Een wasmachine in de kelder plaatsen, kan dat?

Artikel geplaatst op: 02-06-2021 | update datum: 03-06-2021
Veel mensen hebben hun wasmachine of droger in een kelder of souterrain staan. Een ideale plaats, daar de apparaten uit het zicht zijn en er vaak ook plek is voor wasmanden, wasmiddel e.d. Kortom: alles bij elkaar om praktisch te kunnen wassen en drogen. Maar wist u dat u bij plaatsing van een wasmachine in de kelder rekening moet houden met de opvoerhoogte?

De gewenste opvoerhoogte welke benodigd is in de kelder
De gewenste opvoerhoogte welke benodigd is in de kelder


Wat is opvoerhoogte?

In een kelder heeft u te maken met een afwijkende situatie ten opzichte van de rest van het huis. Omdat het hoofdriool in een woning direct onder de vloer van een woning gemonteerd zit heeft u bij een kelder of souterrain dus te maken met een wasmachine en droger welke hieronder komen te staan. Een wasmachine dient ten allen tijden zijn water af te kunnen pompen, maar ook een condens- of warmtepompdroger wordt tegenwoordig veelal aangesloten op de afvoer. Voor beide apparaten is het dus belangrijk om te kijken naar uw actuele situatie. Zowel een wasmachine als een droger kan het water namelijk niet verder op pompen dan ongeveer 1 meter hoogte. Dit betekent concreet dat als u de wasmachine en droger op de grond in de kelder wil zetten u normaliter in de problemen zou komen.

Een wasmachine en droger geplaatst in de kelder
Een wasmachine en droger geplaatst in de kelder


Oplossingen

Om toch te kunnen wassen en drogen in de kelder zijn er verschillende oplossingen. Deze zullen wij hieronder voor u op een rij zetten:

Plaatsing op een verhoging
Indien u de wasmachine en droger een stukje omhoog zou brengen en u daarmee binnen de marge van de opvoerhoogte zou kunnen komen, zou u uit de problemen zijn. U kunt hierbij kiezen voor een standaard sokkel, maar vaak zijn deze net te laag. Een veel gekozen oplossing is dan ook het metselen van een bok waar de machines op geplaatst worden. Let u er hierbij wel op dat dit zeer stabiel dient te zijn ivm centrifugeren van de wasmachine.

Met het metselen van een bok in de kelder heeft u de optie om wel de gewenste opvoerhoogte te behalen
Met het metselen van een bok in de kelder heeft u de optie om wel de gewenste opvoerhoogte te behalen


Dompelpomp plaatsen
Een andere optie is om naast de huidige apparaten een dompelpomp systeem te plaatsen. Dit is een bak waar het afvoerwater in komt. In deze bak bevindt zich een veel sterkere pomp welke wel de gewenste opvoerhoogte kan halen. Zodra de bak op een bepaald niveau 'gevuld' is wordt - via het vlotter systeem - de pomp geactiveerd om het water af te voeren.

Zwaardere pomp in de wasmachine
Indien u overweegt een nieuwe wasmachine aan te schaffen is het mogelijk om een model met een 'zwaardere' pomp te kunnen laten uitvoeren. Helaas zijn er nog maar een beperkt aantal types waarbij dit mogelijk is. Vraag dus in de winkel of bij de online specialist naar een overzicht van deze mogelijkheden.

8 artikel(en)