Recirculatie afzuigkap zonder afvoer: Plasmafilter & Novy Monoblock

Artikel geplaatst op: 27-06-2021 | update datum: 01-07-2021
Serieuze alternatieven voor recirculatie afzuigkappen met koolstoffilter
Vanwege het ontwerp, de locatie van de keuken of het soort gebouw (flats e.d.) is het mogelijk dat het afvoeren van kooklucht naar buiten niet mogelijk is. Tevens worden steeds meer woningen uitgevoerd met mechanische ventilatie welke - bij gebruik in combinatie met een motorloze afzuigkap - niet de gewenste resultaten geeft.

Tot voor kort werd in deze situaties gebruik gemaakt van recirculatie afzuigkappen met koolstoffilters. Deze 'oplossing' haalt bij niet het resultaat van een afzuigkap met een buitenafvoer, maar functioneert wel veel beter dan een motorloze afzuigkap aangesloten op mechanische ventilatie.


Overzicht:


Twee serieuze alternatieven

Specialisten op het gebied van afzuigkappen zijn reeds enige tijd bezig met het ontwikkelen verbeteren van alternatieven. Op basis van deze ervaringen zijn er inmiddels twee interessante opties welke aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van afzuigkappen met koolstoffilters (afzuigkap zonder afvoer): het plasmafilter en het monoblock. Het plasmafilter is een specialistisch ontwikkeling welke inmiddels meerdere merken op de Nederlandse markt voeren. Het monoblock daarentegen is een product van het merk Novy. Dit merk focust zich helemaal op luchttechniek en is dan ook één van de toonaangevende afzuigkap merken in Nederland.Het plasmafilter werkt veel beter dan een afzuigkap met koolstoffilters

Alternatief 1: Plasmafilter

Een plasmafilter is een heel andere techniek van het verwerken van kooklucht en vet dan de wijze waarop een koolstoffilter dit doet. Bij een afzuigkap met een koolstoffilter wordt vet 'tegen gehouden' door het metaalfilter, waarna de kooklucht door de koolstof geabsorbeerd wordt. Na deze beide processen wordt de 'schone' kooklucht weer terug in de keuken geblazen.

Werking plasmafilter
BIj een plasma filter daarentegen wordt vet en vuil 'koud verbrand'. Het proces bevat onder andere platen met een hoog voltage waardoor vet en vuil verbrand wordt. Belangrijke meerwaarde van dit systeem is het veel betere eindresultaat en het feit dat een plasma filter 7-15 jaar (afhankelijk van het merk) mee kan gaan. Dit terwijl een koolstoffilter 1 a 2 keer per jaar vervangen dient te worden. Een koolstoffilter set heeft een gemiddelde aanschafprijs van 50-60 euro, terwijl een plasmafilter op ongeveer 500 euro zit. (update: sinds juni 2017 is de Avitana plasmafilter RONDO verkrijgbaar voor slechts 499,- euro ! )

Bekijk assortiment plasmafiltersHet monoblock filter is een ontwikkeling van Novy en biedt een hoogwaardige oplossing voor vele jaren.

Alternatief 2: Monoblock

Het merk Novy heeft eveneens verschillende afwegingen gemaakt om een beter systeem te ontwikkelen. Bewust is hierbij gekozen voor een Monoblock en niet voor een plasma filter.

Werking monoblock
Een monoblock is aanzienlijk verbeterd koolstoffilter welke werkt met geactiveerde koolstofdeeltjes. Deze behalen een veel beter eindresultaat, maar zijn ook nog eens te regenereren. Nadat de afzuigkap 200 uur gedraaid heeft gaat u geurtjes ruiken in uw keuken. Dit is het teken dat het filter geregenereerd dient te worden. Plaats het filter gedurende een uur op 120 graden in de oven en plaatst deze vervolgens weer terug. Op deze wijze kan een monoblock eveneens 5 tot 6 jaar mee gaan.

Bekijk Novy monoblock filters

Novy Monoblock filter systeemWelk product is uiteindelijk de beste? Bekijk de vergelijking van plasmafilter, monoblock en koolstoffilter

Vergelijking van de 3 opties


Prijs

Een koolstoffilter kost gemiddeld 50-60 euro en dient 1 tot 2 keer per jaar vervangen te worden. Een plasma filter kost 750 euro en gaat 7-10 jaar (afhankelijk van het gebruik) mee. Een monoblock kost 120-140 euro en gaat 5-6 jaar mee.

Resultaten

Een koolstoffilter is de minst goede optie van de drie. Plasma en monoblock worden gelijkwaardig ingeschat. Bij de betere plasma systemen (onder andere O+F) kan een hoge luchtsnelheid verwerkt worden. Echter bieden de goedkopere Plasma systemen op dit moment nog optimaal resultaat bij 400-450 m3/uur. Een monoblock systeem kan een hogere luchtsnelheid aan waardoor een beter afzuigresultaat behaald wordt.

Plaatsing in verschillende afzuigkappen

Bijna elk merk biedt koolstoffilters aan, dus vrijwel elke afzuigkap met een motor kan geschikt gemaakt worden voor recirculatie.
Bij plasma ligt dit anders aangezien het systeem nog redelijk groot is. Deze is universeel al wel verkrijgbaar, maar is maar voor een selectief aantal afzuigkappen te gebruiken.
Het monoblock systeem is klein in afmetingen en kan in bijna alle afzuigkappen van het eigen merk Novy geplaatst worden. Helaas is dit systeem niet universeel en dus niet in afzuigkappen van andere merken te gebruiken.1-36 of 58