Corona: Maak hier een afspraak voor bezoek aan winkel of bel 035 69 18 115 voor product advies. Wij bezorgen en installeren bij u thuis, ook op verdieping. Meer info bezorging/reparatie

1-18 of 252

1-18 of 252

Waarom een inductie kookplaat?

De inductie kookplaat is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. De combinatie van veilig en snel koken enerzijds en het eenvoudig schoonmaken anderzijds zorgt voor een comfortabel en praktisch product in uw keuken. Een inductiekookplaat is leverbaar in diverse maten, waarbij de zones in sterkte kunnen verschillen. Daarnaast biedt een inductiekookplaat handige functie als timer met automatische uitschakeling, kinderbeveiliging en boost functie. Bij deze laatste optie kunt u extra vermogen aan een bepaalde zone toevoegen om zodoende vlees en vis snel dicht te schroeien.

Veilig en zuinig koken op een inductiekookplaat?

Het eenvoudig reinigen, de snelheid van koken en de energiebesparing ten opzichte van keramische kookplaten. Dat zijn de voornaamste redenen voor de toenemende vraag naar overstappen op inductie koken. Bekende merken als Siemens, Bosch, Asko, Atag, Smeg, Aeg e.d. bieden een breed assortiment inductie kookplaten in diverse maten. De ontwikkeling gaat daarbij razendsnel. Inductie kookplaten zonder zones maar waarbij de pannen in welke maat of vorm dan ook geplaatst kan worden is reeds op de markt. Maar wat bijvoorbeeld te denken van een inductie kookplaat welke op gewoon een standaard stopcontact van 230 Volt kan functioneren (smart inductie) ?

Elektra voorziening

Belangrijk voor aanschaf van een nieuwe inductieplaat is de elektrische voorziening. Aan de hand van de aansluitwaarde welke bij elke kookplaat vermeld staat, kunt u nagaan of u over de juiste aansluiting beschikt. De meeste 4-pits uitvoeringen hebben een aansluitwaarde van rond de 7 tot 7,4 kW en hebben zodoende een 2-fasen aansluiting nodig. Kookplaten met 5 zones of meer hebben een hogere aansluitwaarde waarvoor een 3-fasen aansluiting nodig is. Indien u niet over een 2 of 3-fasen aansluiting beschikt, kunt u kiezen voor Smart inductie. Bij deze kookplaten wordt door middel van elektronica de maximale hoeveelheid stroom geregeld.

Smart inductie kookplaat

Bij een Smart inductie kookplaat 4 kookzones kunt u zodoende twee zones op vol vermogen gebruiken. Indien u vervolgens de 3e zone inschakelt, zal de elektronica de twee andere zones iets in vermogen laten verminderen. Daardoor blijft het totale vermogen op de maximale 3600 Watt welke op één normale elektra groep in Nederland is toegestaan. In inbouw modellen zijn diverse Smart Inductie kookplaten leverbaar. Echter ook vrijstaand is er een steeds breder assortiment, mede inspelend op de groeiende vraag naar deze modellen. Inventum biedt hierbij een zeer interessant model, de Inventum VKI6010ZIL. Dit is een scherp geprijsd model met een fraai design en met 5 jaar garantie !

Inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

Nieuw en steeds meer verkocht in keukens is de inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging. Deze 2-in-1 oplossing zorgt voor behoud van het open karakter van de keuken, omdat er geen afzuigkap boven het kookvlak geplaatst dient te worden. Een fraaie oplossing welke door steeds meer merken aangeboden worden. De ontwikkeling in deze productgroep gaat in rap tempo door, wat leidt tot enkele interessante innovaties. Kortom, de optie van een kookplaat met afzuiging is zeker de moeite van het bekijken waard.

Wist u dit over koken op inductie?

