Een nieuwe keuken

 

Laat ik beginnen met mij even voor te stellen. Ik ben verkoper bij De Schouw Witgoed en heb zodoende goede kennis van keukenapparatuur en de markt. Omdat onze huidige keuken 27 jaar oud is, wordt het hoognodig deze te vervangen. De uitdaging hierbij is om – zoals elke Nederlander dat wenst – een zo goed mogelijke keuken voor een zo’n scherp mogelijke prijs te verkrijgen.

 

Aanpak keuken

Er zijn natuurlijk een aantal zaken die belangrijk zijn. Zo mag ik dan over kennis van apparatuur beschikken, echte kennis van keukens heb ik niet. Wat is er momenteel te koop? Welk design spreekt ons aan en hoe zal dat weer staan in onze ruimte?

Omdat we natuurlijk al langere tijd met dit idee rondlopen hebben we reeds diverse dingen bekeken. Steeds als we in bijvoorbeeld een wooncentrum of zo waren brachten we nu ook een bezoek aan de keukenafdeling. Hiermee werd langzamerhand een beeld gevormd wat momenteel de trend is. Tevens was het interessant om te zien dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Veel keukens worden tegenwoordig bijvoorbeeld uitgevoerd met alleen maar onderkasten hetgeen een ruimtelijk effect geeft. Voor ons persoonlijk zou dit niet praktisch zijn en wij hadden dan ook meer met een-deurs keukens waar de ladesystemen en opbergmogelijkheden achter verwerkt zitten. Dit geeft veel rust voor het oog. In dit stadium hebben we nog niet echt gekeken naar de kosten, maar dat vorm zo direct natuurlijk een belangrijk uitgangspunt. Er zijn echter meer wegen die naar Rome leidden dus wie weet hoe we uiteindelijk invulling kunnen geven aan onze droomkeuken.

 

Aanpak apparatuur

De keuze voor de apparatuur is voor mij natuurlijk niet zo lastig, aangezien ik daar veel meer in thuis ben. Echter blijft het wel afwegingen maken: ga ik voor bijvoorbeeld voor een 90 centimeter breed fornuis of kies ik voor een inbouw kookplaat met daaronder een inbouw oven? Een fornuis is voordeliger, biedt meer ruimte en heeft als voordeel dat je geen keukenkast hoeft te kopen. Inbouwapparatuur vind ik persoonlijk weer meer rust in de keuken geven. Omdat ik van mening ben dat de apparatuur in de keuken bepalend moet zijn hebben we besloten beide opties in deze op een rij te zetten. De keuze voor de overige apparatuur zal vervolgens deels afhangen van deze keuze, aangezien ik al het apparatuur welke in het zicht komt van hetzelfde merk wil hebben. De koelkast en vaatwasser zouden dan misschien van een ander merk worden.

 

Weer een stap verder

Het is nu weer een week later en we zijn weer enkele stappen verder. Op basis van een tip van een collega zijn we gaan kijken naar de mogelijkheid van apart aanschaffen van keukenkasten, blad en apparatuur. Hij gaf als tip mee dat de basis kasten van de Ikea keuken heel erg goed in kwaliteit zijn. Zeker ook in combinatie met de scharnieren van Ikea welke heel degelijk zijn. Deze basis zou je kunnen combineren met keukenfronten van Ikea maar - indien je anders dan een ander zou willen - zou je ook kunnen kijken naar de mogelijkheid om de fronten elders te kopen danwel deze te laten maken.

Voor het blad adviseerde hij te gaan kijken op internet. Zowel graniet, composiet alswel beton(look) zijn tegenwoordig online voor zeer scherpe prijzen verkrijgbaar. Op basis van dit advies hebben we dus weer een avondje uitgetrokken en - tezamen met ons moodbord van keukens welke ons aanspreken - gaan zoeken naar mogelijkheden. En eerlijkheid gebied te zeggen dat deze optie veel kansen biedt.

Wel is het zo dat als we voor deze optie zouden gaan we veel meer werk zelf moeten verrichtten. Op zich zouden we dit door een aannemer of zo kunnen laten uitvoeren, maar dan nog dient alles wel strak gepland en geregeld te worden. Dat is wel een bijkomend punt van deze optie waar we goed rekening mee moeten houden.