Eigen bezorgers en monteurs
Klant waardering: 4,6 / 5

1-36 of 478

1-36 of 478

De voordelen van koken op gas

In de meeste huishoudens wordt nog steeds gekookt op gas. Hieraan liggen enkele voorname redenen ten grondslag. Ondanks de stijgende prijzen van gas is het koken op gas volgens energievergelijker nog steeds de voordeligste manier van koken. Daarnaast is koken op gas sneller dan koken op keramisch of elektra. Alleen een inductiefornuis heeft een hoger rendement.

Maar de voornaamste reden is misschien wel de snelheid van regeling en de aanwezigheid van de vlam. Bij het koken op een gas kan de vlam direct hoog of laag gezet worden, waarna de bereiding direct reageert. Indien u de vlam laag draait als de melk kookt, dan zal deze direct van de kook afgaan. Bij koken op keramisch zit hier een vertraging in en zal de melk overkoken. Het ervaren van de vlam is tevens een belangrijke reden om te kiezen voor gas. Zeker bij gebruik van een sterke wokbrander is de vlam een bepalende factor om te kiezen voor een gasfornuis.

Installatie

Voor het installeren van een gasfornuis kunt u veelal volstaan met de reeds aanwezige gas aansluiting en enkelvoudig 230 Volt stopcontact. Omdat deze voorzieningen in veel huishoudens reeds aanwezig zijn, hoeft bij de aanschaf van een gasfornuis geen extra kosten gemaakt te worden. Dit is een belangrijk voordeel, omdat een aanpassing voor een meerfasen aansluiting bij een elektra fornuis al vaak honderden euro's kan kosten. Slechts bij gas fornuizen met twee of meer elektrische ovens dient u een meerfasen stroomvoorziening te hebben.

Nadeel van een gasfornuis

Het grootste nadeel van koken op gas is het schoonmaken van het kookvlak. Bij een keramische of inductie kookplaat is dit een enkele glasplaat, terwijl een gas kookplaat branders heeft welke apart van elkaar schoon gemaakt dienen te worden.