Tips van Consumentenbond voor schoner en zuiniger wassen

Artikel geplaatst op: 01-05-2016
In elk huishouden is wel een wasmachine aanwezig. Maar niet iedereen weet bijvoorbeeld dat kleren het beste kreukvrij blijven als je met een lager toerental centrifugeert. Ook weten maar weinig mensen dat je met een verkort wasprogramma nauwelijks energie en water bespaart! Het meest bespaar je aan energie en water door met een maximaal gevulde trommel op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen.

Tips van Consumentenbond

Wassen met een volle trommel

Uit eigen onderzoek is gebleken dat consumenten bijna nooit hun wasmachine tot de maximale capaciteit vullen. Bij de katoenwas wordt de wasmachine gemiddeld maar voor 80% gevuld. Maar hoe schoon wassen wasmachines eigenlijk bij een gedeeltelijk gevulde wastrommel? En wat zijn de gevolgen voor het water- en stroomverbruik wanneer je wast met een gedeeltelijk gevulde wastrommel? De Consumentenbond onderzocht bij wasmachines met een maximale wascapaciteit van 5, 6, 7 en 8 kg hoeveel water en stroom ze verbruiken bij een katoenwas van 40 °C met een volledig en met een gedeeltelijk gevulde trommel. Uit deze test naar de beste wasmachine op het gebied van zuinig en schoon wassen zijn veel interessante resultaten naar voren gekomen. De meest opvallende zijn:

- Hoe voller de trommel van de wasmachine, des te minder stroom er per kilo was wordt verbruikt.
- Ook het waterverbruik is lager per kilo was wanneer de vulcapaciteit van een trommel volledig wordt benut.
- Hoe voller de trommel, hoe schoner de was uit de wasmachine komt.


Tips voor beter onderhoud van uw wasmachine

Goed en regelmatig onderhoud van uw wasmachine is belangrijk. Dit zorgt niet alleen voor een langere levensduur van uw wasmachine, maar ook voor een schonere was. Draai bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een wasprogramma op 90ºC of het gebruik van een speciale machine reiniger? Dit gaat schimmelvorming in de trommel  tegen waardoor vervelende vlekken in de was worden voorkomen. Voor meer interessante(koop) tips ga naar Dossier wasmachines op Consumentenbond.nl.

2 artikel(en)