Wasmachine plaatsen op houten vloer?

Een wasmachine kopen klinkt als het maken van een eenvoudige keuze, waarbij het budget; de hoeveelheid wassen; de gewenste specificaties en het gevoel bij een bepaald merk vaak de uitgangspunten bij het bepalen van de keuze zijn. Tel daarbij de reviews van andere klanten bij op en de keuze wordt ook nog eens bevestigd. Maar wist u dat dit niet geldt als u de wasmachine op een houten vloer plaatst? Op Google vindt u heel veel fora over deze materie.Wat is het probleem?

Vooral bij het centrifugeren van de wasmachine ontstaan er trillingen. Bij bijna alle wasmachines hangt de kuip met veren aan de buitenmantel. Op het moment dat er trillingen ontstaan worden deze via de veren overgebracht op de gehele wasmachine. Doordat een houten vloer mee veert hebben deze trillingen ook direct gevolgen voor de vloer zelf. Naast veel lawaai; de mogelijkheid dat de wasmachine in onbalans staat; en het niet op de plek blijven staan van de wasmachine loopt u bij slechte houten vloeren zelfs de kans op scheurvorming. Nu willen wij in dit artikel zeker niet bang maken en dit laatste geldt alleen bij hele slechte vloeren, maar het is zeker een situatie waarmee wij meerdere keren per jaar geconfronteerd worden.

Zijn er oplossingen voor?

Stel u heeft momenteel een goede wasmachine keurig op een betonnen vloer staan. Geen enkel probleem en een perfecte situatie. Echter u besluit te gaan verhuizen en komt in een situatie terecht waarbij de wasmachine op zolder geplaatst moet worden waar een houten vloer aanwezig is. Dit zou problemen kunnen geven. Wat kunt u doen?

Het is niet zomaar voor iedereen te zeggen wat nu een goede en wat nu een slechte houten vloer is. Over het algemeen behoren de oorspronkelijke houten vloeren van oudere huizen minder goed van kwaliteit en vallen dus in het probleem gebied. U zit er echter ook niet direct op te wachten om uw goede wasmachine te gaan vervangen. In zo'n situatie kunt u allereerst proberen de houten vloer te verstevigen.

Plaats hiervoor een massieve multiplex houten plaat van tenminste 4 cm. dik op de houten vloer. Deze plaat moet de minimale afmetingen hebben waarbij deze over de balkenlagen heen geplaatst kan worden. De bedoeling is namelijk deze multiplex plaat met lange spaanplaat schroeven (ten minste 10 cm.) rechtstreeks op de balkenlaag te bevestigen. Vandaar dat u bij het bepalen van de maat van de multiplex plaat allereerst op zoek moet gaan naar de balkenlaag. Op deze nieuwe multiplex 'vloer' kunt u het beste direct de wasmachine plaatsen (zonder hier rubbers e.d. tussen te zetten).

Zijn er nog andere oplossingen? Wat als dit niet genoeg is?

Naast het versterken van de houten vloer door middel van bovenstaande optie is er tevens de mogelijkheid om bij aanschaf van een nieuwe wasmachine rekening te houden met de houten vloer. De Asko wasmachine is afkomstig uit Zweden en heeft hiervoor een speciale Quattro constructie waardoor trillingen opgevangen worden door schokbrekers.

6 artikel(en)