5 tips voor veel zuiniger wassen met uw wasmachine

Artikel geplaatst op: 18-08-2023 | update datum: 18-08-2023
Wist u dat u nog aanzienlijk veel energie en dus kosten kunt besparen door uw wasmachine slimmer te gebruiken? Wij hebben dit in 5 tips voor u op een rij gezet.

Een voor de hand liggende stap is natuurlijk de overstap naar een zuiniger apparaat. Deze besparen niet alleen energie, ze zijn ook zuiniger met grondstoffen wat geld bespaard en de planeet helpt. Maar die is te makkelijk. Wat kunt u dan besparen met een moderne wasmachine?

5 tips voor zuiniger te wassen met uw wasmachine


Stap 1: Maak zo vaak mogelijk van 30 graden de nieuwe 40 graden

52% van Europa wast nog steeds voornamelijk op 40 graden en hoger. Wassen op 30 graden zorgt voor aanzienlijk lagere energiekosten omdat grote hoeveelheden water voor de hoofdwas 10 graden minder hoeft te worden opgewarmd. En naast de voordelen van deze kosten besparing biedt dit ook nog een positief effect op de levensduur van uw wasmachine en de verspreiding van microplastic.

Stap 2: Was met volle trommels

Ondanks het feit dat moderne wasmachines aan de hand van de hoeveelheid wasgoed in de trommel op water- en energieverbruik kunnen besparen, is niks zo zuinig en goed dan het wassen met een volle trommel. Dit zorgt voor optimale prestaties en gebruik van water en zeep. Kortom, indien u de mogelijkheid heeft te wachten of 2 wassen samen te voegen, dan zal dit zeker mee kunnen helpen met besparen.

Stap 3: Sla een wasbeurt over, verfris in plaats daarvan

62% van de Europanen zegt dat het wegwerken van geurtjes de belangrijkste reden is waarom ze hun kleding wassen. Maar wist u dat steeds meer wasmachines het verwijderen van geurtjes ook op een andere manier mogelijk maken. Denk aan het opfrissen met stoom of de speciale 20 minuten opfrisprogramma's. Andere grote voordelen van stoom zijn natuurlijk dat het water bespaart en het vermindert kreukels en de noodzaak om te strijken. En tot slot: hoe minder vaak u uw kleiding wast, hoe mooier deze blijft.

Stap 4: Ontdek wat mogelijkheden van het apparaat zijn

Een moeiteloze manier voor consumenten om kosten te besparen en de impact op het milieu te minimaliseren is door de instellingen van hun apparaten meer te verkennen. 22% van de volwassenen zegt nooit de gebruiksaanwijzing van hun apparaat te lezen en het gemiddelde aantal instellingen dat mensen gebruiken is 3. Dat is echt een gemiste kans.

Dit betekent dat er veel technologische vooruitgang is waarvan geen gebruik gemaakt wordt. Wanneer hier bewuster mee omgegaan wordt dan kunnen ook de energiekosten worden verlaagd en de gevolgen voor het milieu geminimaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan automatische dosering. Dit zorgt niet alleen voor besparing van uw wasgoed maar verkort ook de draaitijd van het programma wat weer scheelt in energieverbruik.

Stap 5: Begin klein en was vol.

43% van de Europeanen wast nu vaker een volle was, uit bezorgdheid over de energiekosten. Het controleren of de trommel vol is voordat je hem wast, is een kleine en vrij eenvoudige stap die de hulpbronnen minimaliseert en de kosten verlaagt.

Bron: AEG

1-36 of 126