Strak inbouwen van fornuis in keuken

Artikel geplaatst op: 16-11-2015
Veel vragen in de winkel worden gesteld over de plaatsing van fornuizen. Mogen deze strak tussen keukenkasten geplaatst worden? Kan een fornuis ook in hoogte versteld worden? En plaats ik een fornuis in een aanrecht van 70 cm. diep?

Uitleg over het plaatsen van een fornuis in een keuken? Mag dit strak tussen twee kasten? En wat te doen als het aanrechtblad 70 cm diep is? Kan het fornuis in hoogte versteld worden?
Uitleg over het plaatsen van een fornuis in een keuken? Mag dit strak tussen twee kasten? En wat te doen als het aanrechtblad 70 cm diep is? Kan het fornuis in hoogte versteld worden?


Strak plaatsen tussen twee fornuizen

Bij de aanschaf van een fornuis is het belangrijk dat u controleert of deze strak tussen twee keukenkasten geplaatst mogen worden. Belangrijk hierbij is te controleren of het fornuis over geforceerde mantelkoeling beschikt. Dit houdt in dat - zoals het woord het al zegt - de wanden van het fornuis geforceerd gekoeld worden waardoor het fornuis strak tussen twee keukenkasten geplaatst mag worden.

Houdt u er rekening mee dat bij de verschillende merken als Belling, Boretti, Falcon, Steel, Stoves e.d. de termologie welke gebruikt wordt om dit aan te geven kan verschillen.

Plaatsing in een aanrecht van 70 cm. diepte

Bijna alle fornuizen hebben een standaard diepte van 60 cm. Bij plaatsing in een aanrechtblad van 70 cm. diep kan het lastig zijn om de ruimte achter het fornuis op te lossen, daar het doorlopen van het aanrecht hierbij niet zo stabiel is.

Smeg heeft op de Opera serie (dat zijn alle fornuizen waarbij het typenummer met CS- begint) en BorettiI op zelf op bijna alle fornuizen de mogelijkheid om door middel van een opvulstrip deze diepte op te vullen. Zodoende kunt u op fraaie en verantwoorde wijze (er komt immers warmte van de oven af) het fornuis in een dieper aanrecht plaatsen.

Fornuis in hoogte verstellen

Bijna alle fornuizen zijn in hoogte te verstellen. De fornuizen van de merken SMEG, BORETTI of M-SYSTEM welke op telescopische poten staan kunnen eenvoudig in lager of hoger gemaakt worden. Belangrijk voor u hierbij is om de tekening te kijken wat de marge hierbij is. Zo kunt u bijvoorbeeld bepaalde SMEG fornuizen van 88 tot 92 cm. verstellen. Bij de fornuizen met de verhoogde poten van deze drie merken heeft u echter altijd de mogelijkheid om verhoogde poten te bestellen. Met deze poten zijn de fornuizen aanzienlijk hoger te stellen omdat het bereik van deze poten hoger is.

Een aantal fornuizen van deze merken beschikken echter niet over poten, maar hebben doorlopende zijwanden tot de bodem. Voor deze merken zijn apart verkrijgbare verhogingskits verkrijgbaar. Zo heeft u voor de Opera serie van SMEG (de fornuizen waarbij het typenummer met CS- begint) aparte sets leverbaar van 2, 3, 4, 5 of 10 cm. Dit zijn volledige sets waarbij de doorlopende zijwand als het ware verlengt wordt en u dus het fraaie design van het fornuis niet onderbreekt.

10 artikel(en)