Misverstanden en weetjes over inductie kookplaten

Artikel geplaatst op: 16-04-2021 | update datum: 01-07-2021
Misverstanden en weetjes over koken op inductie
Over het koken op inductie gaan diverse verhalen rond, maar hier blijkt lang niet alles van waar te zijn. Want hoe zit het met het rendement? En moet u nu nieuwe pannen kopen als u overstapt op inductie? Kortom, genoeg zaken om eens in te duiken. Wij zochten het voor u uit.


De belangrijkste misverstanden:
Koken op inductie is toch veel duurder dan koken op gas?

Is inductie duurder dan gas?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld, zeker nu we als samenleving voor een definitieve overstap naar koken op elektra staan. In een gemiddeld huishouden wordt ongeveer 37 tot 40 m³ gas verbruikt. Bij een inductie kookplaat is dit ongeveer 180 tot 200 kWh aan stroom. Als we dit omrekenen naar kosten dan komt dit neer op 20 euro voor koken op gas en ongeveer 35 euro voor koken op elektra. Je kunt dus stellen dat koken op gas voordeliger is. Echter indien u helemaal afstapt van gas (dus ook met uw cv-ketel) dan komt het verhaal er heel anders uit te zien. Aangezien de transportkosten van gas (zie de afrekening van uw netbeheerder) hoog zijn komt deze besparing er dan nog overheen. In dat geval is koken op inductie veel voordeliger.Ik hou van wokken en wil daarom liever een sterke wokbrander? Dit kan toch niet bij inductie?

Het rendement van inductie is zeer hoog

Bij een gaskookplaat is een wokbrander een veel gevraagd item. Een brander met een hoog vermogen is perfect voor wokken en het bereiden van andere gerechten waarbij een sterk vuur nodig is. Vermogens van 3,5 tot 5 kW zijn dan ook zeer gewenst.

Maar wist u dat u bij een inductie kookplaat dit vermogen helemaal niet nodig heeft?
Een inductie kookplaat heeft een rendement van 95%, daar waar een gas kookplaat een rendement van slechts 50% heeft. Concreet betekent dit dat als u een gaskookplaat met een wok van 5,5 kW heeft, dit vergelijkbaar is met een inductie wok van ruim 10 kW !Moet ik nieuwe pannen koken als ik overstap naar inductie?

U waarschijnlijk geen nieuwe pannen hoeft te kopen als u van gas naar inductie overstapt?

De meest gehoorde opmerking in winkels en bij klanten is dat u - bij de overstap van gas naar inductie - u nieuwe pannen moeten kopen. Dit omdat bij gebruik van pannen op gas de bodem hiervan kromgetrokken zou kunnen zijn. Dit verhaal is echter van toepassing op keramische kookplaten, maar niet op inductie. Aangezien inductie tot maximaal 3 cm. boven de zone de warmte over kan geven is een niet vlakke onderzijde van de pan geen enkel probleem.

Wel is het belangrijk dat u controleert of u pan magnetisch is en of deze geschikt is voor gebruik op inductie. Echter de pannensets van de laatste jaren zijn dit bijna allemaal.Kan een gietijzeren grillplaat ook op een inductie kookplaat gebruikt worden?

U geen gietijzeren grillplaat zou kunnen gebruiken op een inductie kookplaat

Een grillplaat van gietijzer is zeer magnetisch en daardoor perfect te gebruiken op een inductie kookplaat. Houdt u er echter wel rekening mee dat de plaat zo vlak mogelijk om de kookzone geplaatst moet worden. Pootjes onder de grillplaat zijn dan ook niet te adviseren, dan wel tot een minimum te beperken.15 artikel(en)