Bepaal de juiste soort afzuigkap voor uw keuken

Artikel geplaatst op: 13-06-2016
De eerste stap bij het aanschaffen van een nieuwe afzuigkap is het bepalen van het juiste model voor uw specifieke situatie. Daarmee vormt de keuken, het bestaande of eventueel nieuw aan te leggen kanaal naar buiten en het te plaatsen kookgedeelte de basis. Op basis van deze facetten dient bepaald te worden welke afzuigkap de beste oplossing is voor uw situatie.

U kunt eenvoudig aan de hand van de volgende weergave bepalen welke afzuigkap in uw situatie de beste is.

Bepaal de juiste afzuigkap voor uw keukenBepaal de juiste afzuigkap voor uw keuken (bron: Novy Nederland)


Afzuigkappen met motor

De standaard afzuigkap is de uitvoering met een geïntegreerde motor. Deze afzuigkap is veel verschillende uitvoeringen leverbaar (onderbouw, vlakscherm, eiland afzuigkap, wand afzuigkap, plafondunit, inbouw unit etc). Een afzuigkap met motor kan direct op het kanaal worden aangesloten waarbij de lucht via een muur of dakdoorvoer naar buiten wordt afgevoerd.

Recirculatie afzuigkap

Indien er in de woning geen mogelijkheid is om de lucht naar buiten toe af te voeren, dan is een recirculatie afzuigkap een oplossing. Een recirculatie afzuigkap is eigenlijk een afzuigkap met motor (zie de optie hiervoor) waaraan een koolstoffilter, monoblock of plasma filter is toegevoegd. Deze toevoeging zorgt ervoor dat geur en vet gereinigd worden, waarna de gereinigde lucht in dezelfde ruimte wordt teruggeblazen. Een recirculatie afzuigkap is een oplossing en heeft zodoende - afhankelijk van de gekozen toevoeging - een veel lager rendement dan wanneer u de lucht direct naar buiten toe zou blazen.

Tijdens het koken ontstaat veel kooklucht welke dient te worden afgezogenTijdens het koken ontstaat veel kooklucht welke dient te worden afgezogen (foto: Novy Nederland)


Motorloze afzuigkappen

Indien uw woning beschikt over een mechanisch ventilatie systeem (centrale afzuiging) dan dient u gebruik te maken van een afzuigkap zonder motor. De afzuiging vindt immers centraal plaats bij de mechanische ventilatie. Indien u een afzuigkap met motor hierop zou aansluiten krijgt u verschillende luchtstromen, zullen systemen kapot gaan en zult u lucht van verschillende ruimtes (wc, keuken etc). op verschillende plaatsen ruiken. Dat is dus geen gewenste optie.

Een motorloze afzuigkap is dan ook niet meer dan een opvangsysteem met een verlichtingsunit welke aangesloten wordt op de centrale afzuiging. Voor de keuken heeft een mechanisch ventilatie systeem eigenlijk te weinig vermogen waardoor het rendement erg laag is. In veel gevallen wordt dan gekozen voor een specifieke oplossing voor mechanische ventilatie systemen (denk aan de HR-afzuigkappen van Novy, de specifieke oplossingen van Atag etc.)

HR-afzuigkappen

Als alternatief op de motorloze afzuigkap zijn specifieke HR-afzuigkappen beschikbaar. Novy biedt hierin een breed assortiment, maar ook een aantal andere merken bieden hiervoor interessante oplossingen. De gedachte achter deze afzuigkappen is het creëren van een hulpsysteem om de lucht 'naar de mechanische ventilatie' toe te brengen. Omdat de afzuigcapaciteit van een mechanisch ventilatie systeem geschikt moet zijn voor alle ruimtes, biedt deze vaak te weinig capaciteit voor het afzuigen van kooklucht. Zeker bij gebruik van bredere kookvlakken, wokbranders e.d. waarbij veel kooklucht ontstaat is een goede afzuiging gewenst. HR-afzuigkappen zorgen ervoor dat de kooklucht niet ontsnapt, maar via een soort hulpafzuiging naar het mechanische ventilatie systeem gebracht worden. Vanaf daar wordt de lucht verder afgevoerd door de mechanische ventilatie.

1-36 of 126