Quooker - alles wat u moet weten

Artikel geplaatst op: 17-11-2023 | update datum: 22-02-2024
Steeds meer klanten kiezen voor een Quooker keukenkraan en juist daarom zijn er veel vragen die over dit product gesteld worden. En dan gaat het niet alleen maar om de voor- en nadelen van een Quooker, maar ook praktische zaken als energie besparing, aansluiting, elektra verbruik, onderhoud etc.

Veel gestelde vragen die u helpen met uw keuze voor een eventuele overstap naar Quooker, het uitzoeken van de juiste Quooker en het bepalen van de voordelen. Mocht u vragen missen in de lijst waar u graag het antwoord op zou willen hebben, stuur ons dan even een mail of bel ons. Wij beantwoorden dan allereerst uw vraag en zullen in een later stadium uw vraag ook in dit artikel meenemen.

Quooker - alle antwoorden op uw vragenAntwoorden op de meest gestelde vragen

Algemeen

Waarom zou ik een Quooker nemen?
Met een Quooker in huis heeft u sowieso altijd kokend water bij de hand, direct uit de kraan in de gewenste hoeveelheid. Dit is niet alleen makkelijk, maar bespaart ook veel tijd op een dag. Bovendien is het veilig en duurzaam. Daarnaast biedt de Quooker Combi en Combi+ ook de mogelijkheid om de warm water voorziening te verzorgen en kunt u met de CUBE zelfs invulling geven aan de wens voor gekoeld en bruisend water. Ook daarvoor geldt natuurlijk het gemak, maar zeker ook de besparing in tijd en energie. Kortom, een Quooker is echt een aanwinst voor uw keuken.


Wat is de gemiddelde levensduur van een Quooker kraan?
Onze ervaring is dat Quooker met afstand de beste kokend waterkraan in de markt is. Wij hebben in het verleden met meerdere merken gewerkt, maar helaas met wisselend resultaat. Onlangs zijn er wel een aantal nieuwe aanbieders op de markt gekomen waar wij geen ervaring mee hebben en dus geen mening over kunnen geven. Maar met Quooker hebben wij jarenlang ervaring en naast de kwaliteit is ook de service bij eventuele problemen zeer goed en coulant geregeld.


Energieverbruik

Is een Quooker zuiniger dan een waterkoker?
Dit ligt er natuurlijk aan hoe vaak u kokend water gebruikt op een dag. Als u bijvoorbeeld één of twee glazen thee op een dag drinkt en heel af en toe kokend water nodig heeft bij het koken is een waterkoker zuiniger op het gebied van energie. Maar bij meerdere keren per dag is een Quooker zeker zuiniger. En dan hebben we het nog niet het teveel aan water wat u gekookt heeft in de waterkoker. Het reservoir van een Quooker is zeer goed geïsoleerd en bewaart het water onder druk waardoor het totale verbruik van een heel jaar te vergelijkbaar is met het verbruik van een lamp van 10 watt die het hele jaar brandt. En dat is echt heel weinig…


Is een Quooker energiezuinig?
Doordat een Quooker is voorzien van een hoog-vacuüm isolatiemantel is het energieverlies slechts 10 Watt. Hiermee komt de totale energie-efficiënte voor de Quooker reservoirs op 36% uit en dit resulteert in een A label voor de Quooker COMBI(+) reservoirs in de categorie XXS. Een Quooker COMBI(+) verbruikt 511kWh per jaar als er getapt wordt volgens het door de verordening voorgeschreven tappatroon.
Het standby verbruik van een Quooker kokend water reservoir is €0,05 per dag, € 1,50 per maand en € 18,00 per jaar.. Een gemiddeld huishouden gebruikt 1000 liter kokend water per jaar. De kosten om dit aan de kook te brengen zijn met een Quooker zijn veel lager dan met de waterkoker of fluitketel.


Is een Quooker gevaarlijk?
Om een kort antwoord te geven, nee. De Quooker kraan heeft een kindvriendelijke bedieningsknop, een geïsoleerde kraanuitloop waardoor deze niet heet wordt van buiten als het kokende water door de kraan gaat en het kokende water komt niet als een massieve straal uit de kraan maar dit komt als een druppelvormige straal uit de kraan, dit hebben ze zo gemaakt zodat u op tijd de hand onder de kraan kunt terugtrekken waardoor brandwonden worden voorkomen. Gelukkig zit de Quooker kraan vast en kan deze niet omvallen zoals een waterkoker die op het aanrecht staat. Maar gevaar zit in een klein hoekje en het is nog steeds kokend water.


