Inductie fornuis


1-28 of 181

1-28 of 181

Koken op een inductie fornuis

Koken op inductie neemt de laatste jaren steeds verder toe. Naast het feit dat het snel en veilig is, biedt ook het het gemakkelijk schoonmaken een belangrijke rol. Indien er geen pan op de inductie zone geplaatst is, vindt er ook geen warmteoverdracht plaats. Natuurlijk wordt de glasplaat daarbij wel iets warm, maar als u de plan eraf haalt zal er geen actieve warmte meer overgedragen worden. Een inductie fornuis biedt zodoende een goed, veilig en zuinig alternatief ten opzichte van gas.

Inductiefornuizen zijn veilig en snel

Steeds vaker wordt de keuze gemaakt om te koken op een inductie fornuis. Hieraan liggen verschillende redenen te grondslag. Allereerst wordt in steeds meer nieuwbouwwijken geen gas aansluiting meer gemaakt omdat er gebruik gemaakt wordt van stadsverwarming of een andere warmtebron. Ten tweede is koken op inductie veiliger in gebruik, omdat er geen warmteoverdracht plaats vindt als de pan van het vuur is. En ten derde is een inductie plaat veel gemakkelijker te reinigen en zodoende praktischer in gebruik.

Dit laatste punt was bij een keramisch fornuis ook al aan de orde, maar deze warmtebron had het probleem dat het niet direct was (als de melk ging koken moest voor de tijd de knop al omlaag gedraaid worden), niet echt zuinig in gebruik en niet snel. Deze drie elementen zijn bij het koken op inductie fornuizen al 'opgelost'.

Steeds ruimer aanbod

Door de groeiende vraag naar inductiefornuizen komen ook steeds meer merken met een invulling op dit vlak. Tegenwoordig zijn deze fornuizen in allerlei afmetingen, uitvoeringen en kleuren leverbaar. Ook voor de landelijk, klassieke keuze zijn diverse fornuizen leverbaar. Zelfs bredere uitvoeringen met meerdere ovens zijn leverbaar met een inductie kookvlak.

Installatie inductiefornuis: meerfasen elektra vereist

Bij de installatie van een inductie fornuis dient u te beschikken over de juiste elektra aansluiting. Afhankelijk van het model en de daarbij weergegeven aansluitwaarde dient de juiste elektra voorzien aanwezig te zijn. Indien deze er niet is, dient u hiervoor te zorgen. Bij een 2-fasen kan de aansluitwaarde tussen de 3,6 en 7,4 kW zitten. Hiervoor dient een gekoppelde automaat in de meterkast aanwezig te zijn, waarbij twee aparte groepen aan elkaar gekoppeld worden. Daarvandaan dient een nieuwe 5-aderige kabel naar de plek waar het fornuis komt te staan getrokken te worden. Deze kabel dient vervolgens in een perilex stopcontact te worden aangesloten. Bij een 3-fasen aansluiting ligt het verhaal iets ingewikkelder in de meterkast.

Bekijk de inductie fornuizen in onze winkel in Bussum

Omdat voornamelijk 90 cm. brede inductie fornuizen nieuw is voor Nederland, maar ook bijzondere aandacht vereist met betrekking tot plaatsing en installatie, kunt u bij De Schouw Witgoed in Bussum terecht om een ruime selectie te bekijken. Van de bekende A-merken hebben we 1 of meerdere 90 cm. brede inductie fornuizen staan, zodat u de verschillen goed kunt vergelijken. Naast een breed assortiment nemen wij graag de tijd om met u de benodigde elektrische aansluiting door te spreken. En - waar nodig - eventuele aanpassingen aan uw elektra voorziening uit te leggen. Zodoende beschikt u na een bezoek aan onze winkel over het totaalplaatje en kunt u beter uw keuze voor het gewenste fornuis maken. Tot slot kunt u ook nog gebruik maken van onze speciale kook inductie website waar overzichtelijk in diverse stappen alle benodigde informatie wordt weergegeven.


 • ADVIES & TIPS

  Inductie koken de toekomst

  Binnen enkele jaren zullen steeds meer mensen de overstap van gas naar inductie maken. Deze versnelde ontwikkeling zorgt voor een steeds breder aanbod inductie fornuizen.

  Ondanks het feit dat u deze overstap naar inductie zeker niet overhaast moet (maar ook hoeft) te maken, biedt dit bredere assortiment u wel meer keuze en scherpere prijzen. Ontdek het aanbod fornuizen in allerlei maten (van 60 tot 120 cm.) en allerlei uitvoeringen.

  Verschillende merken

  Interessant is de herpositionering van de verschillende merken als het gaat om inductie fornuizen. Sommige merken kunnen snel schakelen naar een sterk assortiment fornuizen, terwijl een aantal merken de echte overstap nog moet maken. Bosch / Siemens en Pelgrim zijn de merken die in de bekende 60 cm. brede fornuizen een interessant en scherp geprijsd aanbod aanbieden. Daarnaast biedt een merk als Smeg fraaie 60 cm. brede design fornuizen.

  Bredere inductiefornuizen
  Boretti, Smeg, Bertazzoni en Steel zijn de merken die een sterk assortiment brede inductiefornuizen aanbieden. Fraai zijn ook de inductiefornuizen van Falcon, Belling en Stoves welke uitgevoerd zijn in een Engels landelijk design.

  Elektra aansluiting

  De grootste uitdaging bij de aanschaf of overstap naar een inductiefornuis is de elektra aansluiting. Voor de meeste apparaten is een 3-fasen (3 x 230 Volt) elektra aansluiting nodig. In het 60 cm. brede assortiment zijn een paar fornuizen welke ook op 2 x 230 Volt aangeloten kunnen worden. Daarentegen zijn er ook 90 cm. brede fornuizen welke zelfs een verzwaarde elektra aansluiting nodig hebben.

  Lees hierover meer in Elektra aansluiting bij inductie fornuis.

  Op deze ontwikkelingen wachten wij!

  Als specialist op het gebied van inductie fornuizen zijn wij met verschillende fabrikanten in gesprek en hebben daar onze wensen neergelegd. Wij hopen dat er z.s.m. een fabrikant komt met een slim inductie fornuis. De aansluitwaarde van een fornuis is de aansluiting welke nodig is als alle kookzones en de oven(s) tegelijkertijd op vol vermogen draaien. Maar wanneer gebeurd dit in de praktijk? Vrijwel nooit.

  Vandaar dat wij aangegeven hebben dat een fornuis ontwikkeld moet worden welke op een lagere aansluiting aangesloten kan worden en - indien toch alles tegelijkertijd en keer aangezet wordt - zichzelf dan ter beveiliging terugschakeld. Dit scheelt u als consument heel veel kosten (zeker bij een zwaardere elektra aansluiting) en in de praktijk merkt u hier vrijwel niks van. Maar wanneer dit op de markt gaat komen is nog niet bekend.

  Inductie fornuizen vergelijken

  Bij aanschaf van een inductie fornuis hebben wij de volgende tips om de verschillende fornuizen met elkaar te vergelijken:

  • Net als bij een gasfornuis kunt u de vermogens van de verschillende zones met elkaar vergelijken. Let hierbij ook op de booster functie (meer vermogen)
  • Handig bij inductie is de timer functie. Deze is apart in te stellen voor elke zone. Controleer dus of deze functie op uw fornuis zit.
  • Zoneloze inductie is de toekomst. Uw bent dan flexiberer met het plaatsen van de pannen. Handig omdat u zo meer efficiente ruimte heeft.


  Meer info? Wilt u een inductie fornuis kopen? Lees dit eerst !