Gaskookplaat

TIP: Bekijk hier onze bijpassende producten...TIP: Bekijk hier onze blog artikelen...

1-36 of 110

1-36 of 110

Voordelen van een gaskookplaat

De gaskookplaat is al jarenlang een zekerheid op de Nederlandse markt. Doordat gas direct reageert is de vlam snel hoog en laag te stellen. Daarnaast biedt gas de mogelijkheid van een wokbrander met een hoog vermogen. Ideaal voor bijvoorbeeld het wokken waarbij het direct dichtschroeien van vlees of vis belangrijk is voor het behoud van smaak en kwaliteit. Deze basis vorm nog steeds de reden dat de meeste Nederlands kiezen voor het koken op gas.

Indeling van de branders

Belangrijk bij aanschaf van een gaskookplaat is de indeling van de verschillende branders. Naast de positie van de kleine, normaal, sterk en wokbrander te opzichte van elkaar speelt daarbij ook de onderlinge afstand een grote rol. Logischerwijs wordt een wokpan of andere grote pan eerder op een wokbrander of sterkbrander geplaatst. Belangrijk daarbij is dat er voldoende ruimte bij de andere branders overblijft om uw pan op te plaatsen. Houdt u bij het uitzoeken van uw nieuwe gas kookplaat hier dus rekening mee. Desgewenst kunt u de exacte afmeting van uw pannen opmeten en vervolgens meten of dit op de door u uitgezochte kookplaat uitkomt.

Met betrekking tot de verdeling van de verschillende branders is het van belang de functie van de brander voor ogen te houden. Zo vereist wokken een continu beweging van u zelf. Daarbij is het handig dat de pan vooraan staat zodat u niet over een andere pan heeft hoeft te reiken. Daarentegen is sudderen vaak een proces waarbij het gerecht met 'rust gelaten' kan worden. Zodoende kan een sudderbrander weer beter op de achterste rij geplaatst worden.

Veiligheid bij koken op gas

Sinds enkele jaren is elke kookplaat in Nederland uitgevoerd met een thermokoppel vlambeveiliging. Deze thermokoppel is een extra veiligheid tijdens het koken. Mocht - om welke reden dan ook - de vlam tijdens het koken uitwaaien, dan wordt automatisch het gas afgesloten. Tijdens het ontsteken van de kookplaat - welke vaak bij het opendraaien automatisch ontstoken wordt - dient de thermokoppel even opgewarmd te worden. Daarom dient u de knop enkele seconden ingedrukt te houden, alvorens deze los te kunnen laten. De vlambeveiliging is nu geactiveerd.

Inbouwen

Bij het vervangen van de inbouwkookplaat in uw keuken dienen de nismaten (dat zijn de gatmaten in het aanrecht) overeen te komen met de benodigde nismaten van de nieuwe. Deze afmetingen kunt u vinden in de maattekening welke bij elk product wordt weergegeven. Er zijn brede kookplaten beschikbaar welke slechts een 'smalle' nismaat nodig hebben. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw huidige kook plaat van 60 cm. breed vervangen door een model van 75 cm. breed, zonder dat u daarbij in uw aanrechtblad hoeft te gaan zagen.

Schoonmaaktip: gas-op-glas kookplaat

Voordeel van een elektrische kookplaat ten opzichte van een gaskookplaat is nog steeds de eenvoudige reiniging. De gas-op-glas kookplaat biedt hier echter een oplossing voor. Deze kookplaat combineert de voordelen van koken op gas met de eenvoudige reinigingsvoordelen van een keramische / inductie kookplaat. De vangschaal is namelijk uitgevoerd van hard glas en zodoende gemakkelijker schoon te maken.