Inductie kookplaat met matzwarte decorloze glasplaat

15 artikel(en)

15 artikel(en)

Waarom een inductie kookplaat?

De inductie kookplaat is de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. De combinatie van veilig en snel koken enerzijds en het eenvoudig schoonmaken anderzijds zorgt voor een comfortabel en praktisch product in uw keuken. Een inductiekookplaat is leverbaar in diverse maten, waarbij de zones in sterkte kunnen verschillen. Daarnaast biedt een inductiekookplaat handige functie als timer met automatische uitschakeling, kinderbeveiliging en boost functie. Bij deze laatste optie kunt u extra vermogen aan een bepaalde zone toevoegen om zodoende vlees en vis snel dicht te schroeien.

Veilig en zuinig koken op een inductiekookplaat?

Het eenvoudig reinigen, de snelheid van koken en de energiebesparing ten opzichte van keramische kookplaten. Dat zijn de voornaamste redenen voor de toenemende vraag naar overstappen op inductie koken. Bekende merken als Siemens, Bosch, Asko, Atag, Smeg, Aeg e.d. bieden een breed assortiment inductie kookplaten in diverse maten. De ontwikkeling gaat daarbij razendsnel. Inductie kookplaten zonder zones maar waarbij de pannen in welke maat of vorm dan ook geplaatst kan worden is reeds op de markt. Maar wat bijvoorbeeld te denken van een inductie kookplaat welke op gewoon een standaard stopcontact van 230 Volt kan functioneren (smart inductie) ?

Elektra voorziening

Belangrijk voor aanschaf van een nieuwe inductieplaat is de elektrische voorziening. Aan de hand van de aansluitwaarde welke bij elke kookplaat vermeld staat, kunt u nagaan of u over de juiste aansluiting beschikt. De meeste 4-pits uitvoeringen hebben een aansluitwaarde van rond de 7 tot 7,4 kW en hebben zodoende een 2-fasen aansluiting nodig. Kookplaten met 5 zones of meer hebben een hogere aansluitwaarde waarvoor een 3-fasen aansluiting nodig is. Indien u niet over een 2 of 3-fasen aansluiting beschikt, kunt u kiezen voor Smart inductie. Bij deze kookplaten wordt door middel van elektronica de maximale hoeveelheid stroom geregeld.

Smart inductie kookplaat

Bij een Smart inductie kookplaat 4 kookzones kunt u zodoende twee zones op vol vermogen gebruiken. Indien u vervolgens de 3e zone inschakelt, zal de elektronica de twee andere zones iets in vermogen laten verminderen. Daardoor blijft het totale vermogen op de maximale 3600 Watt welke op één normale elektra groep in Nederland is toegestaan. In inbouw modellen zijn diverse Smart Inductie kookplaten leverbaar. Echter ook vrijstaand is er een steeds breder assortiment, mede inspelend op de groeiende vraag naar deze modellen. Inventum biedt hierbij een zeer interessant model, de Inventum VKI6010ZIL. Dit is een scherp geprijsd model met een fraai design en met 5 jaar garantie !

Inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging

Nieuw en steeds meer verkocht in keukens is de inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging. Deze 2-in-1 oplossing zorgt voor behoud van het open karakter van de keuken, omdat er geen afzuigkap boven het kookvlak geplaatst dient te worden. Een fraaie oplossing welke door steeds meer merken aangeboden worden. De ontwikkeling in deze productgroep gaat in rap tempo door, wat leidt tot enkele interessante innovaties. Kortom, de optie van een kookplaat met afzuiging is zeker de moeite van het bekijken waard.

Wist u dit over koken op inductie?

Mede doordat een inductiekookplaat een product van de laatste jaren is, zijn er veel onduidelijkheden over het gebruik en de mogelijkheden. Want wist u bijvoorbeeld dat het rendement van een inductie kookzone veel hoger is dan van een gas brander? En wist u dat moderne pannensets eigenlijk allemaal geschikt zijn voor koken op inductie? Al deze belangrijke weetjes en onduidelijkheden hebben we overzichtelijk in kaart gebracht in het artikel belangrijke weetjes over inductie koken. Natuurlijk gelden deze eigenschappen ook voor inductie fornuizen.