Zo bespaart u energie op uw koelkast

Artikel geplaatst op: 25-02-2023 | update datum: 03-03-2023
Energie besparen met energiezuinige koelkasten. Hoe doe je dat? Hoe zie je of een koelkast zuinig is en kan ik met mijn huidige koelkast ook energie besparen?

Energie besparen - Zo bespaart u energie op uw koelkast
Tegenwoordig brengen we veel tijd door in de keuken. Koken is voor velen een hobby en de koelkast is rijkelijk gevuld. In de keuken wordt veel energie verbruikt en men vergist zich nog wel eens hoeveel energie er bespaard kan worden.

We zetten even voor u op een rijtje wat u eraan kunt doen om energie te besparen in uw keuken.

Zo leert u meer over energie besparen met (uw) koelkast:

Energiebesparende tips voor uw koelkast

Onze koelkast is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Ze houden ons eten en drinken vers, veilig en koud om te consumeren. Echter, het feit dat ze 24 uur per dag draaien, maakt ze een grote energieverbruiker in ons huis. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die we kunnen nemen om energie te besparen met onze koelkast.

Tip 1: Plaats de koelkast op de juiste plek
De locatie van de koelkast heeft invloed op de efficiëntie ervan. Plaats de koelkast op een koele plek, bij voorkeur uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen zoals de oven of de vaatwasser. Als de koelkast in een warme ruimte staat, moet hij harder werken om de juiste temperatuur te behouden, wat resulteert in een hoger energieverbruik.

Tip 2: Houd de temperatuur op peil
Houd de temperatuur van de koelkast tussen de 2 en 4 graden Celsius en de vriezer op -18 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur om voedsel veilig en vers te houden. Een lagere of hogere temperatuur betekent meer energieverbruik en kan de houdbaarheid van het voedsel verkorten. Probeer de indeling van uw koelkast consistent te houden. Zo zoekt u minder lang naar uw producten in de koelkast en staat de deur minder lang open. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken om een consistente temperatuur te behouden.

Tip 3: Ontdooi de koeling regelmatig
Als er ijsafzetting in de vriezer is, moet de koelkast harder werken om de juiste temperatuur te behouden. Hierdoor neemt het energieverbruik toe. Ontdooi de vriezer daarom regelmatig om de ijsafzetting te verwijderen en de efficiëntie van de koelkast te verbeteren. Ook een koelkast

Tip 4: Zorg voor een goede luchtcirculatie
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de koelkast en de muur, zodat er luchtcirculatie mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat de koelkast beter kan ventileren en de warmte efficiënter kan afvoeren. Plaats geen spullen bovenop de koelkast, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren.

Tip 5: Laat warm voedsel afkoelen
Plaats geen warm voedsel in de koelkast. Dit dwingt de koelkast harder te werken om de temperatuur op peil te houden, wat resulteert in meer energieverbruik. Laat het voedsel afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het in de koelkast plaatst.

Tip 6: Controleer de sluiting van de koelkast
Een slechte afdichting van de koelkastdeur kan leiden tot meer energieverbruik, omdat er koude lucht ontsnapt. Controleer regelmatig de afdichting en scharnieren van de deur en vervang deze indien nodig.Vervang uw oude koelkast

Is uw koelkast ouder dan 10 jaar? Dan bespaart u tot wel 90 euro per jaar wanneer u voor een nieuwe koelkast kiest. We hebben de besparing op stroomkosten voor u op een rijtje gezet. We gaan in ons model uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van 150 kWh.

Zo bespaart u energie op uw koelkast - uitleg van energieverbruik bij oude koelkasten


Wist u dat we kosteloos uw oude apparaat mee retour nemen en laten recyclen. Door aan te vinken ‘oud apparaat retour’ nemen we deze kosteloos voor u mee.

Tip voor uw koelkast:
Wilt u uw oude koelkast toch houden? Gebruik hem dan alleen wanneer u de extra koelruimte nodig heeft, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Wanneer u de koelkast niet gebruikt kut u hem het beste uitzetten.

Wanneer u van plan bent een nieuwe koelkast aan te schaffen houdt dan rekening met onderstaande 5 tips om een zuinige koelkast te kiezen:
1. Het energielabel: A-G geeft aan hoeveel de koelkast gebruikt
2. Een Amerikaanse koelkast verbruikt altijd meer. Kies het formaat dat past bij uw woon samenstelling.
3. Kies voor een no-frost koelkast: uw koelkast functioneert altijd optimaal door een gebrek aan ijsopbouw.
4. Kies voor een 0-graden lade: uw vlees en vis bederft minder snel. Hierdoor kunt u dit langer bewaren en hoeft de rest van de koelkast minder koud te staan.Hoe werken de energielabels bij koelkasten?

