Vind in 3 stappen het beste gas of inductie fornuis

Artikel geplaatst op: 13-05-2021 | update datum: 08-07-2021
Droomt u ook van een gaaf fornuis in uw keuken? Een strak of landelijk design met een wokbrander? Een fornuis met een één of meerdere ovens? Om u helpen het juiste fornuis te bepalen hebben wij voor u een aantal stappen op een rij gezet. Deze stappen moeten uiteindelijk leiden tot de juiste keuze waardoor u zowel een gaaf als wel een functioneel fornuis heeft. Want pas dan zult u optimaal plezier beleven.


Overzicht van de verschillende stappen:Welk fornuis moet ik kopen? Volg het stappenplan met tips

Stap 1: de basis

Voordat u gaat kijken wat er allemaal te koop is, is het belangrijk eerst te bekijken waar u exact rekening mee moet houden. Indien u een fornuis gaat kopen voor een nieuwe keuken zult u redelijk vrij zijn in de keuze, maar bij het vervangen van een huidig fornuis kunt u zich het beste eerst de volgende vragen stellen:
 • Heb ik / zoek ik een fornuis met een gas, keramisch of inductie kookgedeelte?
 • Hoe breed is mijn huidige fornuis? Kan ik eventueel een breder fornuis kwijt?
 • Probeer voor u zelf te bepalen waar het nieuwe fornuis minimaal aan moet voldoen. Zijn er bepaalde gerechten welke u op een specifieke wijze bereid (bijv. met een speciale oven functie). Of wokt u graag en vindt u dus een wokbrander belangrijk? Probeer deze aspecten zoveel mogelijk in kaart te brengen
 • Hoe zit het mijn huidige elektra aansluiting? Indien u kiest voor een fornuis met een keramisch of inductie kookplaat, of u kiest voor een fornuis met meerdere ovens dan heeft u vaak een meerfasen elektra aansluiting nodig. Is deze reeds op de plek aanwezig? Of is het verstandig hiervoor eerst even een prijsopgaaf bij een lokale elektricien op te vragen?
Dit zijn de belangrijkste basis vragen welke gelden als uitgangspunt bij aanschaf van een nieuw fornuis. Let hierbij ook nog even op de afzuiging.Zowel bij een nieuwe keuken als bij de vervanging van uw huidige fornuis is het belangrijk de aanwezige aansluitingen te controleren

Stap 2: inspiratie opdoen. Wat is er tegenwoordig allemaal te koop?

Op het gebied van fornuizen is de laatste jaren veel veranderd. Was het tot voor kort vooral de functionele 60 cm. brede fornuis in wit (of nog zelfs crème en bruin), tegenwoordig is het aanbod zeer divers. Met de basis als uitgangspunt is het dan ook belangrijk om inspiratie op te gaan doen om zodoende te bepalen wat er allemaal binnen uw budget verkrijgbaar is. Wij adviseren u om:
 • Bekijk diverse woon- en keukentijdschriften voor inspiratie en tips
 • Op internet vindt u zowel bij de fabrikanten als bij diverse specialisten een groot aanbod
 • Een website als Pinterest biedt veel foto's en dus inspiratie mogelijkheden
 • Doe inspiratie op bij een keuken speciaalzaak in de buurt. Maar denk ook eens groter in bijvoorbeeld een woonbeurs.
 • Bekijk de websites van fabrikanten van fornuizen zoals Smeg, Falcon, Boretti, Steel, Stoves etc.
Vanuit de opgedane inspiratie is het belangrijk om functionaliteit, wensen en design samen te brengen. Dit hoeft zeker nog niet te leiden tot een keuze, maar hopelijk gaat u langzamerhand voor u zelf een beeld vormen waar het fornuis een beetje aan moet voldoen. Op het gebied van design kan dit betekenen dat u dicht bij u oude vertrouwde fornuis blijft, of misschien wel voor een heel strak fornuis kiest. Maar ook landelijk klassieke fornuizen bieden een fraaie invulling in veel keukens.Het is belangrijk om vooraf inspiratie op te doen. Fornuizen zijn tegenwoordig namelijk leverbaar in heel veel kleuren en maten

Stap 3: Het maken van een keuze

Naast de daadwerkelijke plaatsing van het nieuwe fornuis in de keuken is ook het uitzoeken een leuk proces. Met alle opgedane inspiratie en vastgestelde uitgangspunten is het zaak de vertaalslag te gaan maken naar uw 'perfecte fornuis'. Misschien bent u onderweg in uw zoektocht al een fornuis tegen gekomen welke aan uw wensen voldoet. Controleer dan goed of de afmetingen, aansluitingen en dergelijke overeenkomen.

Vaak zal het echter zo zijn dat u tijdens uw zoektocht fraaie fornuizen bent tegengekomen, maar dat het moeilijk in te schatten wat nu de beste keuze is. Niet alleen op het gebied van design, maar ook op functionaliteit en plaatsing in uw keuken. In dit geval kunt u het beste op zoek gaan naar een specialist welke u hierbij kan ondersteunen. Naast een stuk advies heeft u dan ook het voordeel de fornuizen in werkelijkheid te bekijken en te kunnen 'voelen', waardoor u een beter inzicht in kwaliteit en design kunt krijgen. Voor een goed advies is het verstandig om een kleine tekening of foto van uw keuken te maken. Daarnaast is het verstandig om bij vragen over aansluitingen (hoe zit het met gas? hoe zit het met elektra) ook daarvan foto's mee te nemen. Hoe beter de informatie, hoe beter het advies dus hoe beter uw fornuis.Bij het plaatsen / installeren van het fornuis is het belangrijk dat u over de juiste expertise en materialen beschikt.

Stap 4: Installatie van het fornuis

Nadat de keuze gemaakt is, is het tijd voor de daadwerkelijke plaatsing van uw nieuwe fornuis in uw keuken. Zoals reeds gesteld is het belangrijk om over de juiste aansluitingen te beschikken. Indien deze aansluitingen nog niet aanwezig zijn / aangepast moeten worden / nog niet binnen bereik zijn is het zaak dit voor plaatsing te regelen. Bespreek dit met de verkoper of neem hiervoor contact op met een lokale specialist (bijv. de elektricien). De installatie kunt u zelf voor u rekening nemen of laten uitvoeren door uw leverancier.


Nog een paar belangrijke tips voor plaatsing

 • Indien het fornuis strak tussen keukenkasten geplaatst gaat worden, is het belangrijk dat deze beschikt over geforceerde mantelkoeling. Dit is een techniek waarbij de zijwanden van het fornuis 'gekoeld' worden zodat u zonder problemen de oven van het fornuis kunt gebruiken.
 • Hou rekening met de hoogte van uw keuken. Nieuwe keukens zijn vaak 90 cm. hoog of zelfs hoger. De nieuwe fornuizen zijn hier ook op aangepast. Controleer dus of het fornuis op de door u gewenste hoogte ingesteld kan worden.
 • Voor het installeren van een Smeg gas fornuis hebben we reeds een installatie instructie uitgewerkt.

23 artikel(en)