1-36 of 412

1-36 of 412

Koken op een inductie fornuis

Koken op inductie neemt de laatste jaren steeds verder toe. Naast het feit dat het snel en veilig is, biedt ook het het gemakkelijk schoonmaken een belangrijke rol. Indien er geen pan op de inductie zone geplaatst is, vindt er ook geen warmteoverdracht plaats. Natuurlijk wordt de glasplaat daarbij wel iets warm, maar als u de plan eraf haalt zal er geen actieve warmte meer overgedragen worden. Een inductie fornuis biedt zodoende een goed, veilig en zuinig alternatief ten opzichte van gas.

Inductie fornuizen zijn veilig en snel

Koken op inductie is met de huidige hoge gasprijzen een steeds meer voor de hand liggende keuze. Maar naast de gasprijzen wordt ook steeds vaker om praktische redenen overgestapt naar het koken op een inductie fornuis. Hieraan liggen verschillende redenen te grondslag.

Omdat je het nodig hebt

Allereerst wordt in steeds meer nieuwbouwwijken geen gas aansluiting meer gemaakt omdat er gebruik gemaakt wordt van stadsverwarming of een andere warmtebron.

Veilig

Ten tweede is koken op inductie veiliger in gebruik, omdat er geen warmteoverdracht plaats vindt als de pan van het vuur is.

Makkelijk schoon

Ten derde is een inductie plaat veel gemakkelijker te reinigen en zodoende praktischer in gebruik.

Duurzaamheid

Tot slot is ook vanwege duurzaamheid de overstap naar inductie fornuizen een logische keuze. Koken op gas is immers een bron welke uitgeput raakt. Iedereen is het er over eens dat we een stap naar een andere bron van warmte zullen moeten maken. Of waterstof hiervoor nog een oplossing zal zijn moet de komende jaren uit gaan wijzen, maar tot die tijd is het inductiefornuis in ieder geval een beproefde en zeer goede optie.

Dit laatste punt was bij een keramisch fornuis ook al aan de orde, maar deze warmtebron had het probleem dat het niet direct was (als de melk ging koken moest voor de tijd de knop al omlaag gedraaid worden), niet echt zuinig in gebruik en niet snel. Deze drie elementen zijn bij het koken op inductie fornuizen al 'opgelost'.

Steeds ruimer aanbod

Door de groeiende vraag naar inductie fornuizen komen ook steeds meer merken met een invulling op dit vlak. Tegenwoordig zijn deze fornuizen in allerlei afmetingen, uitvoeringen en kleuren leverbaar. Ook voor de landelijk, klassieke keuze zijn diverse fornuizen leverbaar. Zelfs bredere uitvoeringen met meerdere ovens zijn leverbaar met een inductie kookvlak.

Installatie inductie fornuis: meerfasen elektra vereist

Bij de installatie van een inductie fornuis dient u te beschikken over de juiste elektra aansluiting. Afhankelijk van het model en de daarbij weergegeven aansluitwaarde dient de juiste elektra voorzien aanwezig te zijn.
Indien deze er niet is, dient u hiervoor te zorgen. Bij een 2-fasen kan de aansluitwaarde tussen de 3,6 en 7,4 kW zitten. Hiervoor dient een gekoppelde automaat in de meterkast aanwezig te zijn, waarbij twee aparte groepen aan elkaar gekoppeld worden.
Daar vandaan dient een nieuwe 5-aderige kabel naar de plek waar het fornuis komt te staan getrokken te worden. Deze kabel dient vervolgens in een perilex stopcontact te worden aangesloten. Bij een 3-fasen aansluiting ligt het verhaal iets ingewikkelder in de meterkast.

Bekijk de inductie fornuizen in onze winkel in Bussum

Omdat voornamelijk 90 cm. brede inductie fornuizen nieuw is voor Nederland, maar ook bijzondere aandacht vereist met betrekking tot plaatsing en installatie, kunt u bij De Schouw Witgoed in Bussum terecht om een ruime selectie te bekijken. Van de bekende A-merken hebben we 1 of meerdere 90 cm. brede inductie fornuizen staan, zodat u de verschillen goed kunt vergelijken.
Naast een breed assortiment nemen wij graag de tijd om met u de benodigde elektrische aansluiting door te spreken. En - waar nodig - eventuele aanpassingen aan uw elektra voorziening uit te leggen. Zodoende beschikt u na een bezoek aan onze winkel over het totaalplaatje en kunt u beter uw keuze voor het gewenste fornuis maken.
Tot slot kunt u ook nog gebruik maken van onze speciale kook inductie website waar overzichtelijk in diverse stappen alle benodigde informatie wordt weergegeven.

