Tips bij plaatsing fornuis: elektra en mantelkoeling

Artikel geplaatst op: 21-10-2021 | update datum: 08-01-2022
Het plaatsen en aansluiten van een fornuis in een keuken is op zich niet zo heel ingewikkeld. Toch zijn er wel een paar items welke enige aandacht vereisen en waar u dus rekening mee dient te houden. Deze aandachtspunten betreft enerzijds de plaatsing zelf en anderzijds de benodigde (elektra) aansluiting. Onderstaand meer uitleg over deze aspecten.

Waar op letten bij plaatsen van een fornuis in de keuken?
Waar op letten bij plaatsen van een fornuis in de keuken?


Elektrische aansluiting

Bij plaatsing van een gasfornuis (=fornuis met een gas kookgedeelte) en een enkele elektrische oven heeft u over het algemeen geen probleem. Als de aansluitwaarde van het fornuis onder de 3,6 kW blijft kunt u - bij een standaard meterkast aansluiting - het fornuis gewoon op een standaard stopcontact aansluiten. Enige aandacht is pas vereist is een van onderstaande gevallen:
  • een fornuis met een elektrisch kookgedeelte in plaats van gas kookgedeelte of een combinatie van een van deze
  • een fornuis met dubbele oven in plaats van enkele oven
In bovenstaande situaties zult u vaststellen dat de elektrische aansluitwaarde hoger is dan 3,6 kW. In deze gevallen is er sprake van een meerfasen aansluiting welke u nodig heeft om het fornuis aan te sluiten. Verstandig hierbij is om - zeker omdat het gaat om zwaardere elektrische aansluitingen - even een controle in de meterkast te laten plaatsvinden, zodat u zeker weet dat u de benodigde elektrische aansluiting hiervoor heeft. Mocht u deze aansluiting niet hebben, dan zou u direct een prijsopgaaf kunnen opvragen voor de aanleg hiervan.

Bij de keuze voor een keramisch of inductie fornuis is de aansluitwaarde nog veel hoger en is een krachtstroom aansluiting nodig. Hierbij kan het soms nodig zijn dat de hoofdzekering in de meterkast aangepast dient te worden. Lees hierbij ook onze toelichting meerfasen aansluiting bij fornuizen of kookplaten met hogere aansluitwaarde

Geforceerde mantelkoeling

Een ander belangrijk aspect betreft de plaatsing zelf. Als u een fornuis strak tussen twee keukenkasten of in een kookeiland wenst te plaatsen, is het belangrijk om te onderzoeken of dit technisch gezien met het fornuis ook mogelijk is. Bij gebruik van de oven worden normaliter de beide zijden van het fornuis, heet wat schade aan de keuken kan veroorzaken.

Luxere fornuizen van merken als Smeg, Boretti, Steel, Falcon, Stoves e.d. beschikken standaard over de functie 'Geforceerde mantelkoeling', maar ook bij andere merken komt dit steeds meer naar voren. Als u het fornuis vrij zet is dit niet van belangrijk, maar dus wel als u deze strak tussen keukenkasten wenst te plaatsen.

21 artikel(en)