2e Pinksterdag gesloten
Klant waardering: 4,6 / 5

Oplossing voor de vieze geur in uw koelkast

Artikel geplaatst op: 01-06-2021 | update datum: 12-06-2021
Regelmatig ontvangen wij van klanten vragen over stank in de koelkast. Waar komt deze vieze geur vandaan? En hoe kan ik ervoor zorgen dat deze stand verdwijnt? Om deze vragen te kunnen beantwoorden en om in de toekomst deze stand te voorkomen is het allereerst goed te weten waar deze stanklucht door ontstaat.

De oorzaak van de geurtjes in de koelkast ligt in aanwezigheid van bacteriën. Door bacteriegroei in de koelkast - veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken / knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d. - ontstaat deze vieze geur en is het tijd voor grondige reiniging. Naast een schoonmaakbeurt is het belangrijk om de oorzaak zoals bedorven voedsel, knoeien, vlekken, kapotte verpakkingen e.d. te voorkomen .

Oplossing voor de vieze geur in uw koelkast Oplossing voor de vieze geur in uw koelkast


Zo lost u de stank op

Stap 1:
Maak de koelkast helemaal leeg zodat de koelkast grondig schoongemaakt kan worden.

Stap 2:
Bacteriën kunt u het beste schoonmaken met azijn verdund in water (verhouding warm water t.o.v. azijn: 3 staat tot 1). Normaal ontraden wij het reinigen met verdund azijn omdat het zuur het kunststof aan kan tasten. In geval van bacteriegroei is dit echter de beste reinigingsmethode.

Stap 3:
Reinig met deze oplossing ook alle onderdelen zoals deurvakken in de binnendeur, flessenrekken, glazen draagplateaus e.d.

Stap 4:
Maak de hele binnenkant van de koelkast vervolgens droog. Controleer direct ook even het afvoergootje aan de achterzijde van de koelkast. Indien deze vervuild of verstopt zit kunt u deze het beste met een wattenstaafje doorprikken.

Stap 5:
Als alles klaar zet kunt u de koelkast weer inruimen. Belangrijk hierbij is om ook de flessen, verpakkingen e.d. welke u terugzet even af te nemen met het verdunde azijn. De bacteriën kunnen zich namelijk ook daarop zijn gaan vestigen. Door ook dit te reinigen voorkomt u dat de vieze geur na enkele dagen weer terugkomt.

Als u alle stappen heeft opgevolgd is de vieze geur als het goed is verdwenen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou tot slot de oorzaak nog in het dooiwater opvangbakje kunnen zitten. Dit bakje bevindt zich aan de achterzijde van de koelkast boven de compressor (zwarte pot). In dit bakje komt het dooiwater uit de koelkast terecht, welke vervolgens weer verdampt door de warmte van de compressor. Probeer dit bakje goed te reinigen of - indien dit niet lukt - bestel een vervangend bakje.

Hoe voorkom ik een stinkende koelkast in de toekomst?

Tip 1:
Verpakkingen moeten goed afgesloten worden. Daarmee voorkomt u bacteriegroei.

Tip 2:
Wilt u een product ontdooien in de koelkast? Plaats deze dan op een bord of in een kom. Als u het product direct op de glasplaat laat ontdooien ontstaat er ontdooiwater. Dit geeft weer bacteriegroei.

Tip 3:
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.

Tip 4:
Gaat u op vakantie of voor langere tijd weg? Zet de koelkast niet uit, maar op de laagste stand. Sommige koelkast hebben zelfs een speciale vakantie stand voor deze situaties. Indien u toch besluit de koelkast uit te zetten, laat dan de deur een klein stukje open staan.

Tip 5:
Als laatste misschien een voor de hand liggende tip, maar toch één die veel kan voorkomen: maak met regelmaat uw koelkast schoon.


Bron: Liebherr Nederland

1-36 of 428