Zo bespaart u energie met uw wasmachine

Artikel geplaatst op: 03-03-2023 | update datum: 03-03-2023
Als het gaat om huishoudelijke apparaten, is de wasmachine een van de meest gebruikte en essentiële apparaten in huis. Het wassen van kleding is een dagelijks terugkerende taak en het hebben van een energiezuinige en duurzame wasmachine kan aanzienlijke voordelen bieden, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. In deze blog gaan we dieper in op de energiebesparende functies van wasmachines. Door het gebruik van deze informatie kun je weloverwogen keuzes maken bij het kopen van een wasmachine en besparen op energie en kosten op de lange termijn.

Energie besparen - Zo bespaart u energie op uw wasmachine
Tegenwoordig brengen we veel tijd door in de keuken. Koken is voor velen een hobby en de koelkast is rijkelijk gevuld. In de keuken wordt veel energie verbruikt en men vergist zich nog wel eens hoeveel energie er bespaard kan worden.

We zetten even voor u op een rijtje wat u eraan kunt doen om energie te besparen in uw keuken.


Zo leert u meer over energie besparen met (uw) wasmachine:

Slim energie besparen met uw huidige wasmachine

Moderne wasmachines zijn ontworpen met energiezuinigheid in gedachten en zijn uitgerust met verschillende energiebesparende functies. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire energiebesparende functies en waarom ze handig zijn.

Tip 1: Automatische belading detectie
Veel mensen kennen deze functie niet, echter is het een van de grootste verschil makers in zijn soort. De automatische belading detectie. Deze functie meet de hoeveelheid wasgoed in de trommel en past de hoeveelheid water en energie die nodig is om de lading te wassen automatisch aan. Hierdoor wordt er geen onnodige energie en water verbruikt, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn. Deze functie staat altijd aan bij nieuwe wasmachines, zo kan je deze ook niet vergeten.

Tip 2: Korte programma's
Veel wasmachines hebben korte programma's die ontworpen zijn om energie en tijd te besparen. Deze programma's zijn ideaal voor licht bevuild wasgoed en zorgen voor een snelle en efficiënte wasbeurt zonder dat de machine te lang aanstaat. Korte programma's kunnen ook helpen om de levensduur van de machine te verlengen, omdat de machine minder belast wordt.

Tip 3: Lagere watertemperatuur instellen
Een andere manier om energie te besparen is door de watertemperatuur te verlagen. Het verwarmen van water kost veel energie, dus het verlagen van de watertemperatuur kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening. Moderne wasmachines hebben vaak instellingen voor lagere watertemperaturen, zoals 30°C of 40°C, die nog steeds effectief zijn in het reinigen van de kleding.

Tip 4: Waterbesparende functies
Naast energiebesparende functies zijn er ook waterbesparende functies die kunnen helpen om de waterrekening te verlagen. Een van deze functies is de "half-lading" optie, waarbij de machine de hoeveelheid water aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Dit kan ook worden gecombineerd met de automatische belading detectie functie om nog meer water te besparen.

Tip 5: Eco-modus
Veel wasmachines hebben een speciale eco-modus die is ontworpen om energie te besparen. Deze modus past de wascyclus aan om energie te besparen, bijvoorbeeld door de wastijd te verlengen en/of de watertemperatuur te verlagen. Het nadeel is dat het wassen langer kan duren, maar dit kan een goede optie zijn als je een wasmachine zoekt die duurzaam is en minder energie verbruikt.

Tip 6: Timerfunctie
Sommige wasmachines hebben een timer functie waarmee je de machine kunt instellen om op een later tijdstip te starten, bijvoorbeeld 's nachts. In de ochtenduren of nachtelijke uren is de stroom vaak goedkoper. Echter moet dit wel mogelijk zijn in de woning (geluidsniveau).Verschil in kosten tussen zuinige en minder zuinige wasmachines

Een energiezuinige wasmachine kan tot wel 50% goedkoper per wasbeurt zijn dan een minder zuinige machine. Gemiddeld verbruikt een onzuinige machine €1,- euro per wasbeurt. De meest energiezuinige wasmachines van dit moment verbruiken ongeveer 0,50 euro per wasbeurt.Voor deze energiebesparing hoef je niet eens zo heel veel extra’s te investeren. Zo behoort de goedkoopste wasmachine met energieklasse A al tot de laagste prijscategorie binnen ons assortiment.

Vergelijk kosten oude en nieuwe apparatuur
Bron: Verduurzaming Nederland

Verschil in energie tussen een oude en nieuwe wasmachine

Het is algemeen bekend dat oudere wasmachines veel meer energie verbruiken dan de nieuwere modellen die tegenwoordig op de markt zijn. Het verschil in energieverbruik tussen een oude en een nieuwe wasmachine kan aanzienlijk zijn en kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Een wasmachine van 10 jaar oud kan bijvoorbeeld 2 tot 3 keer zoveel energie verbruiken als een nieuwe wasmachine met een A of B energielabel. Het is dus verstandig om na te gaan hoeveel energie de huidige wasmachine verbruikt en hoeveel er bespaard kan worden bij het overstappen naar een nieuwere en energiezuinige wasmachine.

