Vind in 3 stappen de juiste wasmachine

Artikel geplaatst op: 28-01-2021 | update datum: 08-03-2021
Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine zijn kwaliteit, specificaties en verbruik de belangrijkste uitgangspunten. Aangezien u vaak maar eens in de zoveel jaar een nieuwe wasmachine aanschaft is het belangrijk om tevens inzicht te krijgen in de actuele ontwikkelingen. Om deze aspecten met elkaar te combineren is het belangrijk om vooraf voor uzelf duidelijk op een rij te hebben waar de nieuwe wasmachine aan moet voldoen.


Overzicht van de verschillende stappen:Beantwoord enkele vragen om erachter te komen welke wasmachines u kunt uitsluiten. Dat maakt de keuze overzichtelijker

Stap 1: de basis

Uit een onvoorstelbaar breed aanbod lijkt het op het eerste gezicht lastig een juiste keuze te maken. Echter veel van het aanbod kunt u al wegstrepen door simpelweg een aantal vragen te beantwoorden:
  • Welke aspecten van mijn huidige wasmachine gebruikt u veel? Waar hecht u waarde aan?
  • Bent u op zoek naar een voorlader of een bovenlader wasmachine?
  • Zijn er dingen die uw huidige wasmachine niet kan en u toch zou wensen? Of opties die uw huidige wasmachine niet goed genoeg doet en welke bij u nieuwe wasmachine dus beter moeten?
  • Bent u tevreden over het huidige was- en droogresultaat? Als u huidige wasmachine bijvoorbeeld 1200 toeren heeft en u bent niet tevreden over het droogresultaat, dan is het aan te raden om een wasmachine met een hoger toerental te kiezen?
  • Nieuwe wasmachines hebben een veel groter vulgewicht dan uw huidige. 7 tot 8 kg. is tegenwoordig standaard, maar ook boven de 8 kg. is een ruim aanbod beschikbaar. Groot voordeel van een grotere trommel is dat u simpelweg minder hoeft te wassen en dit ook nog eens efficiënter kunt. Indien u een keer minder was aanbod heeft zal de wasmachine zijn verbruik hierop automatisch aanpassen.
  • Wat is het budget wat ik beschikbaar heb cq voor de nieuwe wasmachine wens uit te willen geven?Verdiep u in het overgebleven aanbod van wasmachines

Stap 2: verdiepen in het huidige aanbod

In de loop van de jaren is er op het gebied van wassen en de mogelijkheden welke wasmachines hierbij bieden veel veranderd. Al langere tijd zijn de wasmachines volledig elektronisch waarbij een uitgebreider programma aanbod en meer instellingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Zo kunnen moderne wasmachines starten op de door u gewenste tijd en kunt in het display resterende looptijd in minuten aflezen.

Maar ook opties als het stomen en ontkreuken van uw wasgoed, het automatisch doseren van zeepmiddel en zelfs specifieke vlekkenverwijderingsprogramma's zijn tegenwoordig beschikbaar. Het is dus belangrijk om u goed in te lezen cq te laten informeren wat er tegenwoordig te koop is. Op basis van deze informatie kunt u voor uzelf bepalen of u dit wel of niet op uw nieuwe wasmachine zou wensen.Wat voor functies en mogelijkheden zijn er de laatste jaren beschikbaar op een wasmachine?

Stap 3: het bepalen van het merk

Het kiezen van een geschikt merk hangt nauw samen met het uw was aanbod en uw budget. Vergelijk het met een auto: hoe meer kilometers u per jaar rijdt, hoe beter het is om hier een degelijker merk te kiezen. Natuurlijk gaat deze vlieger niet altijd op, maar over het algemeen bewijst de praktijk deze stelregel. Zo kunt u bij weinig aanbod kiezen voor zeer interessant geprijsde merken als Zanussi of Whirlpool.

Een slag 'zwaarder' (middenklasse) zijn de Duitse merken Bosch, Siemens, Bauknecht of AEG. In het bovenste segment bevinden zich merken als ASKO en Miele. Maar ook 'nieuwe merken' als Samsung, Pelgrim en Etna proberen een plek te winnen de markt met goede prijs/kwaliteit verhouding.
Stap 4: De uiteindelijke keuze

Mede op basis van de informatie voortkomend uit de eerste drie punten dient u uw keuze te gaan maken. Echter kan dit soms best nog lastig zijn. Om het u zelf handiger te maken vindt u bij een goede website vaak een filter in de linker kolom. Hierop kunt u uw wensen ingeven en zullen vervolgens alleen de producten weergegeven worden die aan dit filter voldoen. Door hier uw merk, gewenste toerental, vulgewicht, maximale prijs e.d. dus in op te geven blijven de machines over waar u ook echt naar op zoek bent. Dit zal de keuze aanzienlijk vereenvoudigen. De over gebleven machines kunt u vervolgens goed met elkaar vergelijken op basis van verschillen hetgeen - tezamen met de prijs - tot de uiteindelijke keuze zou moeten leiden.

Een ander goed alternatief is om met uw wensen en kennis van zaken op zoek te gaan naar een bedrijf waar u de producten kunt bekijken cq waar u nog extra advies in kunt winnen. Op deze wijze kunt u uw eigen bevindingen toetsen met die van een verkoper om zodoende tot de beste keuze te komen. Bijkomend voordeel van deze optie is dat u de wasmachine ook daadwerkelijk kunt bekijken en voelen. Ook dit kan helpen bij het bepalen van de kwaliteit.

Lees onderstaande uitzonderingen en voorkom achter problemen

Belangrijk: uitzonderingen

In sommmige situaties wordt de keuze van een merk of type bepaald door andere redenen. Kort hebben we er hier een aantal van op een rij gezet:
  • bij een houten onder vloer adviseren wij u met klem te kiezen voor het merk Asko. Dit ivm het unieke schokbreker systeem. Zelfs een merk als Miele wordt hierbij ontraden.
  • indien u wasmachine is ingebouwd in de keuken heeft u te maken met een volledig afwijkende situatie. U dient dan ook op zoek te gaan naar een inbouw wasmachine of een wasmachine welke aan de beschikbare nismaten voldoet.
  • Bij beperkte afmetingen dient dit als uitgangspunt genomen te worden, daar alle voorlader wasmachines ongeveer vergelijkbare maten hebben. Een bovenlader daarentegen is weer veel smaller.

1-36 of 180