Wokken én sudderen met één gas brander

Artikel geplaatst op: 16-01-2015 | update datum: 06-10-2016
Bij de oriëntatie naar een nieuwe kookplaat wordt veelal een wensenlijst opgemaakt. Een kookplaat waarop een wokbrander zit behoort daarbij vaak tot de wensen. Maar steeds meer in opkomst is ook de wens van sudderen. Want bij bereiding van voornamelijk vlees, maar ook andere gerechten is een langzame bereiding steeds belangrijker. Steeds meer kookplaten bieden hiervoor een geschikte oplossing.

Bij de nieuwe Atag SuperVario brander is het mogelijk om te wokken en sudderen op dezelfde brander
Bij de nieuwe Atag SuperVario brander is het mogelijk om te wokken en sudderen op dezelfde brander


Uitleg over wokken en sudderen

Voor het wokken is het belangrijk om zo snel mogelijk de gerechten 'dicht te schroeien'. Daardoor blijven smaken, sappen en vitaminen in het gerecht en wordt een optimale smaak behaald. Om dit te kunnen bereiken is veel hitte belangrijk. Een goede wokbrander dient dan ook voorzien te zijn van een hoog vermogen (weergegeven in kW bij een gasbrander), maar ook een goed verspreide vlam.

Indien u echter wil sudderen is het tegenovergestelde belangrijk. Een kleine minimaal vuur waardoor u gerecht niet continue aan de kook blijft, maar op een rustige wijze doorsuddert. De gas kookplaten van de laatste jaren hadden hier vooral veel problemen mee. Oplossingen met sudderplaatjes tussen vlam en pan werden dan ook steeds vaker gekozen. Dit is echter een oplossing en dus zeker geen ideaal plaatje.

Boretti sudderplaatje BAC173
Boretti sudderplaatje BAC173


Geschikte kookplaten

Er zijn twee soorten gas kookplaten welke de combinatie van beide wensen in zich hebben. Belangrijk hierbij is dus om te kijken naar het minimale en maximale vermogen van een brander. De moderne wokbrander op bijvoorbeeld een Atag inbouw kookplaat beschikt over een minimaal vermogen van 0,27 kW, maar ook een maximaal vermogen van 4,6 kW en - bij de Volcano branders - zelfs ruim 6 kW vermogen! Een ideale combinatie dus om zowel te kunnen sudderen als wokken !!

Een andere oplossing vindt u terug op de kookplaten van bijvoorbeeld Smeg. Een wokbrander is standaard een twee rings brander. Door de Dual Fuel techniek te gebruiken is het mogelijk om de binnenste kleine ring en de buitenste grote ring apart van elkaar te bedienen. Zodoende kan de kleine binnenste ring apart ontstoken worden om zodoende te sudderen. Voor het wokken dient u vervolgens beide ringen te ontsteken. U herkent deze kookplaten aan het feit dat ze een extra knop hebben ten opzichte van het aantal branders.

Boretti Dual Fuel branders

Ook het merk Boretti biedt op verschillende fornuizen en kookplaat een Dual Fuel brander. Deze brander heeft een vergelijkbare techniek als bij andere wokbranders, maar biedt standaard een hoog vermogen voor wokken van maar liefst 5,0 kW. Daarmee onderscheid Boretti zich ten opzichte van veel andere merken.

Alternatief: de Atag Volcano brander

Indien u op zoek bent naar een alternatief dan is de Atag Volcano brander de perfecte oplossing. Deze hoogwaardige brander heeft eigenlijk alles in één verwerkt. Met slechts één knop kan deze brander van een super laag vermogen van slechts 0,23 kW versteld worden tot een onvoorstelbaar hoog vermogen van 6,2 kW. Daarmee verslaat deze brander eigenlijk alle andere wokbranders. Helaas is de Atag Volcano brander op dit moment alleen nog op de inbouw kookplaten verkrijgbaar en niet op een fornuis. Hopelijk gaat hier in de toekomst verandering in komen.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.