Klant waardering: 4,6 / 5
Koningsdag gesloten

Wat is een volautomatisch koffiezetapparaat met bonen?

Artikel geplaatst op: 04-11-2023 | update datum: 04-11-2023
De wekker trilt, je oogleden gaan rustig maar vermoeid open. Je kijkt naast je bed en beseft dat het weer tijd is voor een nieuwe dag. Nadat je je comfortabele pantoffels hebt aangetrokken is het tijd voor de eerste stap. Het is namelijk tijd voor koffie, de eerste bezigheid nadat je naar beneden bent gestrompeld. Het iconische knopje van de koffiemachine is ingedrukt en je kijkt uitgerust naar buiten terwijl de vogeltjes fluiten.

Een Nederlander drinkt gemiddeld 150 liter koffie per jaar. Iedere dag stroomt er in ons land ongeveer 6,5 miljoen liter aan koffie door de Nederlandse buik. Door de jaren heen zijn er veel technologische veranderingen gekomen op het gebied van koffie. Wat is namelijk een volautomatische koffiezetapparaat met bonen? Eerst, gaan we een kijkje nemen naar de geschiedenis van koffie.

Wat is een volautomatisch koffiezetapparaat met bonen?


Meer weten over volautomatische koffiezetapparaat:


Wat is koffie?

Koffie begint bij de koffieplant. De koffieplant is in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Vervolgens, is koffie, oftewel het zwarte goud verspreid naar Jemen, dit gebeurde in de vijftiende eeuw. Hierna verkaste koffie naar Turkije, Egypte, Syrië en Perzië waar veel koffie thuis en in koffiehuizen werd gedronken. Leuk feitje, koffiehuizen heten ook wel ‘qahveh khaneh'.

In de zeventiende eeuw kwamen de eerste koffiebonen naar Europa. In 1615 volgde het eerste koffiehuis in Venetië. Dit koffiehuis is te vinden bij ‘Piazza San Marco’ en heet tegenwoordig ‘Cafe Florian’. In 1663 opende het eerste koffiehuis in Amsterdam. Het bewijs over het eerste koffiehuis stamt uit 1665. Een gevangen Engelsman had een pamflet laten drukken van een ‘coffijdranck-vercoper in de Bloetstraet’. Deze Engelsman heette waarschijnlijk Abraham Kick. Na de invoer van koffiehuizen verspreidde het koffiegebruik razendsnel.



De geschiedenis van koffie

Verspreiden van koffie

Nederland heeft in de VOC-tijd koffie een populair drankje gemaakt. De zaden werden van Batavië oftewel Indonesië verscheept en zodoende opstanden koffieplantages op het eiland Java. Later zouden deze plantages verspreiden naar de eilanden Sumatra en Celebes.

In 1714 gaf de burgemeester van Amsterdam Gerrit Hooft een jonge koffieplant aan koning Louis XIV van Frankrijk. In 1723 nam Gabriel de Clieu, gouverneur van Guadeloupe, een stekje van deze plant mee naar de ‘Nieuwe Wereld’ zoals Australië, Chili en Zuid-Afrika. Het stekje vestigde zich uiteindelijk op het eiland Martinique in de Caribische Zee.

Vijftig jaar na aankomst waren er maar liefst achttien miljoen koffieplanten op Martinique, wat ruim twee keer zo groot is dan Texel. De vraag naar koffiebonen bleef toenemen, waardoor koffie ook wel het zwarte goud wordt genoemd.



Het eerste koffiezetapparaat

De eerste espressomachine werd gemaakt door Angelo Moriondo uit Turijn, Italië.In 1884 presenteerde meneer Moriondo een prototype van zijn machine in Turijn. Op 16 mei 1884 werd zijn patent geaccepteerd, hij kreeg tevens een certificaat voor zijn uitvinding. Luifi Bezzera verbeterde deze machine. In 1905 werd het patent opgekocht door Pavoni Desiderio en richtte het bedrijf La Pavoni op. Hij fabriceerde één espressomachine per dag. Tegenwoordig zijn er veel verschillende koffiezetapparaten.

In eerste instantie werd er alleen filterkoffie geconsumeerd, maar nu bestaan er ook volautomatische koffiemachines zoals die van Gaggia. Bonenkoffie is de lekkerste koffie omdat gebrande bonen na het malen direct worden gebruikt, deze aroma’s gaan bij filterkoffie verloren.



Wat doet een volautomatische koffiemachine?

