VOL GAS OP INDUCTIE - Alles wat u moet weten in 2020

Artikel geplaatst op: 11-04-2018 | update datum: 29-01-2020
Vol gas op inductie - alles wat u hierover moet weten in 2020
Sinds de bekendmaking van het terugdraaien van het gas in Groningen heeft de vraag naar inductie koken een vogelvlucht genomen. Gas is uit en we worden door de overheid gestuurd voor de aanschaf van elektrische apparaten. Niet alleen voor uw cv ketel, maar ook als u nog kookt op gas. Op zichzelf is het terugdraaien en de campagne omtrent duurzame alternatieve een goede zaak, maar welke alternatieven voor koken op gas zijn er? Is inductie echt een alternatief? En kan ik gewoon wachten tot mijn huidige gasfornuis of gaskookplaat kapot gaat of moet ik nu al overstappen?

Goede vragen welke roepen om verdieping. Om u te helpen met het antwoord vindt u in dit dossier de verschillende aandachtspunten verder uitgediept. Mocht u naar aanleiding hiervan nog specifieke vragen hebben, neem dan contact met ons op via de mail of telefonisch via 035-6918115. Wij helpen u graag en zoeken indien nodig dingen voor u uit. Wie weet dat het dossier daarmee verder uitgebreid kan worden.

Overzicht:Wat is inductie eigenlijk? Hoe werkt inductie?

Wat is inductie ?

Inductie koken werkt door middel van een magnetisch veld en is daarmee onderscheidend ten opzichte van elektrisch of keramische koken. Bij deze andere technieken van elektrisch koken wordt een element opgewarmd welke vervolgens de warmte overdraagt naar de bodem van de pan.

Bij inductie wordt een inductiestroom opgewerkt in de bodem van de welke vervolgens omgezet wordt in warmte. Daarmee wordt de bodem en dus het gerecht opgewarmd.De voordelen en nadelen van inductie

Om weloverwogen de overstap te maken naar een vorm van elektrisch koken is het belangrijk om helder te hebben wat de voor- en nadelen van inductie koken zijn. Immers, u heeft misschien al jarenlang op gas gekookt en zou eigenlijk niet anders willen. En nu moet u misschien toch de overstap maken. Kortom, wat heeft inductie mij te bieden?


Ontdek de voordelen van inductie kookplaten en inductie fornuizen. Koken op inductie is bijv. super veilig

Voordelen:


- Doordat de pan direct op de plaat staat en er alleen warmteoverdracht plaats vindt op de plek waar de bodem van de pan het kookvlak raakt is het rendement van inductie koken veel hoger dan gas, maar ook dan keramisch koken. Hierdoor gaat geen energie verloren en is behaald u sneller de gewenste temperatuur.

- Nadat u klaar bent met koken koelt de plaat onder de pan snel af. Als u de pan van de zone verwijderd - maar vergeet de kookplaat uit te schakelen - vind er direct al geen warmteoverdracht meer plaats. Er is immers geen magnetisch contact. De plaat zal dus direct afkoelen.

- Dit is direct ook de meerwaarde op het gebied van veiligheid. Mocht onverhoopt vergeten worden de kookplaat uit te schakelen, dan blijft - in tegenstelling tot bij gas en keramisch koken - de situatie volledig veilig. Er vindt direct geen warmteoverdracht meer plaats. En iemand zich ook op een later moment niet branden omdat hij of zij vergeten was de zone uit te schakelen.

- Koken op inductie is veel energie zuiniger dan andere elektrische kookplaten zoals keramische of elektrische kookplaten.

- Omdat een inductie kookplaat voorzien is van een glasplaat is het schoonmaken zeer eenvoudig. U haalt een doek over de plaat en alles is weer schoon. Ook handig als er een keer melk overkookt.


Wat zijn de nadelen van koken op inductie ?

Nadelen:


- De prijzen voor inductie kookplaten zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. De aanschaf is nog iets duurder dan een gas kookplaat, maar dat verschil is lang zo groot niet meer. Omdat de aankomende jaren de productie van inductie verder omhoog zal gaan, is de verwachting dat de prijzen nog wel ietsje gaan zakken. De productie is simpelweg duurder dan een gaskookplaat, dus de prijs zal altijd iets hoger zijn. Ook voor een inductie fornuis geldt deze trend. Zelfs bredere design fornuizen worden steeds meer uitgevoerd met inductie kookvlak. En ook deze fornuizen zijn al voor scherpe prijzen leverbaar.