Een manier om het energieverbruik van een oude wasmachine te meten, is door dit te meten met een energiemeter. Het energielabel is een gestandaardiseerde manier om de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten, waaronder wasmachines, aan te geven. Het label geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), en de efficiëntieklasse, variërend van A tot D.

Het is belangrijk om te weten dat wasmachines met een A energielabel over het algemeen duurder zijn dan wasmachines met een lager energielabel. Dit prijsverschil kan echter gecompenseerd worden door de energiebesparingen die worden gerealiseerd gedurende de levensduur van de wasmachine.

Zoals eerder besproken in de blog zijn de nieuwere wasmachines vaak ook uitgerust met technologieën die het energieverbruik nog verder verminderen, zoals automatische programma's die de belading en het programma aanpassen aan de hoeveelheid was en de vuilgraad ervan. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige energie wordt verspild aan het wassen van een kleine lading kleding.

Hoe ziet een energielabel eruit?Hoe werkt het energielabel bij wasmachines?


Bron: energielabel.nl

Meest gestelde vragen over energie besparen bij wasmachines

Waarom vind ik nergens meer een wasmachine met energieklasse A++ label?
In 2019 zijn de energie labels op de schop gegaan. Veel wasmachines hadden destijds een A+++ label en onderscheid was moeilijker te maken. Tegenwoordig zijn de zuinigste wasmachines label A. Door strengere criteria vanuit de Europese Unie staan er op het nieuwe label geen plusklassen meer. De schaal gaat nu van A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. Dit betekent niet dat de huidige wasmachines minder zuinig zijn.


Wat is energie zuiniger: een energieklasse A of F label?
Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D.


Wat is de beste energieklasse voor een wasmachine?
Het energielabel voor wasmachines loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.


Is het goedkoper om 's nachts te wassen?
Nee, deze verschillen zijn niet heel groot meer. Er is wel eventueel een andere optie als het gaat om het beste tijdstip on uw wasmachine aan te zetten. Momenteel heeft u bij een aantal energieaanbieders de mogelijkheid om energie te betalen op basis van de actuele prijs. Bij deze contracten is het voordeliger om overdag bij veel zon (en dus veel opbrengst van stroom door de zon) te wassen. Dit is een optie waar u eventueel naar zou kunnen kijken. LET OP: deze optie werkt dus alleen als u ook over dit specifieke energiecontract beschikt.


Wat bespaar je met een zuinige wasmachine?
Met een zuinige machine was je de katoenwas voor ongeveer €0,50. Met de minst zuinige wasmachine kost dat rond de €1. Per jaar kan het verschil tussen de zuinigste en minst zuinige oplopen tot wel €100.

1-36 of 106

Nieuws berichten:

Tot € 100,- cashback op Siemens wasmachine / droger
Tot € 100,- cashback op Siemens wasmachine / droger
Ontvang tot 100,- euro cashback bij aankoop van een geselecteerde Siemens wasmachines of was/droogcombinaties (actieperiode 2 april t/m 2 juni 2024)...

Ontvang tot 100,- euro cashback bij aankoop van een geselecteerde Siemens wasmac...
Lees verder...
monteur voor reparatie - storing miele wasmachine
MIELE wasmachine storingen en foutcodes
U heeft een MIELE wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle foutcodes voor Miele wasmachines op een rijtje gezet, zodat u snel kunt zien wat de foutmelding betekent en wat je eraan kunt doen. ...

U heeft een MIELE wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle...
Lees verder...
monteur voor reparatie - storing siemens wasmachine
SIEMENS wasmachine storingen en foutcodes
U heeft een SIEMENS wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle foutcodes voor SIEMENS wasmachines op een rijtje gezet, zodat u snel kunt zien wat de foutmelding betekent en wat je eraan kunt doen. ...

U heeft een SIEMENS wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we al...
Lees verder...
monteur voor reparatie - storing bosch wasmachine
BOSCH wasmachine storingen en foutcodes
U heeft een BOSCH wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle foutcodes voor Bosch wasmachines op een rijtje gezet, zodat u snel kunt zien wat de foutmelding betekent en wat je eraan kunt doen. ...

U heeft een BOSCH wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle...
Lees verder...
monteur voor reparatie - storing aeg wasmachine
AEG wasmachine storingen en foutcodes
U heeft een AEG wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle foutcodes voor AEG wasmachines op een rijtje gezet, zodat u snel kunt zien wat de foutmelding betekent en wat je eraan kunt doen. ...

U heeft een AEG wasmachine die een foutcode geeft? In deze blog hebben we alle f...
Lees verder...
asko wasmachine
Waarom jij een Asko wasmachine nodig hebt
Trilt je huidige wasmachine nog niet door het plafond heen of loopt hij juist door het huis heen? Dan is een Asko wasmachine een perfecte keus. We leggen je kort uit waarom...

Trilt je huidige wasmachine nog niet door het plafond heen of loopt hij juist do...
Lees verder...