Misverstanden en weetjes over inductie kookplaten

Over een inductie kookplaat gaan diverse verhalen rond, maar hier blijkt lang niet alles van waar te zijn. Enige belangrijke weetjes afkomstig uit de praktijk willen we dan ook graag met u delen.

Inductie kookplaat of fornuis - belangrijke weetjes en misverstanden
Inductie kookplaat of fornuis - belangrijke weetjes en misverstanden


Het rendement van inductie is zeer hoog

Bij een gaskookplaat is een wokbrander een veel gevraagd item. Een brander met een hoog vermogen is perfect voor wokken en het bereiden van andere gerechten waarbij een sterk vuur nodig is. Vermogens van 3,5 tot 5 kW zijn dan ook zeer gewenst.

Maar wist u dat u bij een inductie kookplaat dit vermogen helemaal niet nodig heeft?
Een inductie kookplaat heeft een rendement van 95%, daar waar een gas kookplaat een rendement van slechts 50% heeft. Concreet betekent dit dat als u een gaskookplaat met een wok van 5,5 kW heeft, dit vergelijkbaar is met een inductie wok van ruim 10 kW !

U waarschijnlijk geen nieuwe pannen hoeft te kopen als u van gas naar inductie overstapt?

De meest gehoorde opmerking in winkels en bij klanten is dat u - bij de overstap van gas naar inductie - u nieuwe pannen moeten kopen. Dit omdat bij gebruik van pannen op gas de bodem hiervan kromgetrokken zou kunnen zijn. Dit verhaal is echter van toepassing op keramische kookplaten, maar niet op inductie. Aangezien inductie tot maximaal 3 cm. boven de zone de warmte over kan geven is een niet vlakke onderzijde van de pan geen enkel probleem.

Wel is het belangrijk dat u controleert of u pan magnetisch is en of deze geschikt is voor gebruik op inductie. Echter de pannensets van de laatste jaren zijn dit bijna allemaal.

U geen gietijzeren grillplaat zou kunnen gebruiken op een inductie kookplaat

Een grillplaat van gietijzer is zeer magnetisch en daardoor perfect te gebruiken op een inductie kookplaat. Houdt u er echter wel rekening mee dat de plaat zo vlak mogelijk om de kookzone geplaatst moet worden. Pootjes onder de grillplaat zijn dan ook niet te adviseren, dan wel tot een minimum te beperken.

1-18 of 240