1-36 of 274

1-36 of 274

De werking van een koolstoffilter

Als u niet de mogelijkheid om de lucht van de afzuigkap naar buiten toe af te voeren dan is het gebruik van koolstoffilters een goed alternatief. De koolstoffilters plaatst u in de afzuigkap op de motorunit. Bij het ene type betreft dit 1 en bij een ander type 2 stuks. Na plaatsing van de koolstoffilters op de afzuigkap werkt deze als volgt: de afzuigkap zuigt de lucht aan; wordt deze door de metaalfilters geleid waarbij vet e.d. achterblijven; vervolgens wordt deze door de koolstoffilter gezogen waarbij luchtjes e.d. afgevoerd worden; uiteindelijke wordt de 'gereinigde lucht' weer in dezelfde ruimte terug geblazen. Let op: koolstoffilters dienen - naar gebruik - minimaal 1x per jaar vervangen te worden.

Recirculatie afzuigkap

Bij plaatsing van een koolstoffilter in een afzuigkap ontstaat een recirculatie uitvoering. Bij deze oplossing hoeft de afzuigkap niet meer op een afvoer naar buiten toe te worden aangesloten, waardoor u veel flexibeler bent met de locatie waar u de afzuigkap monteert. Houdt u er echter wel rekening mee dat - bij gebruik van een koolstoffilter - de kwaliteit van verwerking van de kooklucht minder is dan bij rechtstreekse afzuiging naar buiten. Tevens dient u de filters om de zoveel tijd te vervangen.

Verschillende soorten koolstoffilters

Naast de standaard koolstoffilters welke minimaal 1x per jaar vervangen dienen te worden zijn er ook steeds meer varianten beschikbaar welke voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Zo is de longlife koolstoffilters regenereerbaar en kan deze - na in de vaatwasser en vervolgens in de oven geplaatst te zijn - verschillende keren opnieuw gebruikt worden. Dit type filter is in aanschaf dan wel wat duurder, maar uiteindelijk een veel goedkopere oplossing.

Het Belgische topmerk Novy heeft een monoblock filter ontwikkeld welke - zonder te regenereren - veel langer mee kan gaan. Daarnaast zorgt deze monoblock filter voor een veel betere verwerking van de kooklucht.

Ten slotte is er ook een plasmafilter als oplossing. Dit type filter werkt op een heel andere wijze dan een koolstoffilter, maar zorgt ook voor de verwerking van kooklucht. Meer informatie over deze alternatieven vindt u in het artikel Alternatieven voor koolstoffilter bij recirculatie afzuigkap.