Meest gestelde vragen over inductie fornuizen

Moet ik mijn elektra aanpassen voor een inductie fornuis?
Dit hangt af van je huidige elektra. Heb je op dit moment een elektrisch fornuis, dan heb je vermoedelijk al een 2- of 3- fase aansluiting. Heb je op dit moment een gasfornuis? Dan moet je in de meeste gevallen een aanpassing laten doen aan je elektra. We vertellen je er alles over in onze blog over een een meerfase aansluiting.


Kan ik zomaar overstappen van een gasfornuis naar inductie fornuis?
Wanneer je nu een gasfornuis hebt werkt alleen de oven op elektriciteit. Bij een inductie fornuis is er meer vermogen nodig om jouw fornuis goed werkend te krijgen. Hiervoor dient in de meeste gevallen een aanpassing te gebeuren in de meterkasat. Neem hiervoor contact op met jouw lokale elektricien. Zij kunnen je hier alles over vertellen en welke aanpassing hiervoor nodig is. Kom je er niet helemaal uit? Dan kan je ook contact met ons opnemen.


Welke pannen zijn geschikt voor gebruik op een inductie fornuis?
Niet elke pan werkt op een inductiefornuis. Je kan dit controleren door met een magneet aan de onderkant van de pan te voelen. Blijft de magneet aan de onderkant van de pan plakken? Dan is je pan geschikt voor inductie. Wanneer je pan niet magnetisch is, zal deze niet goed functioneren op een inductie fornuis. Ook adviseren we je jouw pan te controleren op putjes en inkepingen. Deze beschadigingen aan de onderkant van de pan kunnen snel schade creëren op de glasplaat van je nieuwe inductiefornuis.


Is het waar dat inductie kookplaten op een fornuis sneller opwarmen dan andere soorten kookplaten?
Dat klopt. Een inductiekookplaat heeft een hogere efficiëntie dan bijvoorbeeld een gaskookplaat. Doordat bij inductie alleen de pan verwarmd wordt, zal de pan sneller en efficiënter warm worden.
Tip: bekijk ook eens ...

ILVE inductie fornuizen nu ook op 3-fasen aan te sluiten
ILVE inductie fornuizen nu ook op 3-fasen aan te sluiten
ILVE - de Italiaanse fabrikant van design fornuizen in allerlei kleuren en uitvoeringen - heeft haar 90 en 100 cm. brede inductie fornuizen voorzien van Power Management waardoor deze nu ook op 3-fasen aangesloten kunnen worden....

ILVE - de Italiaanse fabrikant van design fornuizen in allerlei kleuren en uitvo...
Lees verder...
inductie fornuizen voor 2 fasen elektra aansluiting
De beste 90 cm inductie fornuizen voor 2-fasen elektra aansluiting
Bent u op zoek naar een hoogwaardig inductie fornuis maar heeft u slechts een 2-fasen elektra aansluiting (16A / 230V)? Zoek dan niet verder! Elementi di Cucina biedt de beste inductie fornuizen welke ook op 2 fasen goed functioneren op de ...

Bent u op zoek naar een hoogwaardig inductie fornuis maar heeft u slechts een 2-...
Lees verder...
brommen fluiten en knetteren bij koken op inductie
Mijn pan maakt herrie / geluid bij koken op inductie kookplaat
Regelmatig krijgen wij van klanten na aanschaf van een nieuw inductie fornuis of kookplaat de opmerking dat ze een vervelend geluid (en voor sommige mensen zelfs herrie) ervaren als ze koken op hun nieuwe inductie kookplaat of inductie forn...

Regelmatig krijgen wij van klanten na aanschaf van een nieuw inductie fornuis of...
Lees verder...
Smeg kookveldafzuiging
Nieuwe SMEG inductie kookplaten met afzuiging
De perfecte combinatie van koken en afzuigen. Ontdek de kookplaat met ingebouwde afzuiging. Ontdek het nieuwste aanbod van Smeg...

De perfecte combinatie van koken en afzuigen. Ontdek de kookplaat met ingebouwde...
Lees verder...
Ilve fornuizen
ILVE maakt indruk met nieuwe inductie fornuizen
Op de ILVE stand tijdens de Eurocucina in Milaan hebben de bezoekers kennis kunnen maken met de nieuwe generatie inductie fornuizen....

Op de ILVE stand tijdens de Eurocucina in Milaan hebben de bezoekers kennis kunn...
Lees verder...
Vragen over inductie koken
Vragen over inductiekoken
Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over inductie koken....

Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over inductie koken....
Lees verder...