- Voor het koken op inductie heeft u speciale pannen nodig. Als u de afgelopen jaren een nieuwe pannenset heeft aangeschaft, dan is deze vaak al geschikt voor inductie. Maar bij een oudere pannenset is het goed om dit even te controleren. Mochten deze namelijk niet geschikt zijn, dan dient u uw pannenset te vervangen. En zoiets kunt u beter voor die tijd weten ....

- Voor het koken op inductie heeft u een geschikte elektra aansluiting nodig. De meeste inductie kookplaten en fornuizen hebben een 2- of 3-fasen aansluiting nodig. Er zijn echter ook al kookplaten welke gewoon op een standaard 1-fase aangesloten kunnen worden. Wij adviseren u voor aanschaf dit te laten controleren. Bekijk ook het kopje 'Aansluiting' voor meer informatie over deze benodigde elektra aansluiting.Koken op inductie in de keuken

In veel keukens wordt gebruik gemaakt van inductie. Deze vorm van wamteoverdracht is beschikbaar in een kookplaat (vrijstaand of ingebouwd in het aanrecht), maar ook in een fornuis. Bij een fornuis heb je een vrijstaand apparaat waarbij het kookgedeelte en de oven(s) in één apparaat zijn ondergebracht.

Ontdek het aanbod inductiekookplaten. Afgebeeld de panorama inductie kookplaat

Inductie kookplaten

Of u nu een vrijstaande of een inbouw kookplaat zoekt: met inductie als verwarmingsbron is alles leverbaar. Inductie kookplaten zijn de laatste jaren sterk in prijs gedaald. Het assortiment is aanzienlijk uitgebreid en in elke breedtemaat is bijna een aanbod leverbaar. Fraai hierbij zijn specifieke oplossingen als een panorama inductiekookplaat voor een kookeiland maar ook een brede 90 cm. brede inductie kookplaat.

Naast de normale inductie kookzones zijn ook flex en bridge zones in opmars. De traditionele rondjes op de kookplaat waar de pan geplaatst diende te worden zijn vervangen door puntjes. Als de pan ergens met de bodem het puntje raakt dan wordt warmte overgedragen. Hoe u vervolgens de pan neerzet maakt niet uit. Dit biedt aanzienlijke voordelen in het optimaal benutten van uw panruimte. Daarnaast biedt de bridge / flex zone de mogelijkheid om twee zones 'aan elkaar te koppelen' tot een grote langwerpige kookzone.

Bekijk assortiment inductie kookplaten
Inductie fornuizen

Inductie fornuizen

Het aanbod inductie fornuizen is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. Naast de 'traditionele' 60 cm. brede fornuizen zijn er ook steeds meer bredere design fornuizen met een inductie kookvlak leverbaar. Deze fornuizen bieden ook nog eens interessante voordelen ten opzichte van gas.

Zowel voor klassieke, traditionele als strakke keukens is het aanbod inductiefornuizen breed. Dit zal de aankomende jaren alleen maar verder doorontwikkeld worden.

Bekijk assortiment inductie fornuizenVol gas op inductie - alles wat u hierover moet weten in 2018

Moet ik nu direct overstappen van gas naar inductie?

Het antwoord op deze vraag ligt natuurlijk bij u, maar bij ons in de winkel merken we heel duidelijk dat klanten veelal op inductie inzetten. Daarbij horen we vaak de opmerking dat gas toch al achterhaald is. Natuurlijk zullen we in de toekomst van het gas af moeten, maar zal hier nog zeker jaren overheen gaan.

U hoeft dus zeker niet direct uw gas kookplaat of fornuis te vervangen. Pas als deze defect is kunt u de overstap naar inductie overwegen. En dan nog is gas nog steeds een goed alternatief waar u de komende jaren optimaal van kunt genieten. Kortom, neem hierover een weloverwogen besluit en laat u niet opjagen

Lees artikel 'Overstappen naar inductie fornuis'De aansluiting van een inductie kookplaat

Aansluiting

De elektra aansluiting is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt bij overstap naar inductie. Voor een gas kookplaat of fornuis volstaat in de meeste huishoudens een gas en een 1-fase elektra aansluiting. Om goed te kunnen koken op inductie heeft u echter een 2- of 3-fasen aansluiting nodig. En bij de luxe 90 cm. brede fornuizen met meer ovens heeft u soms zelfs een 3 x 25 Ampere aansluiting nodig. Het is dus zaak u hierin goed te verdiepen.

