Handige witgoed en keuken apparaten voor senioren

Artikel geplaatst op: 03-07-2017 | update datum: 05-07-2019
Regelmatig krijgen we in de winkel en online de vraag naar geschikte apparaten voor senioren. Achterliggende gedachte van deze vraag zijn apparaten welke eenvoudig te bedienen zijn, praktisch in dagelijks gebruik en natuurlijk veilig. In de afgelopen jaren hebben ook fabrikanten hier steeds beter invulling aan gegeven. Zodoende vindt u in bijgaand artikel een opsomming van tips en – waar mogelijk – een advies met toelichting van apparaten welke voldoen aan de wensen.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of aanvullende informatie willen ontvangen, dan kunt u natuurlijk altijd een bezoek brengen aan onze winkel in Bussum, telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen met u vraag.

Handige witgoed en keuken apparaten voor senioren
Handige witgoed en keuken apparaten voor senioren


Wassen en drogen

De moderne wasmachine en droger is uitgevoerd met een printplaat en elektronisch instelbaar. Deze elektronica biedt veel voordelen en heeft het apparaat aanzienlijk zuiniger gemaakt. Echter is de bediening hierdoor ook een stuk ingewikkelder geworden. Gelukkig zijn er verschillende fabrikanten die specifieke modellen op de markt gebracht hebben waarbij de nadruk op eenvoudige bediening ligt. Denk hierbij enerzijds aan goede programma teksten in duidelijke leesbare letters, maar anderzijds ook zo min mogelijk programma’s en extra knoppen. Onderstaand een aantal tips met toelichting:

1. Bovenlader wasmachines
Naast de meest verkochte voorlader wasmachine hebben bijna alle bekende A-merken ook een assortiment bovenladers. Deze smalle wasmachines zijn van bovenaf belaadbaar waardoor u eenvoudiger uw wasgoed in de trommel kunt plaatsen. Bijkomend voordeel is ook dat de bediening hoger geplaatst is, waardoor u deze – zonder te bukken – in kunt stellen. Vooral de bovenladers van AEG en Miele bieden hierbij een overzichtelijk en eenvoudig in te stellen display. Bekijk assortiment bovenlader wasmachines

2. Siemens WM14N090NL en AEG L6FBKIEL voorladers
Omdat een bovenlader lang niet voor iedereen een gewenste oplossing is heeft De Schouw Witgoed een aantal betaalbare en hoogwaardige wasmachines geselecteerd. De Siemens WM14N090NL en AEG L6FBKIEL zijn hierbij onze twee favorieten. Deze beide wasmachines bevinden zich in het middensegment en bieden daarmee een goede kwaliteit voor een interessante prijs.

Echter de sterkste eigenschappen van deze beide modellen zijn de eenvoudige bediening en de duidelijke weergave van de programma’s in Nederlandstalige tekst. Deze tekst is dik gedrukt en zodoende goed leesbaar. Naast de verschillende programma’s kan met dezelfde knop direct de gewenste temperatuur ingesteld worden. Omdat alleen de temperaturen mogelijk zijn welke goed zijn voor het wasgoed (dus geen wol op bijvoorbeeld 60 graden) is ook dit probleem bij voorhand uitgesloten. Na het instellen van het programma kunt u simpelweg op start drukken waarna het programma gaat beginnen. Kortom, zeer eenvoudig instelbaar en daarmee heel praktisch in dagelijks gebruik. Bekijk Aeg L6FBKIEL wasmachine Bekijk Siemens WM14N090NFL wasmachine

3. Voorlader wasmachine/droger op sokkel
Omdat elke keer bukken voor het inladen en uitladen van het wasgoed, maar ook voor het instellen van het programma niet prettig is, is een sokkel een interessante optie. Een sokkel is een stabiele verhoging van ongeveer 30 centimeter hoog welke onder een voorlader wasmachine en/of droger geplaatst kan worden. Deze sokkel is bij sommige merken ook leverbaar met een lade waardoor u direct een handige opbergplek heeft. Bekijk sokkels voor wasmachines / drogers

Tip: plaats uw voorlader wasmachine en droger op een sokkel !
Tip: plaats uw voorlader wasmachine en droger op een sokkel !


