6 artikel(en)

6 artikel(en)

Het aanbod bovenlader wasautomaten

Een bovenlader wasmachine is 40 of 45 cm. breed en daarmee smaller dan een normale wasmachine. Daarnaast is de vulopening van de trommel aan de bovenkant geplaatst. Het in- en uitladen van het wasgoed gaat daarmee een stuk eenvoudiger. Houdt u er echter rekening mee dat een bovenlader wasmachine over een trommel met 5 of 6 kg. vulgewicht beschikt. (bij een voorlader kan dit oplopen tot zelfs 12 kg.) Bijna alle bekende A-merken hebben een klein assortiment bovenlader wasmachines waardoor het totale aanbod redelijk is, maar vooral de Miele en AEG bovenladers onderscheidend zijn.

Meest verkochte bovenladers

Zoals reeds vermeld behoren de merken Miele en AEG in het best verkochte assortiment bovenladers van De Schouw Witgoed. Miele vanwege de unieke ophanging waardoor deze veel sterker zijn en AEG vanwege de combinatie van een scherpe prijs, goede specificaties en een stabiele overdracht van de trillingen. De bovenladers van AEG staan relatief 'stil' ten opzichte van vergelijkbare merken in het prijssegment. Twee bovenladers verdienen hierbij extra aandacht: de AEG L7TB73E vanwege de scherpe prijsstelling en de sterke prijs/kwaliteit verhouding.

De ophanging van de trommel

Een Miele bovenlader wasmachine onderscheid zich daadwerkelijk ten opzichte van de andere merken. Waar bijna alle trommels bij een bovenlader wasmachine voorzien zijn van een twee assige ophanging, daar heeft Miele slechts een enkele as ophanging. Deze ophanging bij Miele is vergelijkbaar met een voorlader en is aanzienlijk beter. Bij een twee assige ophanging kan er naar verloop van jaren verschil in speling op de assen gaan vormen. Omdat wasgoed niet exact in het midden van de trommel blijft liggen, wordt er verschillende krachten op beide assen doorgevoerd. Hierdoor kan de trommel 'ietsje' schuin komen te hangen. Op lange termijn kan dit diverse technische problemen geven, waarvan u bij een Miele bovenlader geen last van heeft.

Tips voor aanschaf bovenlader wasmachine

Technisch gezien zijn er ook een aantal belangrijk verschillen tussen een voor- en bovenlader. Doordat een bovenlader slechts 40 of 45 cm breed is, is deze gemakkelijk te plaatsen in kleinere ruimtes. Keerzijde van deze breedte is echter de stabiliteit. De krachten welk vrijkomen bij het centrifugeren worden slechts over 40 of 45 cm vloeroppervlakte verdeeld. Bij een voorlader is dit 60 cm. Hierdoor is - vooral tijdens het centrifugeren - een voorlader stabieler dan een bovenlader. In de praktijk betekent dit niet dat u direct grote verschillen zult merken, maar het is - zeker bij plaatsing van een wasmachine op een houten vloer - zorg hier rekening mee te houden. Mede vanwege deze compacte afmetingen is een bovenlader wasmachine begrensd in het vulgewicht en toerental. Een bovenlader wasautomaat vindt u met een trommel van 6 / 6,5 kg en met een centrifuge van maximaal 1400 toeren.