Corona: Maak hier een afspraak voor bezoek aan winkel of bel 035 69 18 115 voor product advies. Wij bezorgen en installeren bij u thuis, ook op verdieping. Meer info bezorging/reparatie

1-18 of 71

1-18 of 71

Voordelen van een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is een nieuwe techniek welke veel energiezuiniger uw wasgoed kan drogen. Ten opzichte van een normale condensdroger kan dit aanzienlijk schelen in verbruik en kosten. De warmtepompdroger is daarnaast tegelijkertijd met een wasmachine op 1 groep te gebruiken. Slechts een elektra voorziening volstaat voor gebruik van de warmtepomp droger, waardoor - bij vervanging van condensdrogers - vaak voor deze optie gekozen wordt.

Hoe werkt een warmtepomp wasdroger?

Met behulp van een compressor wordt koelmiddel omgezet van gasvorm naar vloeibare vorm. Tijdens dit proces komt er warmte vrij en met deze warmte wordt uw wasgoed gedroogd. De warme droge lucht wordt de trommel ingeblazen. De vochtige lucht die hierdoor ontstaat condenseert en de droge lucht wordt weer opnieuw de trommel ingeblazen. Een warmtepompdroger hergebruikt dus energie en is zodoende veel zuiniger.

Verschil met condensdroger

Omdat beide drogers overal geplaatst kunnen worden, beide voorzien zijn van een reservoir en beide in de meeste gevallen op het riool kunnen worden aangesloten worden deze modellen vaak met elkaar vergeleken. Een warmtepompdroger wordt dan veelal gezien als de zuinigere broer van een condensdroger. Echter is de werking van beide zeer verschillend. Een condensdroger warmt lucht op en blaast deze warme lucht door het wasgoed, terwijl een droger met warmtepomp juist warmte onttrekt. Hierdoor ontstaat het veel langere energie verbruik. Daarmee is een warmtepompdroger tot wel 60% zuiniger dan een condensdroger, hetgeen sterk merkbaar is op de energierekening.

Handig: Wasmachine en droger tegelijk laten draaien

Doordat een warmtepomp wasdroger een veel lager verbruik heeft, is ook de aansluitwaarde veel lager. Hierdoor is het mogelijk om een wasmachine en een warmtepompdroger tegelijkertijd op 1 groep te laten draaien. U hoeft ze dus niet apart van elkaar aan te zetten of - zoals bij de meeste huishoudens - een apart groep voor de droger aan te laten leggen.

Een warmtepomp droger kopen

Ondanks het feit dat de condensdroger momenteel nog een groot marktaandeel heeft, verwachten wij dat op korte termijn alleen de zuinige warmtepompdroger nog verkocht mag gaan worden. Hiermee kan een aanzienlijke besparing van energie behaald worden, hetgeen niet alleen goed is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Populaire zuinige wasdrogers als de scherp geprijsde Aeg T8DBESSEN en de snelle Miele TEB235WP drager hier zeker aan bij. Zelfs de afvoerdroger - welke de warme lucht slechts naar buiten blaast - zou hierdoor wel eens het onderspit moeten gaan delven. Kortom: met de warmtepompdroger koopt u zeker de toekomst. Let daarbij nog wel op de snelheid van het programma en voldoende ventilatie in de ruimte waar u deze gaat plaatsen.

ADVIES & TIPS

Wat is een warmtepomp droger ?

Wat is een warmtepompdroger

Deze droger wordt in de volksmond de energiezuinigere variant van de condensdroger genoemd. Technisch zit er echter grote verschillen tussen.

Verschilen
Net als de condensdroger kan ook de warmtepomp variant bijna overal geplaatst worden: stekker in het het stopcontact en met voldoende ventilatie functioneert de droger. Echter heeft een warmtepompdroger een heel andere techniek (vergelijkbaar met airco techniek) waardoor deze veel zuiniger is.

Veel zuiniger en dus voordeliger in verbruik

Energie en kostenbesparing bij aanschaf warmtepompdroger

Afhankelijk van het aantal keren dat u uw droger gebruikt kan het stroomverschil aanzienlijk zijn. Dit is niet alleen goed voor uw portomonnee, ook is de besparing van energie goed voor het milieu.

Langere programmatijden
Wel is het belangrijk te weten dat een warmtepompdroger een iets langere draaitijd heeft t.o.v. een condensdroger. Op het energielabel wordt een tijdsduur van het programma weergegeven, zodat u deze tijden goed met elkaar kunt vergelijken.

Kan gelijk met wasmachine draaien

Wasmachine en droger gelijk draaien op dezelfde groep

Het lagere verbruik van een warmtepompdroger brengt nog een ander belangrijk voordeel met zich mee. Naast de besparing van energie is het namelijk ook mogelijk deze droger tegelijkertijd met uw wasmachine op één groep te laten draaien.

Aansluitwaarde
Door de lagere aansluitwaarde kunnen beide apparaten tegelijkertijd volwaardig het gekozen programma uitvoering.

Onderhoud

Onderhoud warmtepompdroger

Eén van de voornaamste zaken bij elke wasdroger is het onderhoud. Naast het behoud van prestatie op lange termijn zorgt het reinigen van filters ook voor een sneller droogproces.

Filters bij condensor
Bij een warmtepompdroger dient u - naast het filter bij de deur van de droger - ook het filter onderin de wasdroger schoon te houden. Bij drogers met een self-cleaning condensor (o.a. Bosch en Siemens) is dit niet nodig.Meer informatie over onderhoud wasdrogers

Tips

1. Er zijn warmtepompdrogers met self-cleaning condensors. Bij deze drogers wordt het water in het reservoir gebruikt om met regelmaat de filters te spoelen en daarmee te reiningen. Hoe beter de filters onderhouden worden, hoe langer de prestaties hoog blijven.

2. Wist u dat u in verschillende warmtepompdrogers ook perfect wol kunt drogen? Onder andere AEG heeft bij de luxere modellen een Woolmark onderscheiden.

3. Let op, indien u van plan bent uw droger op de wasmachine te plaatsen dient u rekening te houden met de diepte. Deze kan per wasdroger verschillen !.