4. Droger met vergelijkbare bediening als de wasmachine
Omdat het ophangen van het wasgoed in een appartement niet altijd mogelijk is, kan een wasdroger een goede oplossing zijn. Kies in dit geval voor een droger welke aansluit op de wasmachine. Zo heeft u een vergelijkbare bediening, wat het instellen alleen maar makkelijker maakt. Eenvoudig te bedienen drogers

Koelen

Een koelkast is onmisbaar in ieder huishouden. Gelukkig is koud nog steeds koud en is op dit vlak – naast het feit dat koelkasten veel zuiniger geworden zijn – weinig veranderd. Belangrijk is dan ook een koelkast uit te zoeken welke voldoet aan uw wensen en welke geplaatst kan worden. Hierbij enkele tips:

- Kies voor een koelkast met 1 of 2 vriesladen onder. Denk bijvoorbeeld aan de CU2311 van Liebherr. Dit is een 135 cm hoge koelkast met een kleine beetje vries onder en ruim koelgedeelte boven. Voordeel van deze opstelling is het feit dat koelgedeelte ‘hoger’ zit waardoor u minder vaak hoeft te bukken. Uw koelkast gebruikt u gemiddeld 20 keer op een dag, terwijl u maar 1 of 2 keer in de vriezer komt. Bekijk Liebherr CU2311 koelkast

- Heldere verlichting is belangrijk en prettig in dagelijks gebruik.

- Denk aan de afmetingen. Passen deze in uw keuken?

- Indien u een tafelmodel koelkast uitzoekt kunt u hier een kookplaat, magnetron of kleine vaatwasser op plaatsen.

De Liebherr CU2311 is een zeer praktische koelkast: slechts 135 cm hoog maar wel met vrieslades beneden
De Liebherr CU2311 is een zeer praktische koelkast: slechts 135 cm hoog maar wel met vrieslades beneden


Koken

Op het gebied van koken is er met de opkomst en verdere doorontwikkeling van inductie koken een belangrijke stap gemaakt. Koken op inductie is niet alleen zuinig, het is ook een zeer veilige manier van koken. Daarnaast beschikt een inductie kookvlak over een hardglazen glasplaat welke eenvoudig te reinigen is.

Koken op inductie is veilig en zeer praktisch in dagelijks gebruik
Koken op inductie is veilig en zeer praktisch in dagelijks gebruik


Beschikbaar op kookplaat en fornuis
Koken op inductie is beschikbaar in inbouw inductie kookplaat, maar ook in een vrijstaande uitvoering. Daarnaast is inductie leverbaar op allerlei soorten fornuizen. Bekijk inductie kookplaten Bekijk inductie fornuizen

Opletten: de benodigde elektra aansluiting
Naast voordelen kleeft er ook een nadeel aan een inductie kookplaat. Maar gelukkig is ook hier een oplossing voor. De meeste 4-pits inductie kookplaten hebben een 2 x 230 Volt aansluiting nodig. Als dit nog niet in de keuken beschikbaar is (dat is een groot perilex stopcontact) dan dient dit aangelegd te worden. In de meterkast dient een nieuwe automaat geplaatst te worden, waarna een nieuwe kabel naar de keuken getrokken moet worden. Daar in de keuken dient deze nieuwe kabel op een perilex stopcontact gemonteerd te worden, zodat hier de inductie kookplaat op aangesloten kan worden. Gelukkig is ook op dit gebied de laatste jaren een oplossing gekomen. De zogenaamde kookplaten met Smart inductie hebben de mogelijkheid om aangesloten te worden op een normale 230 Volt stopcontact. Dit dient wel een aparte groep te zijn, maar dat is in de keuken meestal wel voorhanden. Deze Smart inductie kookplaten hebben een elektronische regeling van binnen. Twee kookzones kunnen gewoon op vol vermogen gebruikt worden. Schakelt u vervolgens de derde of vierde zone bij, dan komt u boven het beschikbaar vermogen en zal de elektronische regeling zichzelf terugschakelen. De zones krijgen dan minder vermogen, maar hierdoor zal de stop er niet uitschieten.

Voordeel van dit systeem is dat u gewoon kunt koken zonder elektra aanpassingen. Vaak kan met twee zones op vol vermogen of drie zones op drie kwart vermogen goede maaltijden voor kleine huishoudens bereid worden. Wordt er echter voor grotere groepen gekookt, dan raden wij u aan een ‘normale’ inductie kookplaat met een volwaardige elektra aansluiting te kiezen (en daarvoor dan ook de benodigde aansluiting aan te laten leggen).

