Wasmachine plaatsen op houten vloer?

Artikel geplaatst op: 08-06-2021 | update datum: 05-07-2021
Een wasmachine plaatsen op een houten vloer? Aandacht vereist
Een wasmachine kopen klinkt als het maken van een eenvoudige keuze, waarbij het budget; de hoeveelheid wassen; de gewenste specificaties en het gevoel bij een bepaald merk vaak de uitgangspunten bij het bepalen van de keuze zijn.

Raadpleeg daarbij ook nog even de reviews van andere klanten en de keuze is gemaakt. Maar wist u dat dit niet geldt als u de wasmachine op een houten vloer plaatst? Op Google vindt u heel veel fora over deze materie. In dit artikel gaan we dieper in op deze situatie en besteden we aandacht aan de oorzaak en mogelijke oplossingen.


Aandachtspunten:Wat is het probleem?

Vooral bij het centrifugeren van de wasmachine ontstaan er trillingen. Bij bijna alle wasmachines hangt de kuip met veren aan de buitenmantel. Op het moment dat er trillingen ontstaan worden deze via de veren overgebracht op de gehele wasmachine. Doordat een houten vloer mee veert hebben deze trillingen ook direct gevolgen voor de vloer zelf.

Naast veel lawaai; de mogelijkheid dat de wasmachine in onbalans staat; en het niet op de plek blijven staan van de wasmachine loopt u bij slechte houten vloeren zelfs de kans op scheurvorming. Nu willen wij in dit artikel zeker niet bang maken en dit laatste geldt alleen bij hele slechte vloeren, maar het is zeker een situatie waarmee wij meerdere keren per jaar geconfronteerd worden.
Oplossingen voor wasmachine op houten vloer

Zijn er oplossingen voor?

Stel u heeft momenteel een goede wasmachine keurig op een betonnen vloer staan. Geen enkel probleem en een perfecte situatie. Echter u besluit te gaan verhuizen en komt in een situatie terecht waarbij de wasmachine op zolder geplaatst moet worden waar een houten vloer aanwezig is. Dit zou problemen kunnen geven. Wat kunt u doen?

Het is niet zomaar voor iedereen te zeggen wat nu een goede en wat nu een slechte houten vloer is. Over het algemeen behoren de oorspronkelijke houten vloeren van oudere huizen minder goed van kwaliteit en vallen dus in het probleem gebied. U zit er echter ook niet direct op te wachten om uw goede wasmachine te gaan vervangen. In zo'n situatie kunt u allereerst proberen de houten vloer te verstevigen.

Plaats hiervoor een massieve multiplex houten plaat van tenminste 4 cm. dik op de houten vloer. Deze plaat moet de minimale afmetingen hebben waarbij deze over de balkenlagen heen geplaatst kan worden. De bedoeling is namelijk deze multiplex plaat met lange spaanplaat schroeven (ten minste 10 cm.) rechtstreeks op de balkenlaag te bevestigen. Vandaar dat u bij het bepalen van de maat van de multiplex plaat allereerst op zoek moet gaan naar de balkenlaag. Op deze nieuwe multiplex 'vloer' kunt u het beste direct de wasmachine plaatsen (zonder hier rubbers e.d. tussen te zetten).
Asko wasmachine, speciaal geschikt voor houten vloeren

Zijn er nog alternatieven? Wat als een multiplex plaat niet genoeg is?

Naast het versterken van de houten vloer door middel van bovenstaande optie is er tevens de mogelijkheid om bij aanschaf van een nieuwe wasmachine rekening te houden met de houten vloer. De Asko wasmachine is afkomstig uit Zweden en heeft hiervoor een speciale Quattro constructie waardoor trillingen opgevangen worden door schokbrekers.

Zoals u kunt zien op de afbeeldingen is de kuip door middel van vier losse schokbrekers bevestigd aan de bodemplaat. Als er tijdens het centrifugeren trillingen ontstaan, dan zorgen de schokbrekers voor meer stabiliteit. Dit betekent dus niet dat de wasmachine niet meer trilt, maar de trillingen worden gereduceerd en beter begeleid richting de houten vloer. Dit geeft een aanzienlijke verlichting van de constructie op zolder.


Vragen van klanten over dit onderwerp:Ik las uw advies aangaande plaatsing massieve multiplex houten plaat van tenminste 4 cm. dik. Dit in verband met lawaai van de wasmachine. Nu zie ik dat de normale diktes 3.6 of 5.5 cm zijn. wat adviseert u? Bij voorbaat dank

Goede vraag welke eigenlijk eenvoudig te beantwoorden is. Hoe dikker de plaat, hoe meer stabiliteit. Echter zit er ook een aanzienlijk prijsverschil tussen beide diktes. En dat speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Maar hoe massiever de plaat, hoe meer stabiliteit dit geeft. Dus indien mogelijk zouden wij u de plaat van 5,5 cm. adviseren.

8 artikel(en)