De naam 'volautomatische koffiemachine' of ‘volautomatische koffiezetapparaat’ verklapt zijn werking al een beetje. Dit zijn de beste koffiezetapparaten die volledig automatisch jouw favoriete kopje koffie zetten zoals een espresso, cappuccino, latte macchiato of flat white. Deze apparaten zijn tegenwoordig erg veel te vinden in de meeste huiskamers of keukens. Ze zijn er daarnaast ook in alle soorten en maten.

De mensen die kiezen voor een volautomatische machine hebben altijd een stukje kennis. Een apparaat die volledig automatisch jouw cappuccino of jouw espresso kan zetten is een groot gemak. Het enige wat je zelf dient te doen is het water, bonen en wellicht melk te vullen. Dit zijn de beste koffiezetapparaten en worden vaak getest in het buitenland zoals Italië. Een ander groot voordeel aan de machine is dat de bonen kort voor het gebruik worden gemalen en zodoende de koffie erg vol van smaak is. De beste koffiebonen worden vaak gecombineerd en komen uit verschillende landen zoals Colombia, Brazilië, Costa Rica en Guatemala.



Volautomatische koffiezetapparaat van Gaggia

Hoe werkt een volautomatische koffiezetapparaat?

Een volautomatische koffiezetapparaat begint vaak met het malen van de bonen terwijl het element voor het verwarmen van het water alvast zijn werk begint te doen. Zodra de bonen gemalen zijn, vallen deze in de zetgroep om vervolgens aangedrukt te worden. Door deze zetgroep stroomt vervolgens het hete water wat door de koffie geperst wordt. Tijdens het zetten van de koffie is het van belang dat er voldoende druk aanwezig is, anders zal het water niet de smaakstoffen opnemen uit de gemalen koffiebonen. Des te hoger de druk, hoe meer smaak er uit de bonen gehaald kan worden.

Het nadeel van een volautomatische machine is dat deze vaak een vrij ingewikkelde werking hebben. Het apparaat moet veel verschillende bewegingen maken om jouw kopje koffie te zetten. Daarom is het van uiterst belang dat je de koffiemachine goed schoon houdt. Deze schoonmaakmiddelen houden jouw volautomatische koffiemachine perfect schoon.



Schoonmaken van een volautomatische koffiemachine

Na aanschaf van uw koffiezetapparaat is het handig om deze met enige regelmaat te ontkalken. Gebruik hiervoor de juiste ontkalkers. Hiermee verlengt u de levensduur van uw koffiezetapparaat en hierdoor smaakt de koffie nog een stukje beter. Door 1 keer per maand te ontkalken zorgt u ervoor dat er geen overtollig kalkaanslag in uw machine terecht komt. Hiermee, benut u de duurzame koffiebonen maximaal tot hun extravagante aroma’s. Lees hier alles over het schoonmaken van een koffiemachine.



Koffie heeft enkele regels van oorsprong uit Italië

In Italië is koffie echt een religie. Daar bestaan dan ook vele ongeschreven regels over het drinken van koffie. Zo is het eigenlijk not done om na 10 uur ’s ochtends nog cappuccino te drinken. In Nederland gaan we daar een stuk vrijer mee om. Ja, in Nederland zijn we net zoals de Italianen ware koffieliefhebbers. Het drinken van koffie is volledig in onze samenleving geïntegreerd. Wellicht heeft dit het één en ander te maken met de expansie van de VOC vroeger. Veel Nederlanders groeien tenslotte op met het drinken van koffie. Ook op de werkvloer is het normaal om (veel) koffie te drinken.



Is een volautomatische koffiezetapparaat niet duur?

Een volautomatische koffiemachine is in aanschaf vaak duurder dan de meeste andere koffiemachines. Als je het echter in zijn totaal gaat vergelijken is de volautomatische machine juist een van de goedkopere in zijn dagelijkse gebruik. Een voordeel van een volautomatische koffiemachine is dat de bonen direct in het apparaat gemalen worden. Hierdoor kan je zakken koffiebonen in elke categorie, smaak en kwaliteit kopen. Zo kan je de ene week een duurdere en diepere boon uitzoeken terwijl je een week later een simpele boon uitzoekt.

Naast de dagelijkse gebruiksvoordelen heeft het apparaat ook het voordeel alles in een te hebben. Zo hoeft er geen aparte melkopschuimer aangeschaft te worden en zit alles in een vrij compact formaat ingepakt.

1-36 of 72