Onze webshop is open, de winkel gesloten. Wij bezorgen en installeren gewoon bij u thuis, ook op verdieping. Meer info bezorging/reparatie. Bel 035 69 18 115, mail of chat bij vragen.

7 artikel(en)

7 artikel(en)

Het aanbod bovenlader wasautomaten

Een bovenlader wasmachine is 40 of 45 cm. breed en daarmee smaller dan een normale wasmachine. Daarnaast is de vulopening van de trommel aan de bovenkant geplaatst. Het in- en uitladen van het wasgoed gaat daarmee een stuk eenvoudiger. Houdt u er echter rekening mee dat een bovenlader wasmachine over een trommel met 5 of 6 kg. vulgewicht beschikt. (bij een voorlader kan dit oplopen tot zelfs 12 kg.) Bijna alle bekende A-merken hebben een klein assortiment bovenlader wasmachines waardoor het totale aanbod redelijk is, maar vooral de Miele en AEG bovenladers onderscheidend zijn.

Meest verkochte bovenladers

Zoals reeds vermeld behoren de merken Miele en AEG in het best verkochte assortiment bovenladers van De Schouw Witgoed. Miele vanwege de unieke ophanging waardoor deze veel sterker zijn en AEG vanwege de combinatie van een scherpe prijs, goede specificaties en een stabiele overdracht van de trillingen. De bovenladers van AEG staan relatief 'stil' ten opzichte van vergelijkbare merken in het prijssegment. Twee bovenladers verdienen hierbij extra aandacht: de AEG L7TB73E vanwege de scherpe prijsstelling en de sterke prijs/kwaliteit verhouding.

De ophanging van de trommel

Een Miele bovenlader wasmachine onderscheid zich daadwerkelijk ten opzichte van de andere merken. Waar bijna alle trommels bij een bovenlader wasmachine voorzien zijn van een twee assige ophanging, daar heeft Miele slechts een enkele as ophanging. Deze ophanging bij Miele is vergelijkbaar met een voorlader en is aanzienlijk beter. Bij een twee assige ophanging kan er naar verloop van jaren verschil in speling op de assen gaan vormen. Omdat wasgoed niet exact in het midden van de trommel blijft liggen, wordt er verschillende krachten op beide assen doorgevoerd. Hierdoor kan de trommel 'ietsje' schuin komen te hangen. Op lange termijn kan dit diverse technische problemen geven, waarvan u bij een Miele bovenlader geen last van heeft.

Tips voor aanschaf bovenlader wasmachine

Technisch gezien zijn er ook een aantal belangrijk verschillen tussen een voor- en bovenlader. Doordat een bovenlader slechts 40 of 45 cm breed is, is deze gemakkelijk te plaatsen in kleinere ruimtes. Keerzijde van deze breedte is echter de stabiliteit. De krachten welk vrijkomen bij het centrifugeren worden slechts over 40 of 45 cm vloeroppervlakte verdeeld. Bij een voorlader is dit 60 cm. Hierdoor is - vooral tijdens het centrifugeren - een voorlader stabieler dan een bovenlader. In de praktijk betekent dit niet dat u direct grote verschillen zult merken, maar het is - zeker bij plaatsing van een wasmachine op een houten vloer - zorg hier rekening mee te houden. Mede vanwege deze compacte afmetingen is een bovenlader wasmachine begrensd in het vulgewicht en toerental. Een bovenlader wasautomaat vindt u met een trommel van 6 / 6,5 kg en met een centrifuge van maximaal 1400 toeren.
 • Product advies zoals in onze winkel in Bussum

  1/6

  Keuzehulp

  Weet u nog niet precies welke bovenlader wasmachine u moet kopen? Net als in de winkel geven we u graag persoonlijk advies. Start direct de keuzehulp via onderstaande button.

ADVIES & TIPS

Wat is een bovenlader wasmachine?

Wat is een bovenlader wasmachine?

Bij een bovenlader wasmachiner bevindt de opening voor het in- en uitladen zich aan de bovenkant. Deze is afgesloten door middel van een deksel.

Opening

Indien het model is uitgevoerd met een parkeerstand, komt de opening aan het einde van het programma automatisch boven te staan. Een aantal merken combineert dit met SoftOpening van de kleppen, waardoor de bovenlader de kleppen heel langzaam en veilig opent.

Voordelen van een bovenlader

De voordelen van een bovenlader ten opzichte van een voorlader

Ten opzichte van een voorlader wasmachine heeft een bovenlader enkele praktische voordelen:

 • Een bovenlader is slechts 40 of 45 centimeter breed en neemt zodoende veel minder ruimte in
 • Doordat de klep aan de bovenzijde open gaat, hoeft u geen ruimte voor de wasmachine open te laten. Er gaat immers geen deur naar voren toe open.
 • In de praktijk men minder bukken ervaart dan bij een voorlader

Plaatsing in een badkamer

Sluit een bovenlader wasmachine in een badkamer aan via een trekschakelaar

De belangrijkste overweging voor aanschaf van een bovenlader is het gevoel dat men minder hoeft te bukken en de beperkte afmetingen van het apparaat zelf. Vaak wordt hierbij de bovenlader in de badkamer geplaatst.

In een badkamer is het belangrijk om - bij plaatsing in de buurt van een douche - gebruik te maken van een trekschakelaar. Dit voor de veiligheid i.v.m. spattend water.

Ophanging trommel

Sluit een bovenlader wasmachine in een badkamer aan via een trekschakelaar

Bijna alle bekende A-merken beschikken over een aantal bovenlader wasmachines in hun assortiment. Op de Miele bovenlader na zijn alle merken voorzien van en twee-assige ophanging. Dit lijkt sterker, maar heeft als nadeel dat op lange termijn er verschil in speling op de twee assen kan ontstaan.

Doordat wasgoed nooit exact gelijkmatig verdeeld in de trommel ligt, ontstaat er een verschil in krachten welke op de assen uitgeoefend. Dit is de belangrijkste reden waardoor een Miele bovenlader met een enkele as is uitgevoerd.

Belangrijke aandachtspunten

Bij aanschaf van een bovenlader hebben wij de volgende tips voor u:

 • Een bovenlader heeft een vulgewicht van 6 tot 7 kg. Een voorlader wasmachine kan - afhankelijk van het type - tot wel 12 kg. geladen worden. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het kleine vulgewicht dus een voordeel zijn (éénpersoons-huishoudens), maar soms is een groter vulgewicht verstandig.
 • Het is voor de hand liggend, maar op een bovenlader wasmachine kan geen wasdroger geplaatst worden. Op dit moment bestaan er ook geen bovenlader wasdrogers