14 artikel(en)

14 artikel(en)

Koken op een keramisch fornuis

Heel basis omschreven is een keramisch fornuis eigen een elektrisch kookvlak met een glasplaat erboven. Natuurlijk is deze verder voorzien van tiptoetsen en verbeterde en snellere zones, maar dit is simplistisch de uitleg van de werking. Een fornuis met keramisch kookgedeelte biedt door deze glasplaat het gemak eenvoudig te reinigen. Een keramisch fornuis is leverbaar in diverse breedte en uitvoeringen, met tiptoetsen of knop bediening.

Voor- en nadelen van keramisch koken

Indien u kiest voor een keramisch fornuis dan heeft u te maken met spiralen welke verwarmd worden door elektriciteit en zodoende de warmte overdragen op uw pannen. Het rendement van deze vorm van koken ligt aanzienlijk lager dan bij een inductie fornuis, aangezien er veel warmte verloren gaat indien er een kleinere pan op een grotere zone geplaatst wordt. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat een keramische warmtebron iets vertraagd. Indien u melk aan de kook brengt dient u de vermogen regeling al voordat deze kookt laat te zetten. Indien u hiermee te laat bent zal de melk overkoken.

Elektra voorziening

Voor het plaatsen van een keramisch fornuis dient een meerfasen elektra voorziening aanwezig te zijn. Indien u hierover niet beschikt dient u - voor aanschaf van een keramische fornuis - hier rekening mee te houden. Naast een aanpassing in de meterkast dient er een nieuwe 5-aderige kabel getrokken te worden naar het punt waar het fornuis komt te staan. Deze kabel dient vervolgens op een perilex stopcontact te worden gemonteerd, waarop het fornuis vervolgens weer kan worden aangesloten.