Mijn pan maakt veel geluid bij koken op inductie kookplaat

Artikel geplaatst op: 27-09-2023 | update datum: 27-09-2023
Regelmatig krijgen wij van klanten na aanschaf van een nieuw inductie fornuis of kookplaat de opmerking dat ze een vervelend geluid (en voor sommige mensen zelfs herrie) ervaren als ze koken op hun nieuwe inductie kookplaat of inductie fornuis. Dat is heel vervelend waarbij de nieuwe inductie kookplaat of fornuis vaak de schuld krijgt. Deze zou niet goed functioneren. Echter ligt in werkelijkheid deze situatie een stuk genuanceerder en zijn er meerdere redenen te benoemen wat de oorzaak van dit probleem kan zijn.

Goed om u hierin te verdiepen, aangezien u met het lezen van dit artikel sowieso de situatie beter kunt begrijpen en met enkele simpele ingrepen ook vaak het voor u vervelend geluid kunt verminderen.

Het is dus van belang dat u bij aanschaf van een hoogwaardige inductie kookplaat of fornuis ook de nodige aandacht aan de pannen te besteden.

Hoe ontstaat geluid bij het koken op inductie?

In de bodem van de pan ontstaan bij het koken op inductie wervelstromen die de moleculen laten trillen. Zeker bij hoog vermogen - en dat vind u vaak bij de nieuwe inductie kookplaten en fornuizen - is dit aan de orde. De warmteopwekking in de bodem van de pak kan dan geluid geven zoals brommen fluiten en knetteren. De oorzaak hiervan is dat de bodem van uw pan simpelweg het aangeboden hoge vermogen niet op kan vangen. Dan ontstaan deze hinderlijke geluiden.

Koken op inductie met rvs of gietijzeren pannen

Bij het koken op inductie kunt u gebruik maken van twee soorten pannen: roestvrijstaal en gietijzer. Om het probleem van het geluid te duiden leggen we eerst even iets meer uit over de voor- en nadelen van het koken met deze twee type pannen op inductie:

Pannen van roestvrijstaal / roestvaststaal
RVS is een van de meest gebruikte materialen voor pannen. Dit komt omdat RVS relatief goedkoop is, weinig onderhoud nodig heeft en goed tegen de zuren in eten kan. RVS geleidt de warmte door een pan niet goed, daarom wordt de bodem vaak opgebouwd uit verschillende lagen met warmtegeleidende stoffen.

Pannen van gietijzer
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat/fornuis. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat. Hierdoor heeft gietijzer dan ook verreweg een veel hoger rendement dan de meeste andere materialen.

Pannen met een gietijzeren bodem geleiden veel beter de warmte


Wanneer doet zich dit het meest voor?

Bij rvs pannen heeft u veruit het meeste last van geluid, omdat deze pan een gestapelde bodem heeft. De ruimte tussen de verschillende legeringen metaal zorgen voor een resonantie van geluid.

Hoe meer kookvermogen een zone afgeeft, hoe belangrijker de kwaliteit van de pan wordt! Zowel voor het resultaat als het krom of bol trekken, aangezien pannen met een vlakke en dikke bodem het beste de warmte vast kunnen houden. Het is dus van belang dat u bij aanschaf van een hoogwaardige inductie kookplaat of fornuis ook de nodige aandacht aan de pannen te besteden. Het één kan niet zonder het ander.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.