1-36 of 347

1-36 of 347

Waarom een inductie kookplaat?

De inductie kookplaat is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. De combinatie van veilig en snel koken enerzijds en het eenvoudig schoonmaken anderzijds zorgt voor een comfortabel en praktisch product in uw keuken. Een inductiekookplaat is leverbaar in diverse maten, waarbij de zones in sterkte kunnen verschillen. Daarnaast biedt een inductiekookplaat handige functie als timer met automatische uitschakeling, kinderbeveiliging en boost functie. Bij deze laatste optie kunt u extra vermogen aan een bepaalde zone toevoegen om zodoende vlees en vis snel dicht te schroeien.

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat maakt gebruik van elektromagnetische velden om pannen te verhitten, in tegenstelling tot gas- of conventionele elektrische kookplaten. Het verwarmingselement van een inductiekookplaat bevindt zich onder de glasplaat en creëert een magnetisch veld. Wanneer u een pan met een ferromagnetische bodem op de kookplaat zet, ontstaat er wrijving tussen de atomen in de pan en het magnetische veld. Hierdoor wordt de pan opgewarmd en wordt uw eten gekookt.

Voordelen van een inductie kookplaat

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het gebruik van een inductie kookplaat. Ten eerste werken deze kookplaten veel efficiënter dan traditionele kookplaten, omdat ze alleen warmte produceren wanneer er een pan op staat. Hierdoor bespaart u energie en geld op uw energierekening.

Ten tweede verwarmt een inductiekookplaat razendsnel. Als u een pan met water op de kookplaat zet, kan deze binnen enkele minuten aan de kook zijn. Bovendien kunt u de temperatuur heel nauwkeurig regelen en heeft u veel controle over het kookproces.

Ten derde is een inductie kookplaat gemakkelijk schoon te maken dankzij het gladde oppervlak. Als er iets op de plaat morst, veegt u dit eenvoudig weg met een doekje. En omdat de plaat niet warm wordt, is er minder kans dat vet of vuil gaat branden.

Welke pannen kunt u gebruiken?

Als u een inductie kookplaat wilt gebruiken, is het belangrijk om geschikte pannen te hebben. De meeste pannen van gietijzer, staal en roestvrij staal zijn geschikt voor gebruik op een inductie kookplaat. Pannen van aluminium, koper en keramiek zijn niet geschikt, tenzij ze een speciale magnetische laag bevatten.

Om te controleren of uw pannen geschikt zijn, kunt u een magneet tegen de bodem van de pan houden. Als de magneet blijft plakken, kunt u de pan op een inductie kookplaat gebruiken.

Veilig en zuinig koken op een inductiekookplaat?

Het eenvoudig reinigen, de snelheid van koken en de energiebesparing ten opzichte van keramische kookplaten. Dat zijn de voornaamste redenen voor de toenemende vraag naar overstappen op inductie koken. Bekende merken als Siemens, Bosch, Asko, Atag, Smeg, Aeg e.d. bieden een breed assortiment inductie kookplaten in diverse maten. De ontwikkeling gaat daarbij razendsnel. Inductie kookplaten zonder zones maar waarbij de pannen in welke maat of vorm dan ook geplaatst kan worden is reeds op de markt. Maar wat bijvoorbeeld te denken van een inductie kookplaat welke op gewoon een standaard stopcontact van 230 Volt kan functioneren (smart inductie) ?

Elektra voorziening

Belangrijk voor aanschaf van een nieuwe inductieplaat is de elektrische voorziening. Aan de hand van de aansluitwaarde welke bij elke kookplaat vermeld staat, kunt u nagaan of u over de juiste aansluiting beschikt. De meeste 4-pits uitvoeringen hebben een aansluitwaarde van rond de 7 tot 7,4 kW en hebben zodoende een 2-fasen aansluiting nodig. Kookplaten met 5 zones of meer hebben een hogere aansluitwaarde waarvoor een 3-fasen aansluiting nodig is. Indien u niet over een 2 of 3-fasen aansluiting beschikt, kunt u kiezen voor Smart inductie. Bij deze kookplaten wordt door middel van elektronica de maximale hoeveelheid stroom geregeld.

Smart inductie kookplaat

Bij een Smart inductie kookplaat 4 kookzones kunt u zodoende twee zones op vol vermogen gebruiken. Indien u vervolgens de 3e zone inschakelt, zal de elektronica de twee andere zones iets in vermogen laten verminderen. Daardoor blijft het totale vermogen op de maximale 3600 Watt welke op één normale elektra groep in Nederland is toegestaan. In inbouw modellen zijn diverse Smart Inductie kookplaten leverbaar. Echter ook vrijstaand is er een steeds breder assortiment, mede inspelend op de groeiende vraag naar deze modellen. Inventum biedt hierbij een zeer interessant model, de Inventum VKI6010ZIL. Dit is een scherp geprijsd model met een fraai design en met 5 jaar garantie !

Inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

Nieuw en steeds meer verkocht in keukens is de inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging. Deze 2-in-1 oplossing zorgt voor behoud van het open karakter van de keuken, omdat er geen afzuigkap boven het kookvlak geplaatst dient te worden. Een fraaie oplossing welke door steeds meer merken aangeboden worden. De ontwikkeling in deze productgroep gaat in rap tempo door, wat leidt tot enkele interessante innovaties. Kortom, de optie van een kookplaat met afzuiging is zeker de moeite van het bekijken waard.

Wist u dit over koken op inductie?

Mede doordat een inductiekookplaat een product van de laatste jaren is, zijn er veel onduidelijkheden over het gebruik en de mogelijkheden. Want wist u bijvoorbeeld dat het rendement van een inductie kookzone veel hoger is dan van een gas brander? En wist u dat moderne pannensets eigenlijk allemaal geschikt zijn voor koken op inductie? Al deze belangrijke weetjes en onduidelijkheden hebben we overzichtelijk in kaart gebracht in het artikel belangrijke weetjes over inductie koken. Natuurlijk gelden deze eigenschappen ook voor inductie fornuizen.

Kortom, een inductie kookplaat is een geweldige optie als u op zoek bent naar een efficiënte, snelle en energiebesparende manier om te koken. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat u alleen geschikte pannen kunt gebruiken. Door geschikte pannen te selecteren en de voordelen van de inductie kookplaat goed te benutten, kunt u comfortabel en efficiënt koken in uw eigen keuken.