In Nederland zijn energielabels verplicht voor koelkasten. Een energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is op een schaal van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).

Het energielabel voor koelkasten is gebaseerd op het energieverbruik per jaar. Het energieverbruik wordt bepaald door een standaard test waarbij het apparaat gedurende 24 uur aan staat en de temperatuur wordt gehandhaafd bij een constante omgevingstemperatuur. De test wordt uitgevoerd bij een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius voor koelkasten en vriezers.

Naast het energieverbruik wordt het geluidsniveau ook vermeld op het energielabel. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB) en geeft aan hoeveel geluid het apparaat produceert tijdens het gebruik.

Hoe ziet een energielabel eruit?Hoe werkt het energielabel bij koelkasten?


Bron: energielabel.nl

Veel gestelde vragen over energie besparen bij koelkasten

Mijn oude koelkast heeft een A+ label, bestaan deze nog?
In 2019 zijn de energie labels op de schop gegaan. Veel koelkasten hadden destijds een A+++ label en onderscheid was moeilijker te maken. Tegenwoordig zijn de zuinigste koelkasten label A en de zuinigste vrieskasten label B of C.


Wat verbruikt een koelkast van 20 jaar oud?
Een gemiddelde koelkast van 20 jaar oud verbruikt 370 kWh per jaar. (zie ook het overzicht bovenaan dit artikel).


Hoeveel energie kan ik besparen met een nieuwe koelkast?
Afhankelijk van de leeftijd van uw koelkast kunt u tot wel €230 euro per jaar besparen op energiekosten met een nieuwe koelkast.


Hoe kan ik mijn koelkast recyclen als ik hem wil vervangen?
Wanneer jouw nieuwe koelkast wordt thuisbezorgd nemen we kosteloos uw oude apparaat mee terug. Deze wordt vervolgens gerecycled.


Waarom zijn er veel leverproblemen met nieuwe koelkasten?
Door de hoge vraag naar koelkasten zijn sommige modellen minder goed leverbaar. Vaak zijn hier alternatieven voor beschikbaar.

1-36 of 38

Nieuws berichten:

Fhiaba koelkasten
Fhiaba koelkast sets
De mogelijkheden bij het Italiaanse topmerk Fhiaba zijn legio en bieden de oplossing voor elke uitdaging. Ontdek ze zelf en laat u inspireren......

De mogelijkheden bij het Italiaanse topmerk Fhiaba zijn legio en bieden de oplos...
Lees verder...
Atag KU8071K2
ATAG onderbouw wijnkoelkast voor de echte wijnliefhebber
Nieuw in het ATAG-assortiment is de onderbouw wijnklimaatkast. Deze wijnklimaatkast is een feest voor wijnfanaten. Compact maar tóch ruim, met de perfecte omstandigheden om wijn te bewaren....

Nieuw in het ATAG-assortiment is de onderbouw wijnklimaatkast. Deze wijnklimaatk...
Lees verder...
Best Reviewed Kieskeurig voor GNP2713 en IK1920
Best Reviewed Kieskeurig voor Liebherr koelkast IK1920 en vriezer GNP2713
Wederom zijn twee modellen van Liebherr bekroond met de titel Best Reviewed op Kieskeurig. Dit keer is de eer te beurt gevallen aan vrieskast GNP 2713 en inbouwkoelkast IK 1920...

Wederom zijn twee modellen van Liebherr bekroond met de titel Best Reviewed op K...
Lees verder...
Volkswagen koelkast
Etna introduceert Volkswagen koelkast Special Edition
Voor de echte Volkswagen liefhebber.. Een retro jaren '50 koelkast voorzien van Volkswagen logo en bijpassende kleuren ......

Voor de echte Volkswagen liefhebber.. Een retro jaren '50 koelkast voorzien van ...
Lees verder...
Liebherr IKB3560 inbouw koelkast is Best Reviewed Kieskeurig
Liebherr IKB3560 Best Reviewed inbouw koelkast op kieskeurig.nl
In december 2019 heeft de IKB3560 inbouw koelkast van Liebherr het predicaat "Best Reviewed" van klanten van Kieskeurig ontvangen. Ontdek zelf waarom ......

In december 2019 heeft de IKB3560 inbouw koelkast van Liebherr het predicaat "Be...
Lees verder...
Liebherr Best Reviewed door Kieskeurig
Liebherr vriezer GNP2313 en inbouw koelkast ICN3314 Best Reviewed op Kieskeurig
In de maand oktober zijn de Liebherr vriezer GNP2313 en koelkast ICN3314 onderscheiden met het label 'Best Reviewed' op het platform van Kieskeurig. Ontdek nu waarom ......

In de maand oktober zijn de Liebherr vriezer GNP2313 en koelkast ICN3314 ondersc...
Lees verder...