Wijnen worden vaak te koud gedronken

Artikel geplaatst op: 14-03-2024 | update datum: 14-03-2024
Wijnliefhebbers zullen het vast herkennen: je bent op een feest of in een restaurant en de witte wijn wordt ijskoud geserveerd. Of nog erger, de rode wijn staat gewoon in de koelkast en wordt daardoor veel te koud geschonken. Het resultaat? De wijn verliest zijn smaak en karakter.

De juiste temperatuur is één van de belangrijkste factoren bij het serveren van wijn


De juiste temperatuur is essentieel

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur is van groot belang om optimaal van de smaak te kunnen genieten. Zowel bij witte als rode wijn speelt de temperatuur een cruciale rol.

Witte wijn: niet overdrijven met koelen

Voor witte wijn geldt over het algemeen dat deze te koud wordt geserveerd. Veel mensen zetten hun witte wijn rechtstreeks in een ijsemmer of plaatsen deze in de gewone koelkast. Hierdoor wordt de temperatuur vaak te laag, waardoor de wijn zijn smaak verliest.

Om optimaal van witte wijn te kunnen genieten, is het belangrijk om deze op de juiste temperatuur te serveren. Voor de meeste witte wijnen geldt een ideale serveertemperatuur tussen de 9 en 12 graden Celsius. Het is aan te raden om de fles kort voor het serveren uit de koeling te halen en even te laten acclimatiseren op kamertemperatuur. Zo komen de aroma's en smaken van de wijn beter tot hun recht.

Witte en rode wijn wordt vaak veel te koud gedronken


Rode wijn: geen koude koeling

Voor rode wijn geldt dat deze vaak te koud wordt geschonken, zeker als deze rechtstreeks uit de koelkast komt. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat rode wijn zijn complexe smaak en tannines verliest.

Om rode wijn op de juiste temperatuur te serveren, is het belangrijk om deze iets gekoeld te bewaren. De ideale temperatuur voor rode wijn ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. Door de fles voor het serveren even uit de koeling te halen en op kamertemperatuur te laten komen, krijgt de wijn de kans om zijn volle smaakpalet te tonen.

Oplossing: wijnklimaatkasten

Het probleem van te koud geserveerde wijn kan eenvoudig worden opgelost met behulp van een wijnklimaatkast. Deze speciale kasten stellen je in staat om de perfecte temperatuur in te stellen voor elke wijnsoort. Of je nu een frisse Chardonnay of een krachtige Cabernet Sauvignon wilt serveren, met een wijnklimaatkast heb je altijd de juiste temperatuur binnen handbereik.

Een wijnklimaatkast is de oplossing voor het direct kunnen serveren van wijn op de juiste temperatuur


Perfecte temperatuur voor elke wijn

Een wijnklimaatkast biedt verschillende temperatuurzones, zodat je zowel witte als rode wijn op de ideale temperatuur kunt bewaren en serveren. Zo behoudt elke wijn zijn optimale smaak en karakter.

Met een wijnklimaatkast hoef je niet langer je witte wijn in de gewone koelkast te plaatsen of je rode wijn op kamertemperatuur te laten komen. Je hebt de volledige controle over de temperatuur en kunt elke fles wijn serveren zoals het hoort.

Conclusie

Het op de juiste temperatuur serveren van zowel witte als rode wijn is essentieel om optimaal van de smaak te kunnen genieten. Helaas worden wijnen vaak te koud geserveerd, waardoor ze hun karakter verliezen. Met een wijnklimaatkast van bijvoorbeeld Liebherr of Boretti heb je de perfecte oplossing in huis. Hiermee kun je elke wijn op de ideale temperatuur bewaren en serveren, zonder concessies te doen aan de smaakbeleving. Proost!

1-36 of 46