Inductie fornuis / kookplaat met meerfasen aansluiting

Artikel geplaatst op: 15-12-2021 | update datum: 31-01-2022
Overweegt u een inductie kookplaat of fornuis aan te schaffen? Dan is het belangrijk eerst dit document te lezen. Want de meest gestelde vragen bij de aankoop van een elektrische kookplaat of fornuis (inductie, keramisch etc.) betreft de elektrische voorzieningen.

Hoe sluit ik het elektra van een kookplaat of fornuis aan?
In dit artikel geven wij u meer duidelijkheid over de standaard procedure van meerfasen elektra aansluitingen. Echter ons advies is om bij twijfel of onduidelijkheden altijd contact op te nemen met een elektricien voor het inwinnen van meer informatie. Daarbij is het verstandig om de aansluiting ook door een elektricien of gespecialiseerde monteur te laten uitvoeren, simpelweg omdat het veiligheid betreft en het maar eenmalig ‘goed’ gedaan kan worden.


Omdat elk type apparaat een andere aansluiting heeft hebben we onderscheid gemaakt. Kies dus hieronder het soort apparaat waarover u meer wilt weten. Dan weet u zeker dat rekening gehouden wordt met de juiste type aansluiting.

Bekijk informatie over de aansluiting voor:
Fornuis met enkel oven en gas kookgedeelte

Fornuis: enkele oven en gas kookvlak

Wilt u een fornuis kopen met een enkele oven met een gas kookvlak (dus geen elektra !) aan de bovenzijde dan is de aansluitwaarde onder de 3,6 kW dan en kunt u deze gewoon op een normaal stopcontact aansluiten.

Houdt u er hierbij wel rekening mee dat u het fornuis hierbij niet tegelijkertijd met bijvoorbeeld een koffiemachine of vaatwasser kunt gebruiken i.v.m. de aansluitwaarde. Een aparte groep zou hierbij ons advies zijn.Fornuis met enkel oven en gas kookgedeelte

Fornuis: dubbele oven en gas kookvlak

Bij een dubbele oven geldt in 90% van de gevallen dat de elektrische aansluitwaarde boven de 3,7 kW ligt en u dus een 2-fasen aansluiting nodig heeft. Bij een 2-fasen aansluiting (dit is geen krachtstroom) worden in de meterkast twee losse fasen aan elkaar gekoppeld door middel van een automaat. Vervolgens wordt er vanuit deze meterkast een kabel getrokken naar de plaats waar het fornuis moet komen te staan. Hier wordt een perilex stopcontact (zie foto) gemonteerd.

Deze perilex stopcontact heeft 5 polen (simpel gezegd 'gaten') welke normaliter verdeeld worden in 1x aarde; 1x nul en 3x fase. Bij een 2-fasen aansluiting wordt deze echter verdeeld in 1x aarde, 2x nul en 2x fase. Op de kookplaat / fornuis wordt vervolgens een aansluitsnoer met een perilex stekker gemonteerd. Nu is het bij het installeren van de kookplaat / fornuis zaak dat de aarde, fase en nul van het stopcontact overeenkomen met de polen van de stekker. Dit dient dus gemeten te worden! U kunt dus niet het stopcontact aan laten leggen en vervolgens zelf de perilex stekker er maar gewoon in drukken. Ook bij deze laatste handeling (het installeren) dienst gemeten te worden.
Perilex stekker en stopcontact nodig voor het aansluiten van een inductie of keramische kookplaat / fornuis
Op de achterzijde van een fornuis bij de elektrische aansluiting en/of in de montage handleiding vindt u het elektrische aansluitschema. Bij de aansluiting van de perilex stekker van het fornuis in de perilex stopcontact moeten de fase, nul en aarde exact met elkaar overeenkomen.

De fase van de stekker van het fornuis dient dus geplaatst te worden op de fase van het perilex stopcontact. Dit geldt eveneens voor de aarde, de nul etc.

Uitzondering:
De merken Boretti (sommige modellen) en Lofra hebben als enige merk de mogelijkheid om een fornuis met dubbele oven (met gas kookvlak) op een standaard stopcontact aan te sluiten. Dit omdat ze de vermogens van de beide verwarmingselementen 'geknepen' hebben waardoor deze onder de 3,6 kW blijft.De installatie van een keramische of inductie fornuis vraagt om een 3-fasen aansluiting

Inductie of keramisch fornuis

Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep. U zult - als dit in uw meterkast al aanwezig is - waarschijnlijk ook al een perilex stopcontact in uw keuken hebben.