Nieuw: een vrijstaande inductiekookplaat welke op 230 Volt aangesloten kan worden
Inventum heeft op bovenstaand verhaal ingespeeld met de ontwikkeling van een vrijstaande Smart inductie kookplaat voor een zeer interessante verkoopprijs. Deze 4-pits kookplaat kan eenvoudig op het aanrecht, op een tafelmodel koelkast, een vrijstaande vaatwasser etc. geplaatst worden, waarna de stekker in het stopcontact geplaatst kan worden. Daarmee kan er direct gekookt worden zonder dat er aanpassingen verricht moeten worden. Een ideale oplossing, strak vormgegeven en scherp geprijsd. Bekijk Inventum VKI6010ZIL vrijstaande inductie kookplaat

De nieuwe Inventum VKI6010ZIL is een vrijstaande inductie kookplaat welke op een normaal 230 Volt stopcontact kan worden aangesloten.
De nieuwe Inventum VKI6010ZIL is een vrijstaande inductie kookplaat welke op een normaal 230 Volt stopcontact kan worden aangesloten.


Afwassen

Indien u een klein huishouden heeft zal de hoeveelheid vaatwerk vaak wel te overzien zijn. Bij het koken van een warme maaltijd heeft u echter wel te maken met een paar pannen, opscheplepels en andere bijkomende dingen.
Omdat vaatwassers in de loop van de jaren steeds zuiniger geworden zijn kan – voor het comfort – de aanschaf een overweging zijn. Vanuit deze gedachte zijn er de laatste jaren verschillende ontwikkelingen ontstaan welke aan kunnen sluiten bij u zoektocht. Onderstaand de twee belangrijkste uitgelicht:

1. Kleinere vaatwassers
De 85 centimeter hoge vaatwasser van 60 centimeter breed is de standaard afmeting. Deze vaatwasser is ruim van binnen en is voor een hele grote doelgroep praktisch in dagelijks gebruik. Indien u echter een kleinere keuken heeft of dagelijks minder vaat te wassen heeft, kan een kleinere vaatwasser ook interessant zijn.
Er zijn smallere vaatwassers beschikbaar welke eveneens 85 cm hoog zijn, maar slechts 45 cm breed. Deze modellen zijn zowel in vrijstaande als inbouw uitvoeringen verkrijgbaar. Daarnaast zijn er compacte vaatwassers. Deze afwasmachines zijn ongeveer 45 cm hoog en 55 cm breed. Compacte vaatwassers zijn leverbaar als vrijstaande uitvoering, maar ook als inbouw model. Bekijk smalle vaatwassers van 45 cm breed Bekijk compacte vaatwassers van 55 cm breed

2. Vaatwasser met een onderkorf welke naar boven komt en zodoende eenvoudiger te beladen is.
AEG heeft deze praktische oplossing op een aantal modellen geïntroduceerd. Bij het naar voren trekken van de onderkorf komt deze omhoog, waardoor deze veel gemakkelijker en ergonomischer beladen kan worden. Na het beladen klapt u de onderkorf simpelweg weer terug en kan de deur van de vaatwasser gesloten worden. Ook bij het uitladen van de vaatwasser biedt deze optie veel comfort.



Stofzuigen

Eén van de zwaarte taken in het huishouden is het stofzuigen. Het apparaat is log en redelijk zwaar en daarmee is het vaak al lastig deze uit de kast te halen. Daarnaast moet tijdens het stofzuigen het apparaat achter u aan getrokken worden. Bij het stofzuigen van een andere verdieping of een trap is het zelfs helemaal lastig. Kortom, wat zijn hierbij de mogelijkheden?

De steel stofzuigers
Onder andere AEG, Miele en Bosch hebben nagedacht over de ontwikkelingen van stofzuigers welke een deel van bovenstaande problemen wegnemen. Was het eerst de compacte stofzuiger welke lichter was in gewicht, daar is het nu de steelstofzuiger geworden. In plaats van het achter u aantrekken van de stofzuiger, kan deze nu voor u uitgeduwd worden. Dit gaat veel gemakkelijker, mede omdat deze stofzuiger ook lichter is in gebruik. Bekijk stofzuigers



AEG CX7 stofzuiger
AEG is nog een stap verder gegaan en biedt een steelstofzuiger waarbij – als een soort kruimelzuiger – het stofzuiggedeelte als handformaat eruit gehaald kan worden. Daarmee kan u eenvoudig op trappen en plekken waar u met een grote stofzuiger niet bij kunt toch stofzuigen. Een ideale oplossing ! Omdat deze AEG serie voorzien is van verlichting in de zuigmond heeft u eveneens goed zicht op het vuil op de vloer. Bekijk AEG stofzuigers

2 artikel(en)