1-36 of 397

1-36 of 397

De inbouw koelkast welke het beste bij u past

Bij een inbouw koelkast is de maatvoering van zeer groot belang. Zeker bij een tweedeurs koelkast vormen - naast de nismaat - ook de hoogte van de deuren een doorslaggevende maten. Inbouw koelkasten zijn standaard leverbaar in nishoogte van 88, 102, 122, 140, 158 of 178 cm. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook hogere inbouw koelkasten met een nis van 194 cm. Belangrijk verder is de bevestiging van de inbouwkoelkast: deur-op-deur of sleepdeur geleiders. Let op: een inbouw koelkast welke onder een aanrecht geplaatst wordt is een onderbouw koelkast.

Nismaat bij inbouw zeer belangrijk

Omdat een inbouw koelkast in een keukenkast gemonteerd dient te worden, is de nismaat van groot belang. Bij de nismaat gaat het om de hoogte, welke uitgevoerd is in standaard maten. De meest verkochte is de 88 cm, 102 cm, 122 en 178 cm. Daarnaast zijn ook modellen in 140, 158 en tegenwoordig zelfs is 194 cm beschikbaar. Ten slotte zijn er ook diverse inbouw Amerikaanse koelkasten verkrijgbaar welke eenvoudig in een daarvoor benodigde nis geschoven kunnen worden.

Deur-op-deur en sleepdeur montage

Een inbouw koelkast kan op twee verschillende manieren bevestigd worden: met sleepgeleiders of met deur-op-deur bevestiging. Bij een sleepdeur inbouw koelkast is zowel de deur van de koelkast alswel uw eigen keukendeur voorzien van scharnieren. De beide deuren zijn vervolgens door middel van geleiders aan elkaar bevestigd. Bij het openen van de kastdeur wordt deze vervolgens langs de koelkastdeur geleid. Vandaar het sleepdeur systeem.

Bij een deur-op-deur montage heeft uw eigen keukenkast deur geen scharnieren en is dus eigenlijk een plank welke u op de deur van de koelkast monteert. Voordeel hiervan is dat u heel nauwkeurig kunt stellen en u zeker bent dat de kastdeur in de loop van de tijd niet zal verschuiven ten opzichte van de koelkastdeur.

Inbouwkoelkasten met decorlijst

Naast de inbouw koelkast waar u uw eigen keukendeur op kunt plaatsen, zijn er ook nog een paar (beperkt aanbod) decorlijst modellen beschikbaar. Dit is veelal een systeem welke u op oudere keukens terug vind en waarbij de koelkast als vervangingsmodel wordt gebruikt. Een decorpaneel is slechts een paar millimeter dik en wordt in het decorlijst systeem - welke op de inbouw koelkastdeur zit - geschoven. Hierdoor kunt u de kleur en het design van de rest van de keuken overnemen op de decorlijst koelkast.

Verschil tussen een vrijstaand en inbouwkoelkast

Een vrijstaande koelkast is over het algemeen breder en heeft mede daardoor meer nuttige inhoud. Daarnaast is een vrijstaande koelkast eenvoudiger en op meer plaatsen in de keuken te plaatsen. Daarentegen kan een inbouw koelkast geheel aan het design van de keuken worden aangepast, waardoor het ontwerp van de keuken niet verstoord wordt.