6 tips voor betere afzuiging van uw afzuigkap

Artikel geplaatst op: 28-01-2021 | update datum: 01-04-2021
Het afzuigen van kooklucht lijkt om zichzelf een eenvoudig verhaal. Zet de afzuigkap aan en de kooklucht zal afgezogen worden. Echter kan er met een aantal eenvoudige tips een veel beter afzuigresultaat behaald worden.

6 tips voor betere afzuiging van uw afzuigkap6 tips voor betere afzuiging van uw afzuigkap


Tips voor alle afzuigkappen


Tip 1: reinigen van het metaalfilter

De meeste metaalfilters zijn gemaakt van aluminium. Deze kunt u reinigingen in de vaatwasser, maar zullen dof en een beetje aangetast worden. Dit kunt u voor komen door het metaalfilter apart in de vaatwasser op het kortste programma te reinigen. Leg het filter horizontaal in de vaatwasser met de vette kant naar onderen. Plaats GEEN vaatwasblokje in de vaatwasser, aangezien daar zout in zit welke het filter aantast. Er is ook apart vaatwaspoeder verkrijgbaar waarmee u ook de normale vaat goed kunt reinigen. Bestrooi met dit poeder het filter en zet de vaatwasser aan.

Tip 2: de basisregel voor ventilatie

Zonder luchttoevoer geen luchtafvoer. Alleen bij voldoende ventilatie zal de afzuigkap goed functioneren. Per afgevoerde kuub lucht dient 1 cm2 ventilatie aanwezig te zijn. Het advies is dan ook om tijdens het koken raamroosters of een kiepraampje open te zetten. Onvoldoende ventilatie zorgt voor een rendementsverlies bij de afzuigkap van 50 % of meer !

Tip 3: voor het koken aanzetten

Voor het goed functioneren van een afzuigkap is het belangrijk de afzuigkap al voor het koken aan te zetten. Zet dus voor het schillen van de aardappelen de afzuigkap vast aan op stand 1. De luchtstroom wordt daarmee reeds op gang gebracht waardoor tijdens het koken direct een veel beter rendement behaald wordt.

Tips voor beter gebruik van een afzuigkap met koolstoffiltersTips voor beter gebruik van een afzuigkap met koolstoffilters


Recirulatie afzuigkap met koolstoffilters


Tip 1: mechanisch ventilatie systeem aanzetten

Indien u een afzuigkap met koolstoffilter gebruikt (recicrulatie afzuigkap) en u beschikt over een mechanisch ventilatie systeem in uw huis, schakel deze dan op de hoogste stand daarbij in. Een afzuigkap met koolstoffilter kan namelijk geen vocht afvoeren en heeft slechts een rendement van ongeveer 35%. Door het mechanisch ventilatie systeem op de hoogste stand bij te schakelen zal er een beter eindresultaat behaald worden.

Tip 2: gebruik op stand 1 en 2

Gebruik een afzuigkap met koolstoffilters doorgaans op stand 1 of 2. Alleen bij een capaciteit tot 300-350 m3/uur zal het koolstoffilter ook de geur uit de kooklucht kunnen verwijderen. Bij een hoger vermogen is dit voor het koolstoffilter niet mogelijk en zal dit filter niet goed functioneren. Alleen indien u dus hele vette kooklucht heeft (bijvoorbeeld bij frituren) is het te overwegen om ene hogere stand te kiezen. U kiest in dat geval dan bewust voor het reinigen van het vet uit de kooklucht en accepteert dan dat geur en dergelijke terug in de ruimte geblazen wordt.

Tip 2: tijdig vervangen

Misschien voor de hand liggend, maar vervang tijdig de koolstoffilters in uw afzuigkap. Standaard wordt 2x per jaar geadviseerd, maar dit is mede afhankelijk van het gebruik. Indien u regelmatig uw frituur onder uw afzuigkap plaatst zal het koolstoffilter intensiever gebruikt worden dan dat u dit niet doet.

Wij adviseren sowieso het koolstoffilter jaarlijks te vervangen en frequenter indien u ruikt dat de geuren niet meer door het filter geabsorbeerd worden.

Tips voor het monteren van een afzuigkapTips voor het monteren van een afzuigkap


Montage van de afzuigkap


Tip 1: gebruiksaanwijzing

Het klinkt zeer voor de hand liggend, maar het niet goed functioneren van de afzuigkap komt vaak voor door het foutief gebruik of montage. Lees dan ook voor montage eerst goed de gebruiksaanwijzing voor !

Tip 2: maak foto's van de huidige situatie

Ga - voordat u de oude afzuigkap demonteert - foto's maken van hoe de huidige situatie gezeten heeft. Dit helpt u om altijd een naslagwerk te hebben bij het monteren van de nieuwe afzuigkap. Zo weet u hoe bijvoorbeeld de afvoer aangesloten heeft gezeten en of u nog rekening moet houden met bepaalde bevestigingspunten.


Bron: Novy Nederland

8 artikel(en)