Oven

TIP: Bekijk hier onze bijpassende producten...TIP: Bekijk hier onze blog artikelen...

1-36 of 552

1-36 of 552

Ovens met hetelucht, stoom of magnetron

Was de oven vroeger vaak een gasoven welke warm of minder warm kon worden, tegenwoordig is dit een alleskunner. Standaard tegenwoordig is een multifunctionele uitvoering (elektrisch) voorzien van hetelucht, onder- en bovenwarmte en grill functie. Maar met de opkomst van de magnetron en het stomen ontstaan ook hierin steeds meer mogelijkheden. Om te bepalen welke functies uw oven nodig heeft is het belangrijk om enerzijds na te gaan wat u met uw huidige apparaat veelal bereid en anderzijds u te verdiepen in de mogelijkheden van koken met stoom en koken met combi's. Een oven is een multifunctioneel apparaat in uw keuken. U bakt er taarten en pizza’s in, maar ook vlees, vis, groente en aardappelen kunnen er in worden klaargemaakt.

Diverse soorten inbouwovens

Conventionele ovens werken net als de klassieke gasoven door verwarming van de boven- en onderwand. Het voordeel hiervan is dat de onder- en bovenverwarming vaak apart in te stellen zijn. Zo kunt u door bijvoorbeeld alleen de bovenverwarming aan te zetten pizzabodems afbakken of een vochtige quiche netjes garen. Multifunctionele ovens bevatten naast de conventionele wandverwarming nog andere manieren om gerechten in de boven te bereiden:
  • Hetelucht
  • Grill
  • Stoomoven
  • Magnetron
Door middel van een ventilator wordt hete lucht door de oven geblazen. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige temperatuur in de oven. Een heteluchtoven is zeer geschikt om grote stukken vlees gelijkmatig te garen. Met de grillstand geeft u een gerecht een krokant korstje. Dit is handig als u een ovenschotel wilt gratineren of een kip wilt braden. Met de stoomfunctie blijven de kleur, smaak en structuur van gerechten optimaal behouden. Sommige ovens bieden de mogelijkheid om stoom te combineren met hetelucht of grill. Zo bereidt u in een combi-stoomoven kip of rosbief die heerlijk bruingebakken wordt, zonder dat het vlees uitdroogt.

Bakoven met magnetronfunctie

Ovens die beschikken over een magnetronfunctie maken het mogelijk om een gerecht te garen met de magnetron en aan de buitenzijde te bruinen met de grill. Ook is de magnetron natuurlijk te gebruiken voor gewone snelle opwarmklusjes. Hierin dienen twee soorten onderscheiden te worden: een combi-magnetron met een draaiplateau en een volwaardige oven met magnetron functie (zonder draaiplateau, maar met inschuif roosters en bakplaten).

Oventemperatuur instellen

Ovens beschikken over een temperatuurinstelling door middel van een thermostaat. De temperatuur van een doorsnee elektrische oven voor huishoudelijk gebruik kan worden ingesteld tot ongeveer 260 graden Celsius. Gasovens gebruiken meestal geen indeling in graden, maar een aantal standen om de temperatuurinstelling te regelen.

Extra functies

Naast de verschillende bak- en grillmogelijkheden zijn er nog een aantal functies die het werken met een oven gemakkelijker maken. De meeste ovens beschikken over een ingebouwde verlichting. Ook een tijdinstelling is tegenwoordig geen uitzondering meer. U bepaalt dan heel eenvoudig zelf wanneer de oven moet starten en stoppen. Veel heteluchtovens beschikken over een ontdooifunctie. Hierbij wordt de lucht opgewarmd tot iets boven kamertemperatuur en zorgt de ventilator voor een gelijkmatige verspreiding van de verwarmde lucht. Bij sommige modellen kan het voorverwarmen worden versneld met een speciale voorverwarmfunctie. Dit is erg handig wanneer u haast heeft.

Oven kopen bij De Schouw Witgoed

Wij bieden verschillende accessoires die passen bij de door u gekozen oven. Een pizzasteen bijvoorbeeld, waarop u zelfgemaakte pizza’s klaarmaakt net zoals in een originele Italiaanse oven. Bent u op zoek naar een nieuwe oven? Bekijk dan eens de ovens in ons assortiment. Ook bent u altijd welkom in onze showroom in Bussum en staan wij klaar voor uw vragen.