Installatie en techniek

Ik heb geen aparte groep meer in mijn keuken voor een Quooker. Kan ik dit op een andere manier oplossen?
Dit is zeker mogelijk. Quooker heeft een speciale energieverdeler ontwikkelt welke u de mogelijkheid biedt om de Quooker samen met bijvoorbeeld een vaatwasser op 1 groep te laten werken. Indien beide tegelijkertijd aanstaan en de vaatwasser vraagt veel vermogen voor bijvoorbeeld het opwarmen van het water, dan gaat de Quooker tijdelijk even minder stroom verbruiken. De Quooker gaat dan niet verwarmen, maar alleen de functie van de kraan voor het geven van water verzorgen. En zodra de vaatwasser klaar is met het verwarmen van het water start het Quooker zijn proces van bijverwarmen weer op.


Ik wil een Quooker. Kan ik mijn huidige keukenkraan hiervoor vervangen?
Ja, vaak is dit mogelijk. Het kraangat van veel kranen is 35 mm, net als bij de Quooker. Het enige wat u nodig heeft is dus een stroomvoorziening en ruimte in de keukenkast eronder om de Quooker kwijt te kunnen. En indien u nu al gebruik maakt van een close-in boiler is het helemaal mogelijk om de kraan en boiler te vervangen voor een Quooker set.


Kan ik de kranen van Quooker ook ergens bekijken?
Zeker, in onze winkel in Bussum hebben we een complete opstelling van alle kranen en kleuren opgesteld staan. Daar vind u ook de verschillende boilers en kunnen we u adviseren welke combinatie voor u het beste kan zijn. Verder vindt u bij ons in de winkel een werkende opstelling van de COMBI + CUBE met de zwarte Flex keukenkraan.


Is de nieuwe Front kraan al beschikbaar?
Zeker, zowel in onze winkel in Bussum als via onze webshop kunt u de Front keukenkraan vinden. In onze winkel vindt u de kraan ook opgesteld en kunnen we u naast het design laten zien ook de voordelen van deze nieuwe kraan uitleggen.


Hoeveel stopcontacten heb ik voor een Quooker?
Voor een normale PRO, COMBI of COMBI+ volstaat een enkel stopcontact met 230 Volt. Welke dient u rekening te houden met het vermogen welke nodig is. Indien u nu een boiler heeft kan deze aansluiting gebruikt worden, anders moet er gekeken worden naar een passende oplossing. De speciale energieverdeler vormt hierbij ook een handige uitkomst. Indien u kiest voor een CUBE (de module voor bruisend en gekoeld water) dan heeft u 2 stopcontacten nodig. Ook dan biedt de energieverdeler de ideale oplossing omdat hier speciaal een CUBE aansluiting in is opgenomen.


Heeft een Quooker een afvoer nodig?
In de kast bij het reservoir moet afvoer, aanvoer en elektra aanwezig zijn. Vaak zit er al een keukenkraan en is dus de aanvoer geen probleem. Indien u nu geen boiler heeft maar alleen een keukenkraan zal de afvoer verzorgt moeten worden, maar dit kan via het splitsen van de afvoer van de spoelbak. Het elektra verhaal is vaak lastiger. Indien u nu een boiler heeft kan deze aansluiting gebruikt worden, anders moet er gekeken worden naar een passende oplossing. De speciale energieverdeler van Quooker vormt hierbij ook een handige uitkomst.


Hoeveel ruimte heeft een Quooker nodig in een keukenkast?
De PRO3 is 152 mm breed en 412 mm. hoog. De Combi is 199 mm breed en 469 mm. hoog. Wilt daar de CUBE aan toevoegen houdt dan rekening met extra ruimte (extra naast het PRO3 en COMBI reservoir) van 223 mm breed, 340 mm diep en 500 mm hoog. Als de CO₂-cilinder wordt aangesloten is er 65 mm extra ruimte aan de zijkant van de CUBE nodig.

LET OP BIJ FLEX KEUKENKRAAN:
indien u kiest voor een Flex keukenkraan dan heeft u in uw keukenkast ruimte nodig om het gewicht van de flex constructie op en neer te kunnen laten. Ter hoogte van het kraangat moet er een hoogte van 30 cm. vrij zijn. Hier mag dus niet direct een afvoer onder zitten. Indien deze er wel zit dan komt het gewicht daar tegenaan waardoor de flex slang niet meer vanzelf naar binnen gaat.

1-36 of 117