8 belangrijke redenen voor aanschaf afzuigkap

Artikel geplaatst op: 03-07-2016 | update datum: 05-01-2017
Onlangs heeft Novy Nederland onderzoek gedaan naar de verwachtingen en de overwegingen welke consumenten hebben bij aanschaf van een afzuigkap. Deze informatie heeft geleid tot verrassende inzichten welke ook voor u interessante informatie kan opleveren. Er zijn handige punten welke u anders in uw overweging misschien over het hoofd gezien zou hebben.

Een stille werking van de afzuigkap is de belangrijkste reden bij het kiezen van een afzuigkapEen stille werking van de afzuigkap is de belangrijkste reden bij het kiezen van een afzuigkap


Wat verwacht een gebruiker van een afzuigkap?


1. Stille werking
Een geluidsafzuigkap met een laag geluidsniveau blijkt een zeer belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe afzuigkap te zijn. Dit punt overtreft zelfs het item afzuigcapaciteit. Juist in een keuken - welke steeds meer als centrale woonruimte in het huis gezien wordt - is rust belangrijk. Zeker als er ook gegeten wordt in de keuken en de afzuigkap op nadraaistand staat is een stille werking belangrijk. Een afzuigkap met een geluidsniveau van 55 dB(A) is daarbij te adviseren. Op deze waarde kunt u een normaal gesprek aan tafel voeren, terwijl de afzuigkap zijn werk aan het doen is.

2. Werkblad verlichting
Tijdens het koken is goed licht belangrijk. Daarnaast biedt verlichting van een afzuigkap ook sfeer in de keuken. Met de komst van halogeen enige jaren geleden werd hier al perfect invulling aan gegeven. Nu LED verlichting ook een warme uitstraling heeft stappen steeds meer merken - mede vanwege het lage energieverbruik en de lange levensduur van deze lichtbron - naar over.

3. Afvoer van kookluchtjes
De reden waarom u een afzuigkap uberhaupt aanschaft: het afvoeren van kooklucht.

4. Schoonmaakgemak
Veel afzuigkappen zijn uitgevoerd met randafzuiging. Naast het feit dat dit systeem zorgt voor een veel beter rendement, is ook het schoonmaakgemak veel beter. Zo staat het metalen vetfilter niet in direct contact met het kookgedeelte waardoor opspattend vet het filter niet vervuild. Dit vet komt tegen de vlakke onderplaat van de afzuigkap en is daarmee veel gemakkelijker te reinigen. Praktisch verder is het feit dat het metalen vetfilter eenvoudig schoongemaakt kan worden.

Een plafond unit afzuigkap zorgt voor een open zichtveld boven een kookeilandEen plafond unit afzuigkap zorgt voor een open zichtveld boven een kookeiland


5. Duurzaamheid
Welk product u ook koopt voor uw keuken, een lange levensduur is altijd een meerwaarde. Deze levensduur wordt hoofdzakelijk bepaald door de gebruikte onderdelen (onder andere de motor een aansturingsunit) en de materialen van de afzuigkap.

6. Veiligheid
Misschien een niet voor de hand liggend punt, maar een goede afzuigkap dient ook veilig te zijn. In de praktijk betekent dit dat de afzuigkappen geen scherpe randen moeten hebben waar u zich - tijdens montage of gebruik - aan kunt snijden. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat veel afzuigkappen over een thermokoppel beschikken? Mocht er tijdens het koken vlam in de pan slaan, dan schakelt de afzuigkap zichzelf uit. Dat is wel zo veilig.

7. Prijs
Natuurlijk vormt ook de prijs een belangrijke overweging bij de aanschaf van een afzuigkap. De prijs moet sowieso in verhouding staan met de rest van de keuken en natuurlijk met de kwaliteit van de afzuigkap. De ervaring leert dat een goede afzuigkap zeker niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten, maar wel dat er een groot kwaliteitsverschil is tussen de onderkant en de middenklasse afzuigkappen in de markt.

8. Vormgeving
Een afzuigkap kan een heel bepalend object zijn in de keuken. Zeker eiland en wandmodel afzuigkappen hebben - vanwege de prominente positie in de keuken - een grote invloed op het totaalplaatje van de keuken. Fabrikanten bieden hiervoor een breed aanbod in allerlei verschillende designs en uitvoeringen. Maar denk ook aan oplossingen welke zorgen voor open zichtveld: was voorheen een eiland model de enige optie boven een kookeiland, tegenwoordig worden er steeds meer plafond inbouwunits verkocht. Deze afzuigkap wordt helemaal weggewerkt in het plafond waar u - in tegenstelling tot een eiland model afzuigkap - een open zicht boven het kookeiland behoudt.


Overwegingen voor de aanschaf van een afzuigkap

Uit het onderzoek is het volgende naar voren gekomen:
1. Een laag geluidsniveau wordt door 73% van de mensen als belangrijkste factor gezien.
2. Het afzuigrendement (dat is een combinatie van de afzuigcapaciteit en een hoop andere factoren) volgt kort daarop.
3. De prijs van de afzuigkap
4. Vormgeving en designBron: Novy Nederland

6 artikel(en)