Avitana - het betaalbare plasmafilter met hoog rendement

Artikel geplaatst op: 12-01-2023 | update datum: 07-02-2023
Het Duitse merk Avitana - sinds de naamverandering van plasmanorm is de huishoudelijke tak onder de nieuwe naam Avitana verder gegaan - heeft met de introductie van een nieuwe plasmafilter de markt opgeschud. Vanwege een zeer scherpe verkoopprijs van € 499,- (de andere filters in de markt zijn leverbaar vanaf € 749,-) in combinatie met een zeer hoog rendement wordt een serieus alternatief voor koolstoffilters aangeboden. Daarbij biedt Avitana op de RONDO 400 een garantie van maar liefst 5 jaar aan !

Het nieuwe plasmafilter van Avitana zorgt voor een hoog rendementHet nieuwe plasmafilter van Avitana zorgt voor een hoog rendement


Wat is de levensduur van Avitana?

De Avitana plasmafilter heeft een levensduur van 15 jaar, zonder dat er daarbij filters vervangen hoeven te worden. Het enige belangrijke is dat – bij gebruik van de filter – de afzuigkap regelmatig naloop heeft van circa 15 minuten.
Plasma filters van andere merken hebben een gemiddelde levensduur van 7 jaar.

Hoe zet je de plasmafilter aan?

Dit werkt door middel van sensoren. Op het moment dat de afzuigkap geactiveerd wordt en er lucht door de plasmafilter heen stroomt, wordt de luchtdruk gemeten en daarmee het filter geactiveerd.

Is de installatie eenvoudig?

Ja, deze is heel eenvoudig. Ook bij plaatsing in een bestaande afzuigkap. Belangrijk is dat u een diameter van de afvoer van 15 centimeter heeft. U haalt het schachtdeel eraf, plaatst eventueel de hulpring erop en kunt vervolgens het plasmafilter daarop plaatsen. Vergeet niet de meegeleverde o-ringen voor een goede afsluiting te plaatsen. Vervolgens plaatst u de stekker in het stopcontact. Standaard wordt een verlengblokje mee geleverd zodat u ook het plasmafilter bij een enkel stopcontact kunt aansluiten. Plaats nu het schachtdeel weer terug op zijn plaats.

Het Avitana plasmafilter is zowel bij nieuwe als bij bestaande afzuigkappen eenvoudig te plaatsenHet Avitana plasmafilter is zowel bij nieuwe als bij bestaande afzuigkappen eenvoudig te plaatsen


Is een plasmafilter beter dan afzuiging naar buiten?

Ja en nee. Indien u een afzuigkap op een afvoer naar buiten toe aanzuigt, dan heeft u vaak een lange weg met diverse bochten om de afvoer naar buiten toe te kunnen realiseren. Deze bochten en de afstand zelf zorgen voor een rendementsverlies. In deze situaties werkt een plasmafilter van Avitana dan ook beter dan een lange weg van een afvoer naar buiten. Indien u afvoer echter direct naar buiten gaat, werkt deze optie weer beter.

Is het verstandig om van koolstoffilters over te stappen naar Avitana?

Ja zeker ! Natuurlijk is de investering pittig, maar deze investering heeft u gedurende 15 jaar geen jaarlijkse kosten meer. Daarnaast hoeft u ook niet na te denken aan het bestellen van filters en het vervangen ervan. U bent immers helemaal onderhoudsvrij met een Avitana filter.

Hoe maak je een plasmafilter schoon als deze vieze lucht geeft

Bij een plasmafilter is het belangrijk om deze alleen te laten draaien indien tijdens het kooklucht. Na afloop van het koken laat u het plasmafilter nog even nadraaien gedurende de tijd dat u nog vieze lucht in de keuken ruikt. Als de vieze lucht weg is, dient u de afzuigkap direct uit te zetten. Schone lucht is namelijk heel lastig te verwerken door een plasmafilter.

Indien u op een gegeven moment een geur van het plasmafilter zou krijgen, dan is dit meestal een ziekenhuisachtige geur. Het klinkt vreemd, maar dit is eigenlijk de geur van schone lucht. Indien gewenst kunt u het plasmafilter van deze of andere vieze geur ontdoen. Zet hiervoor een pannetje water met een scheut azijn (gewone keuken azijn, geen schoonmaak azijn !) op de kookplaat en laat vervolgens de afzuigkap gedurende een half uur draaien. Zet na die tijd de kookplaat en de afzuigkap uit. De elektroden van het plasmafilter worden door de azijn gereinigd en daarmee verdwijnt ook grotendeels de eventuele geur.

Hoe lang is de garantie op Avitana?

Avitana geeft 5 jaar garantie op de plasmafilters. U bent dus verzekerd van een zeer goede werking !

Uitleg van de werking van het plasmafilterUitleg van de werking van het plasmafilter


Hoe goed werkt een plasmafilter van Avitana?

Tot een afzuiging van 500 m3/uur wordt een rendement van 86,7 % behaald. Bij een lager afzuigcapaciteit werkt het plasmafilter nog beter, omdat er meer simpelweg meer tijd is de kooklucht te ‘verwerken’. De lucht wordt namelijk minder snel door het filter geduwd.
Boven dit vermogen neemt het rendement iets af. Houdt u rekening mee dat dit de netto afzuiging betreft, bij veel afzuigkappen wordt de bruto afzuigcapaciteit vermeld.

Is er ook een plint variant leverbaar?

Vanaf september 2017 zal Avitana ook een plasmafilter speciaal geschikt voor plaatsing in een plint van een keuken introduceren. Daarmee is er ook eindelijk een betaalbare en goede oplossing voor downdraft afzuigkappen en inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging voor handen.

Update:
Inmiddels is dit speciale plasmafilter voor de plint beschikbaar. Deze kunt u terugvinden onder de naam Quadro 800.

Update 2019: introductie smallere modellen

Naast de standaard lijn plasmafilters met een diameter van 21,5 cm. is er nu ook een smallere serie beschikbaar. Indien het schachtdeel van uw wand- of eiland afzuigkap dus smaller is kunt u ook gebruik maken van deze serie met een diameter van 18,5 cm. Deze filters zijn eveneens terug te vinden op onze website en hebben in het typenummer de aanduiding 'SMAL' staan.

22 artikel(en)