HELP ! Mijn nieuwe vaatwasser droogt niet goed

Artikel geplaatst op: 03-05-2021 | update datum: 05-05-2021
Bij aankoop van een nieuwe vaatwasser zijn aspecten als een laag waterverbruik, energie zuinig e.d. zeer belangrijk. Echter hebben deze aspecten ook een keerzijde welke in de praktijk pas aan de orde komen. In dit artikel hopen wij u hierin de bevestiging te geven en enkele tips ter verbetering.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw vaatwasser beter droogt?
Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw vaatwasser beter droogt?


Mijn nieuwe vaatwasser droogt minder goed

Een veel gehoord probleem na aanschaf van een nieuwe vaatwasser is het droogresultaat. Nieuwe vaatwassers drogen over het algemeen door middel van een hele andere techniek (niet meer het ouderwetse turbo drogen met een ventilator), waardoor een aanzienlijke energiebesparing behaald wordt. Echter is deze nieuwe droogtechniek veel gevoeliger.


Wat kan ik hieraan doen?

Met een aantal slimme punten is het droogresultaat van uw nieuwe vaatwasser aanzienlijk te verbeteren:


Glasspoelmiddel
Tegenwoordig gebruikt iedereen 3-in-1 / 4-in-1 tabletten e.d. Hierin zit glans en zout reeds verwerkt. Voor een goede droging is het echter belangrijk dat er op het juiste moment een druppeltje glans vrij komt. Bij de all-in-one tabletten zit er een smeltlaag om de glans middel heen welke bij de hoge temperaturen tijdens het drogen op het juiste moment vrij zou moeten komen. U voelt de opmerking al aankomen: deze druppel komt lang niet altijd op het juiste moment vrij waardoor het droogproces niet optimaal uitgevoerd wordt.


Door simpelweg handmatig glans spoelmiddel in het daarvoor geschikte reservoir te plaatsen en deze op een lage stand af te stellen (stand 1 of 2) bent u echter wel verzekerd van een optimaal droogproces m.b.t. de glansspoelmiddel. Een flesje glansspoelmiddel kost slechts 1 of 2 euro en bij normaal gebruik kunt u hier bijna een half jaar mee doen.


Deur van de vaatwasser niet direct openen
Indien het programma van de vaatwasser ten einde is kunt u het beste de deur van de vaatwasser nog even dicht laten. Het droogproces gaat aan het einde van het programma nog even verder, wat het uiteindelijke resultaat wederom ten goede komt.

Extra droog
Als laatste verbeterpunt heeft u de mogelijkheid om de functie 'extra droog' in te stellen. Kijkt u even in de gebruiksaanwijzing hoe u deze precies dient te activeren. Met behulp van deze functie wordt het droogproces verlengd wat wederom het eindresultaat ten goede komt.


De programma's duren veel langer

Ondanks het lagere water en energieverbruik dient uw nieuwe vaatwasser wel een afwasresultaat A te behalen voor de reiniging van de vaat. Dat is immers de basis reden waarom u een vaatwasser heeft aangeschaft.

Verbeter het droogresultaat van de vaatwasser met de 'Extra droog' functie
Verbeter het droogresultaat van de vaatwasser met de Extra droog functie


Door het water meerdere malen te 'hergebruiken' wordt uiteindelijk het gewenste afwasresultaat A behaald. Echter betekent dit in de praktijk dat de programmaduur aanzienlijk langer is dan bij uw 'oude vaatwasser'. Houdt u hier dus rekening mee.

Diverse vaatwassers zijn gelukkig uitgevoerd met een optie 'VarioSpeed' (of een andere term die op hetzelfde neerkomt). Dit is een snel programma waarbij iets meer water en energie verbruikt wordt maar zodoende - met behoudt van resultaat - de wastijd met ruim 50% teruggebracht kan worden. Een ideaal programma voor verjaardagen e.d. waarbij u snel wenst te beschikken over schone vaat.

1 artikel(en)