Mede doordat een inductiekookplaat een product van de laatste jaren is, zijn er veel onduidelijkheden over het gebruik en de mogelijkheden. Want wist u bijvoorbeeld dat het rendement van een inductie kookzone veel hoger is dan van een gas brander? En wist u dat moderne pannensets eigenlijk allemaal geschikt zijn voor koken op inductie? Al deze belangrijke weetjes en onduidelijkheden hebben we overzichtelijk in kaart gebracht in het artikel belangrijke weetjes over inductie koken. Natuurlijk gelden deze eigenschappen ook voor inductie fornuizen.

ADVIES & TIPS

Koken op inductie

Al in vele huishoudens vormt de inductiekookplaat de perfecte oplossing voor dagelijks koken. Een snelle en veilige kookplaat welke super eenvoudig schoon te maken is. De ontwikkelingen en mogelijkheden nemen in snel tempo toe. Ontdek dan ook de opties en de verschillende keuzes welke u kunt maken.

Diverse uitvoeringen

Naast de verschillende afmetingen zijn er veel meer keuzeopties bij aanschaf van een nieuwe inductiekookplaat. Onderstaand een aantal tips:

  • Naast een standaard opbouw kookplaat zijn er ook inductie kookplaten welke vlak in het aanrecht ingefreesd kunnen worden. Heel fraai en strak, zeker voor een moderne keuken.
  • Bij een opbouw kookplaat heeft u verschillende keuzes voor de afwerking van de randen. U kunt kiezen voor een rvs rand (sterk en degelijk), maar ook voor een fraaie facet geslepen rand van glas.
  • Verdiep u in de bediening van de verschillende kookplaten. Hierin zit veel verschil welke in dagelijks gebruik uitmaakt. Direct en snelle bediening van de zones - ook met natte vingers - is zeer praktisch !
  • Zoekt u een kookplaat voor een kookeiland? Er zijn specifieke inductie kookplaten met bijvoorbeeld 4 zones naast elkaar. Ideaal in een kookeiland!

Verschillende functies

Naast de mogelijkheid om de verschillende zones in standen te regelen bieden moderne inductiekookplaten veel meer functies. Deze zijn praktisch in dagelijks gebruik en dan ook zeker te adviseren bij het kopen van een nieuwe kookplaat.

  • De booster functie biedt de mogelijkheid om tijdelijk extra vermogen aan een zone toe te wijzen. Ideaal bijvoorbeeld met wokken.
  • Met de timer functie kunt u per zone apart de gewenste bereidingstijd instellen. Tijd afgelopen? Dan wordt de zone automatisch uitgeschakeld.
  • Diverse kookplaten hebben standaard voorgeprogrammeerde temperaturen waarmee gerechten warmgehouden kunnen worden, bepaalde bereidingen perfect uitgevoerd kunnen worden etc. Vaak is dit 42 en 75 graden.
  • Met de bridge functie is he mogelijk om twee zones samen te voegen tot een grote langwerpige zone. Ideaal voor een vispan of een grillplaat.

Zoneloze inductie kookplaat

Bent u op zoek naar meer flexibiliteit voor uw pannen? Kijk dan eens naar zoneloze inductie kookplaten. Bij deze kookplaten hoeft de pan alleen het activatie punt op de kookplaat aan te raken, maar verder kan de pan op allerlei manieren geplaatst worden. Hierdoor kan de volledige kookplaat veel efficienter benut worden.

Smart inductie voor koken op 230 Volt.

Om een inductie kookplaat te kunnen plaatsen is een meerfasen elektra aansluiting nodig. Dit is echter niet standaard in elke keuken aanwezig. Om dit aan te leggen moet een investering gedaan worden. Indien u deze investering niet wenst te doen, dan is Smart inductie misschien een optie.

Ideaal voor kleine huishoudens
SmartInductie kookplaten kunnen gewoon op 230 Volt (standaard aparte groep) worden aangesloten. Indien echter alle zones ingeschakeld worden, schakelt de kookplaat zichzelf automatisch terug om binnen het aanwezige vermogen te blijven. In de praktijk is dit voor grote huishoudens niet handig, maar voor kleine huishoudens is dit een perfecte oplossing. Want wanneer heeft u alle vier de kookzones op vol vermogen nodig?