Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen?

Artikel geplaatst op: 30-10-2023 | update datum: 30-10-2023
Je kent het vast wel. Het grote schap koffiebonen in de supermarkt, koffiespeciaalzaak of online. De keus is reus echter welke verschillen zitten er in de koffiebonen en welke moet je kiezen?

Verschil Robusta en Arabica koffiebonen


Een koffieboon wordt als erg gemakkelijk gezien echter kan niet elke koffieboon geconsumeerd worden. In totaal zijn er tot wel 60 soorten koffie. Van de 60 zijn er 2 geschikt voor consumptie, dit zijn de bessen van de Arabica en Robusta plant. Beide zijn koffiebonen terwijl er een groot verschil zit in de smaak tussen beide koffiebonen.

Waar komen de Arabica koffiebonen vandaan en waar komen de Robusta koffiebonen vandaan? Wat maakt de verschillen tussen de koffiebonen? We vertellen je er graag meer over in deze blog!

ARABICA KOFFIE

De Arabica koffieboon van de coffea arabica plant is wereldwijd de meest gedronken koffie. Je kan de Arabica koffie herkennen aan zijn verfijnde smaak met een zacht zoete toon. Door de drinker wordt hij vaak als zoet of zuur bestempeld. Wanneer men een pure Arabica koffie drinkt wordt deze vaak als lekker ervaren door zijn verfijnde smaak. De Arabica boon heeft in vergelijking met de Robusta en lager Cafeïne gehalte, dit door zijn afkomst.

ROBUSTA KOFFIE

Waar de Arabica koffie een zachte smaak heeft, heeft de Robusta koffie juist een stevige en krachtige smaak. Dit komt doordat de Robusta bonen op lagere hoogte groeien. Koffie die 100% Robusta is, komt eigenlijk zelden voor. Wel wordt de Robusta koffie vaak in melanges gebruikt. De Robusta koffie kan in deze melanges net iets meer pit en bitterheid verzorgen.

Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen?


VERSCHILLEN IN HOOGTES VAN GROEIEN

Hoe hoger je in de lucht komt, des te meer moeite hebben insecten en virussen om te overleven. Dit komt door de lagere zuurstofgraad. Van dit voordeel maken de planten ook gebruik en anticiperen hierop.

Het grote verschil tussen de Robusta koffieboon en de Arabica koffieboon komt voort uit de hoogte waarop deze groeien. De Cafea Arabica plant groeit vanaf een hoogte van 600 meter. De hogere kwaliteit Arabica koffiebonen komen van gemiddeld 1500 meter hoogte.

Een koffieplant beschermd zichzelf tegen insecten en virussen door cafeïne aan te maken. Zoals eerder uitgelegd hoeft een plant op hogere hoogte zichzelf minder goed te beschermen tegen insecten en virussen dan een plant die lager gelegen groeit. Zo heeft de Robusta koffieboon tot wel het dubbele cafeïne gehalte dan de Arabica koffieboon.

AFKOMST KOFFIE

Aangezien de robusta plant gemakkelijk op lagere hoogte en verschillende klimaten kan groeien, komt deze voornamelijk uit Zuid-America. De Arabica koffieboon komt voornamelijk uit de hoger gelegen gebieden in Midden-Afrika en Azië.Veel gestelde vragen over koffiebonen

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffie?

- Arabica koffie is meestal van hogere kwaliteit door zijn verfijnde smaak
- De prijs van de Robusta koffieboon is lager dan voor de Arabica koffieboon
- De Robusta koffieboon bevat tot wel 2 keer zoveel cafeïne als de Arabica koffieboon
- De Robusta koffieboon heeft minder vereisten voor groeiomstandigheden dan de Arabica koffieboon
- De oogst van een Cafea Arabica plant is lager dan van een Robusta plant.


Wat zijn de eigenschappen van Arabica koffiebonen?

- Smaak: Zoet en fris
- Vorm: Ovaal en groot
- Cafeïne: Laag
- Prijs: Hoger segment
- Herkomst: Hogere gebieden, rond evenaar


Wat zijn de eigenschappen van de Robusta koffiebonen?

- Smaak: Stevig en bitter
- Vorm: Rond en kleiner
- Cafeïne: Hoog
- Prijs: lager segment
- Herkomst: Lagere gebieden, rond evenaar


Wat is beter: Robusta of Arabica koffie?
Arabica koffie is doorgaans van betere kwaliteit. Waar Arabica koffiebonen op hoogte groeien hoeven deze bonen zich minder te beschermen tegen de omgeving. Tevens is op hoogte de zuurstofgraad lager wat de koffieboon ten goede komt.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.