Voor een 3-fasen aansluiting geldt in de basis eigenlijk hetzelfde als bij een 2-fasen aansluiting, echter speelt de aansluitwaarde een nog belangrijkere rol. Dit houdt verband met het vermogen van de zekering van uw stopcontact.


Voorbeeld van een kracht kookgroep met de 3 fasen
Installatie door een erkend installateur
Op basis van het specialisme van deze aansluiting adviseren wij u dan ook om bij een 3-fasen aansluiting (zie foto voor het voorbeeld hoe dit er in een moderne meterkast ongeveer uit zou moeten zien) ALTIJD de aansluiting / installatie door een erkend installateur uit te laten voeren. Dit i.v.m. het vermogen waar u mee te maken heeft.

Tip:
Laat uw electriciën reeds voor aankoop / aanschaf van een keramische of inductie fornuis al kijken naar de meterkast. Dit om reeds vooral een financieel totaalplaatje te hebben van fornuis, aansluiting en eventuele aanpassing aan de meterkast en hiermee dus niet achteraf geconfronteerd te worden. Afhankelijk van de benodigde aansluitwaarde kan - naast een eenmalige kostenpost voor de installatie - soms ook het vastrecht van de netbeheerder stijgen.Uitleg over de installatie van een keramische of inductie kookplaat

Inductie of een keramische kookplaat

Bij allebei deze apparaten is de elektrische aansluiting een belangrijk aandachtspunt. Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kunt u dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heeft u over het algemeen te maken met een 2-fasen aansluiting. Vanaf een 5-pits en hoger geldt over het algemeen een 3-fasen aansluiting.

Belangrijk hierbij is echter om de aansluitwaarde (vermeld op de website bij het tabblad 'Specificaties) van de kookplaat te bekijken en het aansluitschema. Dit aansluitschema kunt u terugvinden in de gebruiksaanwijzing van het apparaat welke u bij ons op de website kunt vinden onder het tabblad ‘Downloads’.


Een aansluitschema van een keramische of inductie kookplaat is afgebeeld op de achterzijde
Als de keramische of inductie kookplaat een 2-fasen aansluiting blijkt te hebben dan geldt voor de aansluiting hetzelfde verhaal als bij een fornuis met dubbele oven. Meer informatie over de 3-fasen aansluiting - welke gelijk ligt aan de aansluiting voor een inductie of keramische fornuis - vindt u bij inductie of keramisch fornuis.

Uitzondering: Smart Inductie
Bosch - maar ook veel andere merken - hebben tegenwoordig Smart Induction. Dit is een inductie kookplaat waarbij de aansluitwaarde onder de 3,6 kW gehouden is. U kunt deze kookplaat dus aansluiten op een normale stopcontact (wederom advies voor een aparte groep).

Bij deze Smart Induction kookplaat wordt het vermogen elektronisch geregeld. Bij het gebruik van twee pitten kunt u deze beide op vol vermogen gebruiken, echter als u een derde of vierde pit inschakelt dan wordt het vermogen automatisch gereduceerd en zullen de drie of vier pitten dus minder vermogen hebben (en daarmee minder snel koken).Onjuiste aansluiting in meterkast

Wat als u niet over de juiste aansluiting in de meterkast beschikt?

Een electriciën kan u altijd voorzien van een prijsopgaaf voor de aanpassing in de meterkast. Het verkrijgen van een 2-fasen aansluiting is bij een moderne stoppenkast met automaten zonder veel aanpassingen goed uit te voeren. Er dient een nieuwe automaat voor een 2-fasen aansluiting geplaatst te worden; een nieuwe kabel van de meterkast naar de plaats van het fornuis getrokken te worden en deze dient op een perilex stopcontact aangesloten te worden.

Een 3-fasen (krachtstroom aansluiting) laten aanleggen is echter een stuk ingewikkelder en daarmee ook duurder. Afhankelijk van de huidige aansluiting dient hier in sommige gevallen de stroomleverancier bijgehaald te worden voor het verzorgen van een zwaardere aansluiting.

Ons advies is dan ook om altijd een electriciën te benaderen met de vraag u een offerte voor deze aansluiting te geven.

1-36 of 424