Onderhoud wasmachine: tips voor schoonmaken en reinigen

Veel vragen in de winkel gaan over een wasmachine die stinkt, wasgoed wat niet goed schoon wordt e.d. Veel van deze 'klachten' zijn terug te leiden naar het goed onderhoud van de wasmachine. In dit artikel enkele tips en uitleg hoe u stank van uw wasmachine kunt voorkomen.

Onderhoud wasmachine: tips voor schoonmaken en reinigen filter
Onderhoud wasmachine: tips voor schoonmaken en reinigen filter


Wat is de reden van stank en niet schoon wasgoed?

Veel van de problemen bij de wasmachine komen voort uit vetluis. Doordat er tegenwoordig op veel lagere temperaturen gewassen wordt dan in het verleden is wasmiddel nog meer geconcentreerd. Tot nu allemaal zeer positief voor het milieu aangezien er minder wasmiddel gebruikt hoeft te worden en er minder energie nodig is om het water op te warmen.

Echter aan dit verhaal zit ook een keerzijde. Doordat wasmiddel veel sterker geworden is en er niet op hogere temperaturen gewassen wordt 'hecht' het wasmiddel zich in de zeepbak en de binnenzijde van slangen e.d. Dit geeft op den duur stank en - bij de laatste koude spoelbeurt - is het mogelijk dat oude zeepresten meekomen en uw net gewassen wasgoed vervuilen.

Het pluizenfilter bij een MIELE wasmachine bevindt zich linksonder
Het pluizenfilter bij een Miele wasmachine bevindt zich linksonder


Schoonmaken van uw wasmachine

Om vuil wasgoed en stank te voorkomen is het dus belangrijk uw wasmachine schoon te houden. Dit kan vrij simpel indien u dit gewoon in uw maandelijkse ritme meeneemt.

Bijgaand de aandachtspunten:

1. zeeplade reinigen
haal bij gebruik van de zeep middel lade deze 1x per maand eruit en reinig deze grondig met een sopje. Kijk hierbij ook naar de ruimte waar de zeepmiddel lade normaliter ingeschoven zit. Reinig ook deze ruimte gronden.


2. pluizenfilter schoonmaken
reinig 1 a 2 keer per jaar het pluizenfilter onderin de wasmachine. Deze kan zich - afhankelijk van het merk - rechtsonder of linksonder bevinden. Verwijder het klepje voor het filter, tap de machine af door middel van het aftapslangetje (hier komt veel water uit dus zorg voor een afwasbak of zo) en verwijder voorzichtig het pluizenfilter (LET OP: er kan restwater uitkomen). Deze dient u naar links te draaien en kan de eerste keer best zwaar gaan. Nadat u het pluizenfilter eruit gehaald heeft kunt u deze reinigen. Belangrijk vervolgens is om ook de ruimte zelf te reinigen en te controleren of u het schoepradje achterin de ruimte met u vinger rond kunt draaien. Muntstukken, paperclips e.d. bevinden zich vaak op deze plek.3. Op 90 graden wassen
Afhankelijk van het aantal wasbeurten adviseren wij u om elke maand of eens in de twee maanden een programma op 90 / 95 graden te draaien. Op deze temperatuur reinigt de wasmachine zichzelf en worden achterstallige zeepresten schoon gespoeld. Desgewenst is het mogelijk om dit te combineren met machinereiniger voor zeer grondige reiniging.

Tips

Als laatste nog een paar interessante tips voor dagelijks gebruik:
- droog na afloop van het wasprogramma de onderzijde van de manchet (grijze rubberen rand) even uit. Zo voorkomt u dat het manchet vervuild raakt.
- laat na afloop van het programma de deur altijd openstaan. Deze dus niet afsluiten, aangezien de machine dan niet kan ventileren.
- vloeibare wasmiddel lost beter op dan waspoeder. Daarentegen zorgt waspoeder bij de witte was weer voor een beter wasresultaat. Het is dan ook te adviseren om gekleurd wasgoed met vloeibaar wasmiddel te reinigen en witte wasgoed met waspoeder.
- het klinkt voor de hand liggend maar het is heel belangrijk: zorg voor de juiste dosering van het wasmiddel. Bij overdosering kan niet al het wasmiddel opgelost worden. Hierdoor blijven wasmiddelresten achter welke zorgen voor vetluis.

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.