Corona: Maak hier een afspraak voor bezoek aan winkel of bel 035 69 18 115 voor product advies. Wij bezorgen en installeren bij u thuis, ook op verdieping. Meer info bezorging/reparatie

Perilex aansluiting bij inductie of keramisch fornuis

Artikel geplaatst op: 24-11-2014 | update datum: 05-11-2019
Afbeelding van een perilex stekker en perilex stopcontact. Herkenbaar zijn de 5 polen op de stekker en 5 gaten in het stopcontact
Indien u voornemens bent om een nieuw fornuis aan te schaffen dan is de elektra aansluiting een belangrijk aandachtspunt. Misschien heeft u ergens wel eens de term perilex stopcontact gehoord of heeft iemand u gewezen op een speciale aansluiting. Bij de meeste standaard fornuizen met gas kookgedeelte en enkele oven heeft u geen problemen, echter in onderstaande gevallen is aandacht vereist:

- Een fornuis met gas kookgedeelte en meerdere ovens
- Een fornuis met inductie kookvlak en 1 of meerdere ovens
- Een fornuis met keramisch kookvlak en 1 of meerdere ovens

In alle drie de gevallen is er – met uitzondering van het merk Lofra – sprak van een meerfasen aansluiting. Dit houdt in dat het fornuis niet op een standaard 230 Volt groep aangesloten kan worden (dus het stopcontact wat u overal in huis gewend bent), maar hiervoor een speciale perilex stopcontact nodig is.

Stappenplan:
Wat betekent dit voor u?

Indien u voornemens bent één van bovenstaande type fornuizen aan te schaffen dan dient u de huidige situatie te controleren. Heeft u bijvoorbeeld nu ook een keramisch fornuis en gaat u deze vervangen voor een nieuw keramisch fornuis, dan zal dit over het algemeen geen problemen opleveren (check alleen even de aansluitwaarde). Maar indien u nu een gas fornuis heeft en over wil stappen naar inductie dan ontstaat er een nieuwe situatie. Hetzelfde geldt als u nu bijvoorbeeld een fornuis met één oven heeft en in de nieuwe situatie naar een fornuis met dubbele oven wenst te gaan.De huidige aansluiting in de meterkast dient - op basis van de aansluitwaarde van het gewenste fornuis - gecontroleerd te worden.

Hoe kunt u dit het beste aanpakken

Stap 1:
In bovenstaande gevallen adviseren wij allereerst om te overleggen met de verkoper in de winkel. Hij kan u meer vertellen over de aansluitwaarde en de benodigde voorziening.

Stap 2:
Met deze informatie kunt u vervolgens de monteur of u lokale elektricien contacteren en uitnodigen om uw huidige situatie te checken.

Stap 3:
Indien deze huidige situatie niet voldoet kan hij direct een prijsopgaaf voor de benodigde aanpassingen uitbrengen. U kunt dan – tezamen met de prijs van het nieuwe fornuis – een overzicht van het totale kostenplaatje opmaken.Koken op inductie is toch veel duurder dan koken op gas?

Wat zou er eventueel bij u thuis veranderd moeten worden?

Indien uw huidige installatie niet voldoet, dan zal er om te beginnen een aanpassing in de meterkast verricht moeten worden. Op basis van de benodigde aansluitwaarde zal een 2-fase of 3-fase aansluiting opgebouwd moeten worden.

Afhankelijk van de meterkast en de reeds aanwezige aansluitingen kan dit simpel zijn met bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe twee fasen automaat. Echter kan het in het slechtste geval ook wel eens een aanpassing van de meterkast voor aanleg van een krachtstroom kookgroep betekenen. Goed informeren vooraf is in deze dus belangrijk om te weten waar u aan toe bent.

Na de aanpassing in de meterkast zal vervolgens een nieuwe kabel naar de plek waar het apparaat moet komen getrokken moet worden. Tevens zal daar een perilex stopcontact gemonteerd dienen te worden.

Meer informatie

Een uitgebreider artikel over meerfasen aansluiting geeft een nog gedetailleerder beeld van de benodigdheden.

1-18 of 207


Bekijk ook eens:

plaatsing fornuis
Tips bij plaatsing fornuis: elektra en mantelkoeling
Een fornuis plaatsen in een keuken is op zich niet heel ingewikkeld. Toch zijn er wel een paar items welke enige aandacht vereisen...

Een fornuis plaatsen in een keuken is op zich niet heel ingewikkeld. Toch zijn e...
(lees verder)
fornuis aansluiten
Fornuis / kookplaat met meerfasen elektra aansluiting
Welke elektra aansluiting heeft een inductie of keramische kookplaat nodig? Voldoet mijn huidige voorziening? En hoe moet ik mijn inductie fornuis aansluiten?...

Welke elektra aansluiting heeft een inductie of keramische kookplaat nodig? Vold...
(lees verder)
Elektra aansluiting inductie fornuis
Wilt u een inductie fornuis kopen? Lees dit eerst ! (elektra)
Nu steeds meer mensen bezig zijn met de overstap naar een inductie fornuis, komen ook de meest vreemde adviezen op ons af. Elektra blijft een lastig punt. Om u te helpen nog even de belangrijkste punten op een rij....

Nu steeds meer mensen bezig zijn met de overstap naar een inductie fornuis, kome...
(lees verder)
Trustpilot