Geld besparen op gebruik van de droger

Artikel geplaatst op: 13-11-2018
Een droger is bijna onmisbaar voor grote huishoudens maar is verbruikt wel veel energie. Hoe kunt u toch de wasdroger, maar dan minimaal verbruik en dus minimale kosten? Uit Nibud onderzoek is naar voren gekomen dat een condensdroger of een afvoerdroger gemiddeld 1,20 euro per droogbeurt kost. Met de komst van de veel zuinigere warmtepomp droger is hierop meer dan de helft te besparen, maar nog niet elk huishouden beschikt over deze energiezuinige variant. Vandaar de vraag: Hoe kunt u besparen met uw huidige wasdroger?

Overzicht van de kosten van gebruik van een warmtepomp t.o.v. een condensdroger (Bron: Milieucentraal)Overzicht van de kosten van gebruik van een warmtepomp t.o.v. een condensdroger (Bron: Milieucentraal)


De eerste winst komt van de wasmachine

Hoe droger uw wasgoed uit de wasmachine komt, hoe minder lang het in de droger hoeft. Deze voor de hand liggende opmerking is - zeker als u veel wasgoed per week heeft te draaien - wel heel belangrijk. Een goede wasautomaat gebaseerd op uw situatie is van groot belang. Naast een grote trommel waar veel in kan is ook het toerental van de wasmachine belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine met met 1600 toeren centrifuge zodat - bij het wassen van bijvoorbeeld handdoeken e.d. - de eerste winst al behaald is voordat het wasgoed de wasdroger in gaat.

Onderhoud van de droger

Schone filters zorgen ervoor dat lucht beter gecirculeerd wordt in de droger. Tevens wordt warme vochtige lucht sneller omgezet in water. Het droogproces gaat hierdoor veel sneller, waardoor de wasdroger eerder klaar is. Niet gek dus dat u hiermee ook energie en dus kosten bespaard. In een overzicht hebben de we de belangrijkste punten voor onderhoud wasdroger op een rij gezet.

Automatisch programma

Bijna alle wasdroger hebben tegenwoordig automatische vochtmeting. Door middel van sensoren wordt op meerdere plekken van de trommel de vochtigheid continue gemeten. Wordt de vochtigheid behaald welke bij het gekozen programma behoord, dan wordt de wasdroger automatisch uitgeschakeld. Het is dus belangrijk om ook voor zo'n programma zoals kastdroog, mangeldroog, strijkdroog e.d. te kiezen. Als u kiest voor een tijdsgestuurd programma, dan gaat de droger de volle tijd afmaken en stopt vervolgens. Meestal is deze tijd echter veel te lang, waardoor onnodig energie verbruikt wordt.

Plaatsen van de droger

Regelmatig treffen we wasdrogers aan welke geplaatst zijn in onverwarmde ruimtes. Naast het feit dat u 's winters bij vorst hiermee op moet passen, is het ook niet raadzaam voor het energieverbruik. De wasdroger heeft meer energie nodig om te warmen en de warmte die vrij komt bij het gebruik van de wasdroger gaat 'verloren' in de onverwarmde ruimte.

Het assortiment van merken als Miele, Bosch, AEG, Siemens e.d. bestaat voor 95% al uit zuinige warmtepompdrogersHet assortiment van merken als Miele, Bosch, AEG, Siemens e.d. bestaat voor 95% al uit zuinige warmtepompdrogers


Stap over naar een warmtepompdroger bij vervanging

Indien u wasdroger defect is en u gaat kijken voor een nieuwe, dan is het verstandig u te verdiepen in een warmtepompdroger. Deze drogers kunnen - net als een condensdroger - ook overal in huis geplaatst worden, maar bieden als voordeel dat ze de helft van het energie van een oude condensdroger verbruiken. Kleefde voorheen de lange draaitijd als negatief label aan de warmtepompdroger, ook dit is inmiddels verdwenen. De nieuwste generatie is nog maar een fractie langzamer dan een condensdroger en is daarom een zeer interessant alternatief.

23 artikel(en)