaande vaatwasser. Dit is de gemakkelijkste variant. Staat vaak naast de keuken of los onder het aanrecht geschoven. Heeft redelijk standaard maten vaak van 60 cm. breed, maar soms ook 45 cm. breed. Leverbaar in wit, roestvrijstaal en rvs look.
  • Onderbouw vaatwasser Volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser. Dit is een inbouw vaatwasser waarbij de bediening bovenop de deur zit. Als u de deur van de vaatwasser gesloten heeft, ziet u het bedieningspaneel niet zitten. In de keuken is dit dus een zeer fraaie oplossing. Volledig geïntegreerde vaatwassers zijn leverbaar in een standaard hoogte voor keukens van 82 - 86 cm, (ruimte onder het aanrecht), maar ook als verhoogd model in een hoogte van 86 - 92 cm. Desgewenst zijn ook deze vaatwasser in 45 of 60 cm. breedte verkrijgbaar.
  • Half geïntegreerde inbouw vaatwasser. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde met betrekking tot de verschillende uitvoeringen als bij de volledig geïntegreerde uitvoering. Het enige verschil is dat een half geïntegreerde variant een bedieningspaneel aan de voorzijde heeft.
  • Compacte vaatwasser. Naast deze veelal standaard uitvoeringen zijn er ook 'kleinere' vaatwassers beschikbaar. Deze kunt u op het aanrecht plaatsen, maar bijv. ook inbouwen in een nis van 45 cm. hoog.  Stap 2: verdiepen in het huidige aanbod

  Met de uitkomst van stap 1 kunt u zich nu verder gaan verdiepen in het actuele aanbod. Een vaatwasser koopt u immers maar eens in de zoveel jaar en de ontwikkelingen op dit gebied gaan zeer snel. Zo zijn de vaatwassers aanzienlijk zuiniger geworden, is er veel veranderd op het gebied van de indeling (neem bijv. de besteklade) en zijn aspecten als een laag geluidsniveau veel belangrijker geworden. Om hier meer kennis van zaken over op te doen kunt u:
  • Een keuken vakblad / tijdschrift inzien en hier meer informatie uit halen.
  • U via internet verdiepen om er achter te komen wat er allemaal veranderd is.
  • Een winkel / keukenvakzaak bezoeken en u laten voorlichten.  De gewenste kwaliteit wordt mede bepaald door de keuze van het merk vaatwasser

  Stap 3: het bepalen van kwaliteit en merk

  Bijna alle grote merken hebben een volledig aanbod in de bij stap 1 genoemde soorten. Aan de hand van uw uitkomst en verdieping kunt u dus heel gericht gaan kijken bij merk van uw voorkeur naar de specifieke mogelijkheden. Heeft u echter nog niet bepaald welk merk u wenst of heeft u geen voorkeur dan vindt u onderstaand een korte insteek van de verdeling van de kwaliteit:
  • De beste vaatwassers worden geproduceerd door Miele, Atag en Asko. Asko is hierbij de grote onbekende, maar heeft vaatwassers met een volledig roestvrijstaal binnenwerk (ook wat betreft de sproeileidingen en sproeiarmen) welke voldoen aan de beste specificaties.
  • Siemens / Bosch zijn tezamen marktleider op het gebied van vaatwassers. Deze merken produceren vaatwassers met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wel is het zo dat zij de laatste jaren meer vaatwassers in het 'onderste' prijssegment op de markt gebracht hebben, welke niet van een vergelijkbare kwaliteit zijn. Zo beschikken deze vaatwassers over kunststof kuipen, veel hoger verbruik en een hoog geluidsniveau.
  • Als u op zoek bent naar een betaalbare vaatwasser met een goede kwaliteit dan zijn merken als Whirlpool, Bauknecht, Pelgrim, Zanussi en Smeg interessant. Al deze merken hebben weer hun eigen onderscheidende zaken. Zo is Bauknecht hierbij de beste met een fraai hogedruk sproeisysteem (PowerClean), maar biedt Smeg bijv. weer een heel fraai design in roestvrijstaal.

  Ook bij vaatwassers geldt dat hoe vaker en dus intensiever u de vaatwasser gebruikt, hoe beter u voor een degelijker merk kunt kiezen. Dit is vaak onder aan de streep (dus met verbruik, eventuele reparaties en levensduur) veel voordeliger.
  Stap 4: de uiteindelijke keuze

  Het is nu zaak een model te kiezen. Indien u tijdens het verdiepingsproces reeds een voorkeur voor een model opgebouwd, dan is het een kwestie van toetsen of dit model ook het beste voor u is. Mocht u dit echter nog niet gedaan hebben dan adviseren wij om de uitkomst simpelweg in te geven. Kies een goede webshop en u heeft een linker kolom met filter opties. Als u daar de uitkomsten van stap 1 t/m 3 in geeft dan zult u zien dat er nog maar een paar modellen over blijven. Deze modellen voldoen dan allemaal aan uw gestelde wensen en eisen. Het is dan dus simpelweg het vergelijken van de verschillende modellen en bepalen welke aanbieding u hiermee beste aanspreekt.  Lees de tips voor het kopen van een nieuwe vaatwasser

  Nog een aantal tips:

  • Indien u een inbouw vaatwasser gaat vervangen en u twijfelt of u de afmetingen wel goed opgemeten hebt, dan kunt u het beste hierover contact opnemen met een specialist. Deze kan of een monteur langs sturen om het geheel na te meten of - aan de hand van het typenummer van de oude vaatwasser - de afmetingen controleren
  • Hou er rekening mee dat een inbouw vaatwasser ook geplaatst dient te worden. Dit kunt u zelf doen of uitbesteden. Echter bij uit besteden heeft u nog wel een kleine kostenpost.

35 artikel(en)