Eigen bezorgers en monteurs
Klant waardering Trustpilot: 9,3
Acties & Opruimingen 2024
Vragen? Bel 035-6918115

Inductie koken

Artikel geplaatst op: 04-12-2022 | update datum: 02-02-2023
Inductie koken is een moderne manier van koken die we in steeds meer huishoudens terug zien komen. Naast dat het zuiniger en efficiënter is dan op gas koken is het ook veiliger. Daarom kiezen steeds meer gebruikers voor de overstap van gas naar inductie koken. Hoe moet je inductie koken, waar moet je rekening mee houden tijdens deze overstap en wat zijn jouw voordelen?

Vragen over inductie koken
Vragen over inductie koken


Antwoorden op de vragen:

Kan ik inductiekoken? Hoe werkt inductie koken? Inductiekookplaat of fornuis en stroom Ik wil overstappen van keramisch naar inductie

Inductie koken op 16 of 25 Ampere elektra aansluiting

Kan ik inductiekoken?

Om op inductie te kunnen koken zijn er een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden. Om een inductiekookplaat of inductie fornuis aan te kunnen sluiten dient er een perilex stopcontact in de keuken aanwezig te zijn. Achter dit perilex stopcontact schuilt een 2 of 3 fase aansluiting. Een 2 fase aansluiting is voldoende voor veel kookplaten maar ook voor fornuizen. Op een 2 fase aansluiting kunnen apparaten met een totale aansluitwaarde tot 7,4 kw op worden aangesloten of welke een power management systeem hebben. Heb je een 3 fase aansluiting? Dan kan je hier alle apparaten op aansluiten met een totale aansluitwaarde van 7,4 tot 12 kw. Voor inductiekoken is krachtstroom niet nodig.

Mocht je alleen een regulier stopcontact in je keuken hebben, is het helaas nog niet mogelijk om ingebouwd op inductie te koken. Wel zijn er enkele inductiekookplaten die op een regulier stopcontact werken, houdt er rekening mee dat hier niet volwaardig op gekookt kan worden en deze beperkingen kennen.


Uitleg werking inductie koken

Hoe werkt inductie koken?

Inductie koken is een intelligente techniek. Het makkelijkst is om te beginnen met een keramische kookplaat, ken je die nog? Bij een keramische kookplaat werd de zone onder de pan warm en gaf deze een rode gloed. Door de warmte welke van de rode zone afkwam, werd de pan verwarmd en kon er gekookt worden.

Een inductieplaat werkt precies andersom. De zone zelf wordt niet warm maar de pan wordt warm. In de zone zit een magnetische spoel waarmee energie kan worden overgebracht naar de pan. Omdat de pan direct warm wordt hoeft de warmte niet geleid te worden en is het verlies minimaal, dit betekend dat jouw pan in een mum van tijd warm is. Helaas verschilt het per pan en kookplaat hoe snel jouw pan warm is op een inductiekookplaat. Een ander voordeel is dat de zone nooit warm kan worden zonder pan erop, lekker veilig met kinderen dus!

Houd er wel rekening mee dat de pitten zelf uiteindelijk wel warm zullen worden. Dit kun je vergelijken met wanneer je een warme pan op een houten tafel zet. Wanneer je deze weer weghaalt en met je hand aan de tafel voelt, is de tafel warm. Dit is de restwarmte die overblijft. Alle kookplaten en fornuizen geven aan wanneer een kookplaat nog warm is.

Als laatst is het handig om te controleren of je huidige pannen geschikt zijn voor inductie. Dit kan je het makkelijkst controleren door een magneet tegen de onderkant van de pan aan te houden. Blijft de magneet plakken? Dan kan je de pannen gebruiken op een inductieplaat. Wanneer de magneet niet plakt zijn de pannen niet geschikt voor inductie. Controleer ook of de pannen beschadigd zijn door bijvoorbeeld de pannendragers. Wanneer er putjes in de pan zitten kan dit zeer snel gaan krassen op de inductiekookplaat, dit willen we natuurlijk voorkomen.


Inductiekookplaat of fornuis en stroom

Wanneer je kiest voor een inductie kookplaat of inductie fornuis is er meer stroom nodig dan bij een gasfornuis. Deze stroom wordt uitgedrukt in fases welke een totale aansluitwaarde vormen. Bij al onze producten kan er in de specificaties bekeken worden wat de totale aansluitwaarde is van het apparaat, hierop dient de aansluiting aangepast te worden.

Kookplaten tot 3,6kw
Deze kookplaten hebben 1 tot 4 zones en reguleren waar de stroom naartoe gaat. Deze kookplaten kunnen op een normaal stopcontact aangesloten worden echter raden we in veel gevallen aan om deze op een aparte groep aan te sluiten of gebruiken te maken van een energieverdeler.

Kookplaten tot 7,4kw
Deze kookplaten hebben veelal 4-6 zones en kunnen 3-4 pitten op vol vermogen hebben. Wanneer er te veel pitten ingeschakeld worden gaat de kookplaat dit verdelen. De meeste huishoudens koken echter niet met alle pitten op vol vermogen en zullen hier geen hinder aan ondervinden.

Kookplaten boven 7,4kw
Deze kookplaten hebben veelal 4 of meer zones en kunnen de meeste pitten tegelijkertijd op vol vermogen hebben. Je zult hier dan ook geen last hebben van de eerder genoemde vermogen verdeler.


Ik wil overstappen van keramisch naar inductie

Overstappen van keramisch naar inductie koken kan erg gemakkelijk. Vaak is de aansluiting die aanwezig is al voldoende voor een inductiekookplaat. Wel adviseren we je dit even te controleren, zo weet je zeker dat je stroomaansluiting voldoende is.

1-36 of 350