Hoe zet een koffiemachine een perfecte kop espresso koffie?

Artikel geplaatst op: 28-12-2015
Regelmatig krijgen wij de vraag: welke koffiemachine zou ik moeten kopen. Daarbij gaat het dan niet alleen om de kwaliteit van de koffiemachine of het merk, maar juist ook om de smaak en wijze van bereiding. Natuurlijk is het simpelweg proeven van de koffie een goed uitgangspunt, maar de smaak is mede afhankelijk van de gebruikte koffiebonen.

Hoe zet een koffiemachine een perfecte kop koffie?
Hoe zet een koffiemachine een perfecte kop koffie?


Wat is espresso?

Espresso is geen koffiesoort, maar de naam voor een bepaalde bereiding van koffie. Je maakt een espresso door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen, aangedrukte koffie te persen. Deze zetmethode is uitgevonden in Italie.

In 1901 patenteerde Luigi Bezzera de eerste espresso koffiemachine die stoom door koffie heen drukte. Het hete water dat uit de machine kwam, maakte de koffie erg bitter. Daarom werden de espresso's met veel suiker gedronken. Hoewel de zetmethode in de loop der tijden geperfectioneerd is en suiker dus eigenlijk niet meer nodig is, drinken veel Italianen hun caffe nog altijd lekker zoet.

Voor een perfecte espresso koffiemachine is een optimaal zet systeem nodig
Voor een perfecte espresso koffiemachine is een optimaal zet systeem nodig


Hoe zet je een goede espresso

Voor de bereiding van een goede espresso koffie dient 30 ml. water van ongeveer 95 graden (dus zeer heet) in ongeveer 25 seconden door 7 gram koffie gestuwd te worden. Dit dient plaats te vinden onder een druk van 9 bar. Onder deze omstandigheden ontstaat een perfecte espresso. Ondanks de sterke smaak bevat een kopjes espresso koffie trouwens minder cafeïne dan een gewone kop koffie.

Bron: Boretti Nederland / Avanti Inspiratiemagazine

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.