Uitleg ovenfuncties

Artikel geplaatst op: 08-04-2021 | update datum: 04-07-2021
Korte uitleg van de betekening van de verschillende ovenfuncties op uw fornuis / oven
Moderne ovens hebben steeds meer verschillende functies. Deze functies worden meestal weergegeven als symbolen, hetgeen het er niet duidelijker opmaakt.

Welke ovenfunctie wordt bedoeld met twee streepjes boven elkaar?
Wat betekent een symbool met een ventilator in het midden?


Kortom, een goed inzicht in de verschillende mogelijkheden is dus belangrijk om te bepalen of het fornuis of oven aan uw wensen voldoet.


Onderstaand een overzicht van de verschillende ovenfuncties met daarbij een korte uitleg:


ECO
ECO
Afhankelijk van het model: Deze functie is een combinatie van verschillende hitte elementen en is vooral te gebruiken voor het bereiden van kleine grillades en dit met het laagste energieverbruik.

Pizza functie (hetelucht-circulatie)
Pizza functie (hetelucht-circulatie)
De warmte van het onder- en bovenelement wordt gecirculeerd door de ventilator. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige hitteverdeling. Geschikt voor gelijktijdig bakken op meerder niveau's. Gerechten: ovenschotels, taarten, koekjes, pizza.

Conventioneel (onder/bovenwarmte)
Conventioneel (onder/bovenwarmte)
De ovenruimte wordt tegelijk door het onder- en bovenelement verwarmt. De hitteverdeling over het gerecht is afhankelijk van het niveau waarop men dit plaatst. Geschikt voor bakken op 1 niveau. Gerechten: alle ovenschotels, vlees, gevogelte, brood, (gevulde) taarten. Speciaal: gans en eend (bevatten veel vet).

Grote vlak-grill
Grote vlak-grill
De warmte wordt geproduceerd door het grill- en bovenelement. Verhitting over het volledige oppervlak. De thermostaat wordt, afhankelijk van het gerecht, in de regel op de maximale stand gezet. Bij een korte baktijd kan de ovendeur gesloten blijven; bij langere baktijd blijft deze gedeeltelijk geopend. Voor vleesgerechten (klein- en middelgroot), vleespennen, vis, groenten, gratineren etc.

Onderwarmte
Onderwarmte
De ovenruimte wordt uitsluitend verhit door het onderelement. Voor gerechten die een hoge basistemperatuur behoeven, heeft deze bakstand weinig tot geen invloed op de korst aan de bovenzijde. Geschikt voor bakken op 1 niveau, ideaal voor deeggerechten die moeten rijzen (bijv. pizza). Bij gevulde taarten zal de deegbodem beter droog blijven.

Bovenwarmte
Bovenwarmte
De ovenruimte wordt uitsluitend verhit door het bovenelement. Geschikt voor een goudbruin laagje op gerechten zonder de volledige warmte van de grill. Gerechten zoals bijvoorbeeld lasagne, en ovengerechten met aardappelen of kaas aan de bovenzijde.

Kleine vlak-grill
Kleine vlak-grill
De warmte is alleen afkomstig van het grill-element. Verhitting over een kleiner oppervlak. Te gebruiken als de grote vlak-grill, maar voor kleinere hoeveelheden.

Bovenelement met grill
Bovenelement met grill
Toegevoegde warmte van het bovenelement zodat gerechten heel snel gegrilled kunnen worden.

Intensief hetelucht
Intensief hetelucht
In deze bakstand verwarmen alle oven-elementen en wordt de warmte gecirculeerd door de ventilator. Voor zeer intensief bakken op 1 of 2 niveau's, zonder dat geuren en smaken zich vermengen. Special voor gerechten met groot volume.

Hetelucht-circulatie (met grote vlak-grill)
Hetelucht-circulatie (met grote vlak-grill)
De warmte van de grill wordt gecirculeerd door de ventilator. De hitte wordt getemperd en kan daardoor beter in het gerecht doordringen; ook de onderzijde wordt gelijkmatig verhit. De buitenkant wordt krokant, zonder aan te branden. Gerechten: grote vleesgerechten, vis, gevogelte, gratineer-schotels, ovenschotels.

Ontdooistand
Ontdooistand
De ventilator circuleert de lucht op kamertemperatuur. Geschikt voor het ontdooien van alle soorten voedsel.Hetelucht-circulatie (met onder-/bovenwarmte): De warmte van het onder- en bovenelement wordt gecirculeerd door de ventilator. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige hitteverdeling. Geschikt voor gelijktijdig bakken op meerder niveau's. Gerechten: ovenschotels, taarten, koekjes, pizza.

Hetelucht (convex-element)
Hetelucht (convex-element)
De warmte is afkomstig van het convex-element rond de ventilator en wordt van achteruit de oven ingeblazen. De hitteverdeling is vrijwel gelijk in de gehele ovenruimte. Geschikt voor bakken op meerdere niveau's. Tevens geschikt om verschillende gerechten (met gelijke temperatuur/bakproces) tegelijk te bakken zonder dat geuren en smaken zich vermengen. Gerechten: patisserie, alle ovenschotels, combinaties.

Hetelucht (met onderwarmte)
Hetelucht (met onderwarmte)
In deze bakstand verwarmen zowel het onder- als convexelement in combinatie met de ventilator. De nadruk ligt op de onderwarmte en er ontstaat een licht krokante korst. Gerechten: ovenschotels met deegbodem, taarten met dikke bodem.

Ontdooistand
Ontdooistand
De warmte van het onder-element wordt gecirculeerd door de ventilator. Deze stand is een verfijning van verhitting met uitsluitend onderwarmte; ook de bovenzijde van het gerecht wordt nu verwarmt. Ook geschikt voor gerechten die wel aan de buitenkant, maar nog niet van binnen gaar zijn.

Pyrolyse
Pyrolyse
Pyrolyse reinigingssysteem. Dit reinigingssysteem zorgt ervoor dat zelfs de meest vervuilde oven volledig schoon wordt. Deze reiniging vindt plaats bij een temperatuur van 500C°. Tijdens de pyrolysecyclus kan de ovendeur door het automatische vergrendelingsysteem niet meer geopend worden, wat absolute veiligheid garandeert.

Braadspit
Braadspit
Te combineren met grote vlak-grill. Kleine vlak-grill en conventionele stand.

Kleine vlak-grill met braadspit
Kleine vlak-grill met braadspit
Kleine vlak-grill met braadspit

Grote vlak-grill met braadspit
Grote vlak-grill met braadspit
Grote vlak-grill met braadspit.

Braadspit, met bovenelement en grill
Braadspit, met bovenelement en grill
Het bovenelement wordt extra ingeschakeld om gerechten nog sneller te bereiden.

Gasgeventileerd
Gasgeventileerd
De warmte geproduceerd door de gasbranders wordt uniform door de oven verspreid d.m.v. de ventilator. Deze functie is ideaal voor langzaam braden, met constante en uniforme temperatuur en homogene distributie van de warmte.

Vapor Clean
Vapor Clean
De specifieke Vapor Clean functie vergemakkelijkt het schoonmaken van de oven door middel van stoom die wordt gegenereerd als water in de daarvoor bestemde plaats in de oven wordt gedaan.Bron: Smeg Nederland

1-36 of 824