Wat is lekkere koffie?

Artikel geplaatst op: 01-11-2023 | update datum: 01-11-2023
Lekkere koffie is een vraag die we niet voor iedereen hetzelfde kunnen beantwoorden. Zo kan persoon 1 Senseo koffie erg lekker vinden en kan persoon 2 juist verse koffiebonen erg lekker vindt. Het belangrijkste is echter dat jij de koffie vindt die bij jouw past. Zodoende hebben we een stukje geschiedenis op een rijtje gezet en hoe de koffiebonen, maar ook de apparaten, zich hebben aangepast naar de smaak zoals we koffie nu op werk, thuis of in een restaurant drinken.

Wat is lekkere koffie?


Meer weten over goede en lekkere koffie:


Wat is koffie?

Koffie zie je overal en is in sommige gevallen zelfs het enige aangeboden drankje samen met thee. Of je nu op kantoor, thuis of onderweg bent, koffie is niet meer weg te denken.

Koffie komt van de koffie plant. Aan deze plant groeit het koffie zaadje welke volgroeid gebruikt wordt voor jouw kopje koffie. Deze planten groeien rondom de evenaar.

Tegenwoordig de dag zijn er veel verschillende soorten koffie welke zowel warm als koud gedronken kunnen, denk hierbij een een espresso, latte machiato of een cappuccino.Lekkere koffie op elk moment van de dag

Geschiedenis van koffie

De koffieboon werd ontdekt rond de 10e eeuw ontdekt in Ethiopie. De koffieboon verspreidde zich vervolgens rond de 15e eeuw naar Jemen waarna een eeuw later dit zich verder verspreidde naar onder andere Egypte en Turkije.

Koffie werd ondertussen niet alleen meer thuis gedronken maar ook in koffiehuizen. In deze koffiehuizen werden spelletjes gespeeld, verhalen en meningen gedeeld en vonden er optredens plaats. Doordat jaarlijks veel mensen de stad Mekka bezochten verspreidde het nieuws zich over de wereld.

In 1615 opende zich het eerste koffiehuis in Venetië waarop daarna veel andere grote steden in landen als Duitsland, Frankrijk en ook Nederland volgde.

In 1663 volgde Nederland en opende het eerste grote koffiehuis zich in Amsterdam, waarop een jaar later Den Haag volgde met zijn eerste grote koffiehuis. De vraag naar koffie nam steeds verder toe.Een goede koffieboon is van belang voor je kop koffie

De koffie kwaliteit van je kop koffie wordt mede door de koffieboon bepaald. Echter zit achter deze boon meerdere factoren die meespelen. Wanneer een pit van het land komt wordt deze direct door de boer klaargemaakt om naar de brander te gaan. Het belangrijkste hierbij is dat de pitten precies op het juiste moment geplukt worden.

Aan de pitten wordt vervolgens een kwaliteit kaartje gehangen waarna deze naar de brander gaan. De brander ontwikkeld voor elke bonen oogst een eigen branders profiel waarna de bonen volgens het profiel gebrand worden. Wanneer de bonen gebrand zijn komen deze in de winkel terecht.

Wat jij een goede boon vindt is echter compleet verschillend. Een donkere boon welke in de supermarkt ligt wordt zodoende vaak als een minder goede boon gezien. Dit heeft te maken met het feit dat een minder rijpe pit of minder goede pit de smaak verborgen kan worden. Zodoende hoeft de donkerste boon niet de lekkerste te zijn en kan juist een minder donkere boon een lekkerdere boon zijn. Wil je meer weten over koffiebonen? Bekijk dan ook eens onze koffiebonen blog!Goede koffiebonen vormen de basis van lekkere koffie

Welk effect heeft een boer op een koffieboon?

Koffieboeren vinden we in warme landen welke veelal zuidelijk liggen. Er zijn in al deze landen veel verschillende manieren van het verbouwen van de pitten tot deze naar een koffieboon kunnen gaan.

De meest populaire manier van koffie verbouwen is aan een boom. Het boontje zoals de boer deze aflevert is het allerbelangrijkste voor een goede koffieboon. Zoals een koffiebrander in Keuringsdienst van Waarde aangaf ‘een goed boontje kan je alleen maar slechter maken. Het allerbelangrijkste is dan ook het boontje’.Hoe heeft de brander effect op de bonen?

Wanneer de bes bij de brander terecht komt, gaat de brander een juist profiel voor de boon bepalen. Bij kleine branders wordt er op basis van de bes een profiel gecreëerd welke door de brander wordt toegepast in de ovens. Dit profiel bestaat uit een combinatie van hitte, tijd en lucht invoer.

Wanneer de temperatuur hoger gezet wordt en een langer in de oven zit wordt de boon steeds donkerder en krijgt deze een een andere smaak. Een kleine brander zal op elke koffie lading een eigen profiel geven. Dit omdat elke boon anders reageert in de oven. De meeste grote branders branden elke boon volgens eenzelfde profiel naar een smaak die de verkoper wenst.

Een bes zoals deze van de brander komt wordt dan ook niet geadviseerd deze te proeven of te drinken. Dit omdat bij het branden o.a. suikers worden omgezet en de boon hierna pas klaar is om te drinken. Een bes zal grasachtig proeven.Welk effect heeft een koffieapparaat op de smaak van mijn koffie?

Er zijn op dit moment veel verschillende soorten apparaten op de markt. Belangrijk bij een koffie apparaat zijn de maalschijven en de druk waarmee de koffie uit door het apparaat geperst wordt.

Bij een piston apparaat zijn het malen en het koffie persen afgescheiden van elkaar. Bij een automatische koffiemachine zijn deze onderdelen gecombineerd. Het is daarnaast van belang dat de het water wat door de gemalen koffie gedrukt wordt niet te warm, maar ook zeker niet te koud is. Wanneer het water te warm wordt verbrandt dit de gemalen koffie. Wanneer het water niet warm genoeg is, zal de koffie ook minder van smaak zijn.

Een combinatie van bovengenoemde onderdelen geeft jouw koffie een perfecte smaak. Zodoende adviseren wij dan ook om een juiste boon zoals onze koffie bonen te combineren met een juiste machine die aan jouw behoefte voldoet en een koffie biedt welke voldoet aan jouw smaak.

1-36 of 74