Hoe sluit u een SMEG fornuis aan? Bekijk de uitleg

Artikel geplaatst op: 26-10-2015 | update datum: 12-09-2018
Het aansluiten van het gas gedeelte bij een SMEG fornuis is op zich niet ingewikkeld, maar vereist wel enige aandacht. Aangezien we veel vragen hierover binnen krijgen vindt u onderstaand een korte uitleg. Logischerwijs meld ik u hierbij op dat het niet verstandig is om een sigaret of iets dergelijk hierbij te laten branden.

Hoe sluit u een SMEG gas fornuis aan? Bekijk de uitleg over aansluiten gasfornuis
Hoe sluit u een SMEG gas fornuis aan? Bekijk de uitleg over aansluiten gasfornuisBenodigde materialen

Zonder de juiste materialen wordt het aansluiten van een fornuis lastig. Vandaar allereerst even een overzicht van de benodigde materialen en gereedschap:

BACO voor het vastdraaien van de aansluitingen

Afbeelding van de BACO welke u nodig heeft om de connecties vast te draaien
Afbeelding van de BACO welke u nodig heeft om de connecties vast te draaien


Gas aansluitpakket (apart bij te bestellen op de website).
In dit pakket bevindt zich een hitte bestendige veiligheidsslang welke u verplicht bent achter een fornuis te gebruiken; diverse connecties en gas tape. De tip welke wij u hierbij geven is om de slang met voldoende lengte aan te schaffen zodat u - in geval van service en aansluiten - voldoende speelruimte overhoudt.

Gas aansluitpakket bestaande uit rvs veiligheidsslang, connectie en gas tape
Gas aansluitpakket bestaande uit rvs veiligheidsslang, diverse connecties en gas tape


Bij de gebruiksaanwijzing meegeleverde connectie.
Deze bevindt zich in de oven van het fornuis.

De installatie

De gas aansluiting bij een Smeg fornuis bevindt zich over het algemeen aan de achterzijde rechtsboven (vanuit het oogpunt dat u voor het fornuis staat). Op de gas aansluiting van het fornuis bevindt zich een losse ring welke u omhoog kunt schuiven. U schuift deze ring helemaal naar beneden over de gas aansluiting heen en schroeft hier vervolgens de bijgeleverde connectie welke zich in de gebruiksaanwijzing bevindt er aan vast. Vergeet u hierbij niet om de ring welke eveneens meegeleverd zit er tussen te plaatsen. Draai deze een slag vast met de baco.

Gebruik de bij het fornuis meegeleverde connectie om het SMEG fornuis aan te sluiten
Gebruik de bij het fornuis meegeleverde connectie om het SMEG fornuis aan te sluiten


De algemene regel welke hiervoor geldt: als er een afsluitring of fiber ring zit, dan hoeft u geen gas tape te gebruiken. Mocht er dus geen ring zitten / bij de connectie meegeleverd zijn, dan moet u ten allen tijden tape gebruiken om de aansluiting af te dichten.

Nadat u de connectie vastgeschroefd heeft gaat u op deze connectie gas tape plaatsen. Over deze gas tape kunt u vervolgens de connectie welke bij het gas aansluitpakket geleverd zit vastdraaien. Draai deze wederom een slag vast met de baco.
U bent nu zover dat u de gas slang kunt gaan plaatsen. Aangezien een gas slang een eigen ring heeft hoeft u geen gas tape te gebruiken en kunt u de slang dus direct aansluiten op de connectie. Nadat u dit gedaan heeft kunt u de andere zijde van de slang aansluiten op de gaskraan uit de muur. Ook hiervoor geldt dat u geen gas tape hoeft te gebruiken daar de slang over een ring bezit.

BELANGRIJK: controle !!!

Nadat u alles aangesloten heeft is het - VOOR GEBRUIK - belangrijk de aansluiting te controleren. U maakt hiervoor met afwasmiddel een sopje met veel schuim. Vervolgens draait u de gas kraan open. U pakt met u hand het schuim van het sopje en plaatst deze over alle connecties heen. Dus overal waar u van de ene connectie op de andere overgegaan bent (of van een connectie naar een gasslang) schuift u een hoeveelheid sop erover heen.

Sop heeft als kenmerk dat bij lucht of gas verspreiding het sop hierop gaat reageren. U kunt zodoende dus visueel zien of er ergens gas ontsnapt. Als u deze controle met succes heeft uitgevoerd en u geen gas lekkage heeft geconstateerd dan kunt u het fornuis zonder problemen gaan gebruiken.

4 artikel(en)