Hoe doet u dit?
1. Ga eerst op zoek naar wat u wil. Deze inductie kookplaat of fornuis heeft een aansluitwaarde. Zoek deze aansluitwaarde op of overleg dit met de verkoper. Deze aansluitwaarde is bepalend voor de benodigde elektra aansluiting.
2. Indien u twijfelt over uw aansluiting of het zelf niet weet vraag dan een elektricien om uw aansluiting te controleren. Indien nodig kan hij direct een prijsopgaaf doen voor het maken van de juiste aansluiting.

Indien u deze offerte te duur vindt zijn er ook een aantal alternatieve oplossingen. Overleg dan ook met de verkoper zodat hij u hierin kan adviseren. Er zijn bijvoorbeeld 60 cm. brede inductie kookplaten welke al op 1-fase (normale aansluiting in de keuken) kunnen functioneren. Dit zou een oplossing kunnen zijn.

Uitgebreide uitleg over elektra en meerfasen aansluitingInductie kookplaat met kuiltje voor het wokken

Veel gestelde vragen:


- Moet ik andere pannen als ik van gas overstap naar inductie?
Nee, meestal is dit nodig. Als u de laatste jaren nieuwe pannen gekocht heeft dan zijn deze meestal al geschikt voor inductie. Om een pan op inductie te verwarmen is het belangrijk dat deze een metalen en vlakke bodem heeft. Check dit dus met uw huidige pannenset.

- Kan ik ook wokken op een inductie kookplaat?
Ja, dit is mogelijk. Er bestaan zelfs speciale inductie kookplaten met een kuiltje in de plaat waar de wadjang perfect in kan liggen. De rond bodem wordt daardoor optimaal verwarmt en u kunt zonder problemen de benodigde wok bewegingen maken.

- Mijn vriendin geeft aan dat ik geen grillplaat kan gebruiken op een inductie kookplaat. Kan dit echt niet? Waarom niet dan?
Deze opmerking horen we vaak, maar dit klopt niet. De meeste grillplaten zijn van gietijzer en geleiden zodoende stroom. Belangrijk is echter wel dat de grillplaat zo vlak mogelijk is en dicht bij de glasplaat is om optimale warmte over te dragen. Mede vanuit die gedachte zijn er speciale grillplaten voor inductie kookplaten.

Trouwens er zijn wel meer misverstanden over inductie koken. Interesse? We hebben deze in een apart artikelen met 'Misverstanden over inductie koken' opgesomd. Het zou u verbazen...

Unieke producten met inductie

Ook bij fabrikanten ligt - mede vanwege de stijgende vraag - de focus bij het ontwikkelen van inductie kookplaten en fornuizen. Naast nieuwe modellen in verschillende uitvoeringen zijn er de laatste tijd ook unieke combinaties geïntroduceerd. Deze bieden veelal het beste van twee verschillende productgroepen:

Zeer praktisch voor de open keuken: inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

Inductie kookplaat met geïntegreerde afzuigkap

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van inductiekookplaten is de combinatie met een geïntegreerde afzuigkap. Deze afzuigkap komt 'naar boven toe' als u de kookplaat inschakelt en zorgt voor zeer directe afzuiging van de kooklucht. Het voordeel van dit systeem is dat u de ruimte boven de kookplaat open houdt: u hoeft hier immers geen afzuigkap meer te plaatsen. Juist bij plaatsing van een inductie kookplaat in een kookeiland biedt dit open karakter een grote meerwaarde.

De afzuiging dient via de keukenkast onder het aanrecht afgevoerd te worden. Dit kan op een afvoer naar buiten, maar vaker wordt er gebruik gemaakt van een plasmafilter. Dit filter is een speciale box welke jaren meegaat en zorgt voor een zeer goede verwerking van de kooklucht.

Bekijk assortimentEcht wokken doe je op gas, maar zuinig en snel koken op inductie...

Inductie kookplaat met gas wokbrander

Combineer de unieke voordelen van zuinig, snel en gemakkelijk reinigen van inductie met het echt wokken op gas. Met een super sterke vlam kunt u uw wok bewegen zonder de hitteoverdracht te verliezen. Kortom: het beste van twee werelden.

Inductiekookplaten met gas-wokbrander zijn leverbaar van de merken AEG en ATAG.

Bekijk assortiment1-36 of 92