Voorkom brand: onderhoud uw droger en reinig de filters

Artikel geplaatst op: 03-07-2017 | update datum: 05-10-2017
Voor goed onderhoud van uw droger is het schoonmaken van de filters belangrijk

Door de combinatie van stof, stroom en water blijft een wasdroger nog steeds een apparaat welke extra aandacht verdient in onderhoud.

Door na elke wasbeurt de pluizen van het grote filter (in de deur of in de binnenrand afhankelijk van het model) te verwijderen blijven de prestaties van de wasdroger. Maar ook de filters dienen regelmatig onderhouden te worden.

Hoe vaak doet u dit en wat is de beste manier om deze filters te reinigen?Meer informatie:
Video met uitleg over schoonmaken filters

In onderstaande video wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe u het filter dient te reinigen. Het is niet ingewikkeld, maar het is wel heel belangrijk dat dit op deze wijze uitgevoerd wordt. Het filter is namelijk pas schoon als u er echt doorheen kunt kijken. Het water moet dus optimaal door het filter heen kunnen stromen. Juist als u gebruik maakt van wasverzachter zult u merken dat het filter hiervoor echt gereinigd dient te worden. Wasverzachter zet zich in de droger namelijk af op de filters en geeft een dun film laagje op het filter. Daardoor kan het water niet goed door het filter heen stromen. Dus goed onderhoud van uw droger is niet alleen belangrijk om brandgevaar te voorkomen, maar ook om de prestaties van de droger op lange termijn te garanderen.
Condensdrogers

Een condensdroger heeft ten opzichte van een afvoerdroger te maken met een condensor. Deze condensor bevindt zich onderin de wasdroger (zie video hieronder) en bestaat uit allemaal stalen plaatjes waarop de warme vochtige lucht 'condenseert'. Daarmee wordt deze lucht dus omgezet naar water. Als de condensor vol stof zit zijn de plaatjes dus niet direct bereikbaar voor de vochtige lucht waardoor het proces van omzetten veel slechter verloopt. Goed schoonhouden van de condensor is bij een condensdroger dus van zeer groot belang.
Afvoerdroger

Een afvoerdroger in onderhoud eigenlijk de meest eenvoudige. Omdat alle warme vochtige lucht direct naar buiten toe weggeblazen wordt, bevinden er zich geen extra systemen voor het omzetten van deze lucht. Deze hoeven daardoor ook niet schoongemaakt of op een andere wijze onderhouden te worden. Het enige wat u bij een afvoerdroger dan ook kunt doen is de slang aan de achterzijde los te halen en deze slang samen met de uitgang naar buiten pluisvrij te maken.Algemeen onderhoud van een wasdroger

Voor alle modellen geldt dat bij een wasdroger het aanzuigen van frisse lucht en het wegblazen / omzetten van de vochtige warme lucht goed plaats moet kunnen vinden. Naast voldoende ventilatie is het daarom belangrijk om aan de buitenzijde van de droger ook eens de sleuven waar lucht in aan- en afgezogen wordt met een stofzuiger schoon te maken.Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.